«Για να βρω δουλειά στο μόντελινγκ, ο διευθυντής του πρακτορείου με ανάγκαζε να κάνω σεξ μαζί του… όσο υπέκυπτα τόσο πιο πολύ δούλευα», εξομολογείται η Νίκη Ντιμπόουζ σε συνέντευξή της στο Real Women/Real Stories, όπου μιλά για το σαθρό κόσμο του μόντελινγκ, κάτω από τη γυαλιστερή επιφάνεια και τους κινδύνους της «ψυχολογικά επιζήμιας» βιομηχανίας. Η 36χρονη Ντιμπόουζ, στις αρχές του 2000, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα μοντέλα που κοσμούσε τα εξώφυλλα περιοδικών όπως το «Maxim» και το «Glamour».

«Ήμουν μοντέλο για πολλά χρόνια, πολύ επιτυχημένη και δυστυχώς είδα την πιο σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας», είπε. «Ο διευθυντής του γραφείου μου με πίεσε πολλές φορές να κοιμηθώ μαζί του. Και όταν το έκανα, δούλευα, όταν δεν το έκανα, η δουλειά σταματούσε να έρχεται».

Η Νίκι αποκάλυψε επίσης ότι έπασχε από «διατροφικές διαταραχές, νευρική ανορεξία και σωματική δυσμορφία», και όπως είπε το πρακτορείο με τη στάση του χειροτέρευσε την κατάσταση, αφού την «πίεζαν να γίνει πιο αδύνατη» μέχρι που κάποια στιγμή ζύγιζε μόλις 45 κιλά! «Φαίνεσαι τόσο καταπληκτική, είσαι το πιο όμορφο κορίτσι που έχουμε δει ποτέ, μου έλεγαν», θυμάται, αλλά «πραγματικά δεν νοιάζονταν για την ψυχική ή τη σωματική μου υγεία, τίποτα» τονίζει. «Είναι μια ψυχολογικά επιζήμια βιομηχανία». Η Νίκη περιέγραψε επίσης και μία ακόμη φρικτή εμπειρία της, όταν σε επαγγελματικό μεσημεριανό γεύμα με φωτογράφο τη νάρκωσε και τη βίασε, μια εμπειρία «απάνθρωπη», όπως είπε, που την «άφησε τραυματισμένη».

Σήμερα η Νίκι έχει ιδρύσει το Live ED Free - μια υπηρεσία καθοδήγησης για την αποκατάσταση διατροφικών διαταραχών. Είναι φοιτήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Meridian University, ενώ έχει γράψει και το βιβλίο «Washed Away: From Darkness to Light», το 2016, όπου μίλησε λεπτομερώς για τη «17χρονη μάχη της με τις διατροφικές διαταραχές, την κατάθλιψη και τη σεξουαλική κακοποίηση». «Ήρθε η ώρα - είναι ώρα να ενωθούμε και να σταματήσουμε την κακοποίηση κατά των γυναικών σε όλους τους κλάδους», επισήμανε, καταλήγοντας πως το έχει βάλει σκοπό της ζωής της. Πολλοί άνθρωποι κατέκλυσαν την ενότητα σχολίων του βίντεο για να μοιραστούν την υποστήριξή τους στη Νίκι και να μερικές από τις δικές τους εμπειρίες, επιβραβεύοντάς τη για την κοινοποίηση της «ιστορίας σας που ρίχνει φως στους κινδύνους του κλάδου», όπως της απάντησε κάποιος χρήστης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time