Ο Μάκης Τσέλιος κλείνει φέτος 50 χρόνια στον χώρο της μόδας. Ο δημοφιλής σχεδιαστής, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μιλάει στα «Π» για τις μεγάλες επιτυχίες στην καριέρα του, την οικονομική κρίση και την περιπέτεια υγείας, που τον ανάγκασε να βάλει βηματοδότη, ενώ εξηγεί γιατί πούλησε το σπίτι του στη Μύκονο.

Σε τι φάση σάς πετυχαίνουμε αυτή την περίοδο;

Αυτή τη στιγμή κάνω την κολεξιόν για τον χειμώνα. Είναι μια σειρά αντρική, από σπορ ρούχα μέχρι κοστούμια γαμπριάτικα και βραδινά.

Φέτος κλείνετε 50 χρόνια στον χώρο της μόδας. Δεχθήκατε ποτέ πόλεμο;

Μπορεί και να δέχτηκα και να μην το κατάλαβα ποτέ. Κοιτούσα πάντα μπροστά. Αυτό τα λέει όλα.

tselios
Ποια κατά τη γνώμη σας ήταν η πιο κορυφαία στιγμή της καριέρας σας;

Ακόμη δεν έχει έρθει, την περιμένω να έρθει. Θα ήθελα να κάνω τα κοστούμια για τη «Μήδεια» στην Επίδαυρο και να παίξει τον ομώνυμο ρόλο η ανιψιά μου, η Ελισάβετ Μουτάφη.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο πιο καλοντυμένος πολιτικός αρχηγός;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο καλοντυμένος και φυσικά τον ευνοεί και ο σωματότυπός του. Είναι ψηλός και αδύνατος.

Περάσατε οικονομική κρίση;

Πέρασα λίγο οικονομική κρίση, πιο απαλά από τον άλλο κόσμο, γιατί είχα οργανωθεί και είχα προβλέψει από πολύ νωρίς τι προμηνύεται. Πριν από την κρίση σχεδίαζα για 15 βιομηχανίες διάφορα προϊόντα, που είχαν σκοπό να ντύσουν τον άνδρα και τη γυναίκα ολοκληρωτικά, εκτός του ατελιέ μου, το οποίο λειτουργούσε με τον παλιό τρόπο που λειτουργούσαν τα ατελιέ υψηλής ραπτικής. Από το 1990 έως το 2007 η μόδα είχε μεγάλη ακμή και υπήρχαν προοπτικές για ανάπτυξη και μέλλον. Μόλις ήρθε η οικονομική κρίση, σταμάτησαν τα εργοστάσια να παράγουν, απέλυσαν προσωπικό και έχασα κι εγώ πολλές υπογραφές. Κατά την κρίση παρέμεινα με τέσσερις υπογραφές και αυτές αρκετά φθίνουσες.

Πουλήσατε και το σπίτι στη Μύκονο...

Είχε κλείσει ο κύκλος του σπιτιού στη Μύκονο και είχε πολυέξοδη συντήρηση. Ετσι, το πούλησα σε έναν Ελληνα, ο οποίος βάζει ακόμη την ελληνική σημαία που έβαζα και εγώ.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής σας;

Οταν έφυγε ο Billy Bo από τη ζωή, τα πράγματα για μένα ήταν αρκετά δύσκολα. Οχι γιατί δεν είχα εμπειρία στη δουλειά, απλώς συναισθηματικά βρισκόμουν σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Κάποια στιγμή αντιμετωπίσατε πρόβλημα με την καρδιά σας. Τι συνέβη;

Επαθα κολπική μαρμαρυγή, που μου δημιούργησε κάποια θέματα, τα οποία κάλυψα με φαρμακευτική αγωγή. Για να είμαι σίγουρος, εισήχθην στο «Ωνάσειο» και μου τοποθέτησαν βηματοδότη. Μία φορά μπήκα και στην Εντατική, με πνευμονικό οίδημα. Ανέβηκε πολύ ψηλά η πίεση και δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα.

Φοβηθήκατε για τη ζωή σας;

Οχι, δεν φοβήθηκα. Είχα αρκετό κουράγιο και έναν υπέροχο γιατρό, καρδιολόγο, ο οποίος είναι από τους πιο έμπειρους στην Ελλάδα.

Θέλω να μου σχολιάσετε την τραγωδία στα Τέμπη.

Αυτό είναι κάτι το οποίο μας έχει κάνει όλους να είμαστε με μεγάλη θλίψη. Από την ημέρα που συνέβη το τραγικό γεγονός, μας έχει καταλάβει όλους μια τεράστια θλίψη. Ο πόνος ο μεγάλος είναι για τους ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους και τους δικούς τους. Οι υπεύθυνοι είναι πάρα πολλοί σε αυτό το κακό, γιατί σε αυτή τη χώρα ζούμε από τύχη. Δεν μπορεί η ζωή μας να εξαρτάται από ανεύθυνα πρόσωπα. Ελπίζω αυτή η θυσία όλων αυτών των νέων ανθρώπων να «κουνήσει» τους ιθύνοντες, ώστε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα και να μη χρειαστεί ξανά ποτέ στη ζωή μας να ζήσουμε ένα τόσο μεγάλο κακό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 11/3/23