H συγγραφέας Αλεξάνδρα Σουλαδάκη και οι «Εκδόσεις Επίκεντρο» μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Τι μαγειρεύουν πάλι σήμερα μου λέτε;» ένας οδηγός για απλά παραδοσιακά - οικονομικά και κυρίως υγιεινά φαγητά.

Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ «Γεώργιος Καράντζας» την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στις 7:30 το απόγευμα, Ακαδημίας 20, 1ος όροφος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Πέπη Ραγκούση και Αλίκη Χαντζή, η δηκηγόρος Αλίκη Ζουράρη, ενώ την συζήτηση θα διευθύνει ο εκδότης - συγγραφέας Πέτρος Παπασαραντόπουλος. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της.

Τι είναι όμως το δεύτερο βιβλίο της «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε;» η συνέχεια. Η συγγραφέας απαντάει σύντομα και περιεκτικά για το βιβλίο της.


Τα βιβλία μου και τα δυο, δεν είναι οδηγοί μαγειρικής, δεν είναι τσελεμεντέδες, είναι οδηγοί κουζίνας, δίνουν δηλαδή ένα μπούσουλα για το καθημερινό μας φαγητό και απαντούν στο διαχρονικό βασανιστικό ερώτημα για το φαγητό της καθημερινότητάς μας.

Είναι γραμμένα σε απλή και κατανοητή γλώσσα, σαν να μιλούσαμε με τον φίλο μας η την φίλη μας και τους λέγαμε πως φτιάξαμε ένα φαγητό.

Το πρώτο βιβλίο έγινε για να γνωριστούμε, αυτό έγινε μέσα από μια προσωπική αφήγηση, ένα οδοιπορικό ζωής σε διαφορετικά μέρη της πατρίδας μας, που άφησε μνήμες, εικόνες και ζωντάνεψε συναισθήματα και μυρουδιές.

Το δεύτερο βιβλίο είναι η συνέχεια του πρώτου, απαντά όπως και το πρώτο, στο μεγάλο ερώτημα πιο πολύ και πιο οργανωμένα, τα διαφορετικά χρώματα του βιβλίου στο εσωτερικό του, σας οδηγούν αρχικά στην εισαγωγή, που αφορά την διατροφική μας συμπεριφορά ως λαού, αμέσως μετά στο σημειωματάριο, που για κάθε εποχή έχει και την πρόταση για το καθημερινό μας φαγητό και στο τελευταίο μέρος έχει τις συνταγές αυτών των φαγητών.



Όπως και το πρώτο βιβλίο με το αφήγημά του και τις φωτογραφίες του, έτσι και το δεύτερο με τα μικρά σπιρτόζικα κείμενά του ανάμεσα στις προτάσεις του σημειωματάριου και τις φωτογραφίες που το πλαισιώνουν, δεν θα σας αφήσουν να πλήξετε, κάνουν το βιβλίο ευχάριστο και διαφορετικό, διαβάζεται έτσι κι αλλιώς...

Οι προτάσεις για το φαγητό της καθημερινότητάς μας είναι απλές, παραδοσιακές, οικονομικές και κυρίως υγιεινές, καθόλου χρονοβόρες, με υλικά που τα βρίσκετε στο μαγαζάκι της γειτονιάς σας, όλες φτιαγμένες και δοκιμασμένες από μένα.

Έχει φωτογραφίες απλές, καθημερινές, καθόλου στημένες, είναι φωτογραφίες κουζίνας, μεσημεριανού, η βραδινού τραπεζιού, είναι γραμμένες σαν τις εκθέσεις του σχολείου μας και όχι με τον γνωστό στυλιζαρισμένο τρόπο, είναι αυτό που κάνει και την διαφορά.

Με λίγα λόγια είναι ένα βιβλίο, η μάλλον δυό, που χρειάζονται στην κουζίνα σας για να κάνουν την μαγειρική τέχνη του εφικτού και όχι του ανέφικτου.