Ο Δώρος Δημοσθένους μας υποδέχεται στη σκηνή της «Πειραιώς 131», διαλέγοντας διάσημα τραγούδια ελληνικά και ξένα, δίνοντας έμφαση στη μουσική σκηνή της δεκαετίας του ’70, τα οποία προσεγγίζει, όπως πάντα με τον δικό του τρόπο, και αυτό αποτέλεσε την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για την πορεία του στην μουσική.

Ποιος είναι όμως ο Δώρος Δημοσθένους;

Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου και ξεκίνησε το τραγούδι από μικρή ηλικία συμμετέχοντας ως σολίστ στο φωνητικό σύνολο «Διάσταση». Σπούδασε κλασσικό τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με καθηγήτρια τη Λέλα Στάμος.

Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και συμμετείχε σε παραστάσεις σε μεγάλα θέατρα του εξωτερικού.

Τον Δώρο Δημοσθένους συνήθως τον απασχολούν τα μεγάλα και διαχρονικά τραγούδια που τα ερμηνεύει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

Συναυλιακός κυρίως τραγουδιστής αναζητά τα θέματα που θα του επιτρέψουν να ξεδιπλώσει το ταπεραμέντο του, επιδιώκοντας πάντα ένα εξαιρετικό, υψηλού επιπέδου, καλλιτεχνικό αποτέλεσμα..

Ένας ερμηνευτής που σέβεται το υλικό που θα ερμηνεύσει, έχει παιδευτεί με διάφορα είδη θέλοντας πάντα να προσεγγίσει μέχρι και να ξεπεράσει την πρώτη εκτέλεση τους.



Δείτε το site του: dorosdemosthenous.gr



Το κοινό σου λέει ότι είσαι εκρηκτικός πάνω στη σκηνή, επικοινωνιακός και καταπληκτικός ερμηνευτής. Πως το σχολιάζεις;

Το χαίρομαι και το σέβομαι το κοινό μου και θέλω να δίνω το 100% του εαυτού μου χωρίς εκπτώσεις. Κάνω αυτό που μ’ αρέσει και το νιώθω. Είναι η στιγμή της απελευθέρωσης μου, η στιγμή που βγάζω τα πάντα από μέσα μου. Κι αυτό φαίνεται ότι το εισπράττει το κοινό.

Είσαι σύγχρονος ερμηνευτής αλλά σε συγκινεί η μουσική σκηνή της δεκαετίας των ’70s;

Με συγκινεί κάθε ωραία μελωδία, ανεξαρτήτως εποχής. Ειδικά τα τραγούδια εκείνης της εποχής, ήταν από τα πρώτα ακούσματα μου και μου θυμίζουν έντονα το παρελθόν μου. Να φανταστείτε ότι πέρασα εφηβεία τη δεκαετία του 80’, κάθε βράδυ περίμενα την εκπομπή σε ένα αγγλόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό που έπαιζε μουσική 60’ και 70’. Αυτά τα τραγούδια μ’ άρεσαν, ήταν γεμάτα φως και άκουγα τους μεγάλους τραγουδιστές και ήθελα να τους φτάσω.



Πως μπορείς και συνδυάζεις ρεπερτόριο από τους Michele Legrand, Cole Porter, Μάνου Χατζιδάκι, Tom Jones, Simon and Garfunkel, Queen, Mammas and Pappas, Hollies, Bruce Springsteen..

Τα μεγάλα τραγούδια έχουν μια αισθητική κοινή όσον αφορά στις ενορχηστρώσεις και στις μεγάλες ερμηνείες. Φυσικά θέλουν ένα χειρισμό ώστε η ατμόσφαιρα που κουβαλάει κάθε τραγούδι να δένει με την εποχή. Κάνω όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αυτό όλο όμως δεν εξηγείται με λόγια. Θα το διαπιστώσετε εσείς όταν έρθετε στην παράσταση.

Από την άλλη σε βλέπουμε να τραγουδάς στην παράσταση ο Λουκιανός των παιδιών, στο Μέγαρο Μουσικής; Πες μας γι αυτή την παράσταση;

Αυτή η παράσταση θα έχει τραγούδια από το «Αχ πατρίδα μου γλυκιά» αλλά και από παιδικές παραστάσεις που είχε κάνει ο Λουκιανός. Φυσικά δεν θα λείπουν και τα γνωστά τραγούδια του.



Το βιογραφικό σου είναι εντυπωσιακό. Εμφανίσεις στο Ηρώδειο, την Εθνική Λυρική Σκηνή της Αθήνας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, περιοδείες με τον Κηλαηδόνη και την Φαραντούρη, ως και στο Θέατρο του Κρεμλίνου. Έχει μείνει κάτι άλλο;

Πολλά έχουν μείνει αλλά κυρίως αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι να εμφανιστώ σε χώρους ζεστούς όπως τα αμφιθεατρικά μαγαζιά με τα τραπεζάκια και τα κόκκινα πορτατίφ που βλέπουμε στις ταινίες. Εκεί με φαντάζομαι να τραγουδάω.



Από εμφανίσεις και ερμηνευτικά τα πας υπέροχα. Από προσωπική ζωή τι γίνεται;

Τα κάνω και τα δύο. Πολλές φορές υπερισχύει η προσωπικό ζωή. Σίγουρα θα προτιμούσα να ζω δίπλα στη θάλασσα και μια μέρα να πάρω τα βουνά.



Η μετάβαση από την Κύπρο στα καλλιτεχνικά πράγματα της Ελλάδας ήταν δύσκολη;

Έχω κάνει πολύ ωραία πράγματα στην Κύπρο. Είχα την τύχη να έρθω προετοιμασμένος καθώς ήμουν σολιστ του φωνητικού συνόλου διάσταση που ανέβασε σπουδαίες παραστάσεις, από musicals μέχρι πολλά αφιερώματα, τα οποία θα ζήλευαν κι εδώ γιατί οι παραστάσεις αυτές ήταν πολύ οργανωμένες, με σκηνικά, φωτισμό, κουστούμια, χορό και όλα άρτια εκτελεσμένα.

Αυτό ήταν το μεγάλο σχολείο για μένα, από τα 14 μου χρόνια μέχρι τα 19 που ήρθα στην Αθήνα. Η συνεργασία μου με το συγκεκριμένο φωνητικό σύνολο κρατάει ακόμα και πάντα χαίρομαι όταν συμμετέχω σε παραστάσεις γιατί είναι όλα τέλεια οργανωμένα.



Ποια τα επόμενα σχέδιά σου; Ποιοι οι άμεσοι στόχοι;

Πολλά σχέδια, πολλοί στόχοι, προς το παρόν πολλές παραστάσεις διαφορετικές εδώ και στην Κύπρο. Όταν βρω τον χρόνο θέλω να βάλω σε μια τάξη τα τραγούδια που έγραψα καθώς και τραγούδια φίλων και να αρχίσω να τα ηχογραφώ.



Τι αναμνήσεις έχεις από τις παραμονές των εορτών σαν παιδί;

Ξαπλωμένος να με παίρνει ο ύπνος και να ακούω φίλους και συγγενείς να κάνουν τις προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι. Ζεστασιά, θαλπωρή και ανυπομονησία για τα δώρα που θα έπαιρνα.