Χρήµατα έχει βγάλει από τη µουσική; «Νοµίζω πως ναι. Εχω κάνει µέχρι τώρα 72 δίσκους και οι πωλήσεις τους έχουν περάσει τα 2,5 εκατοµµύρια. Επίσης, έχω κάνει -και κάνω- πάρα πολλές συναυλίες και, επειδή είµαι και παραγωγός σε πολλές δισκογραφικές δουλειές που έχω κάνει, έχω και τα δικαιώµατα των εργασιών των παραγωγών. Εχω συγκροτήσει µια κατάσταση ώστε να µπορώ να έχω ένα νοικοκυριό στη ζωή µου. Αυτό γίνεται µε µια λιτότητα. ∆εν ζω µε πολυτέλεια και δεν ζω γενικότερα γύρω από τηνΣπουδαίος ερµηνευτής, πολύ αγαπητός, απλός και µε µεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του, ο Πέτρος Γαϊτάνος έχει «προίκα» συνεργασίες µε σπουδαίους συνθέτες.

Ο ίδιος, αφοσιωµένος στην τέχνη του, όπως αποκαλεί τη δουλειά του, σεµνός, αλλά παράλληλα ευχάριστος όποτε το απαιτεί η περίσταση, συνεχίζει να µας ταξιδεύει µε την υπέροχη φωνή του. Σοβαρός και µετρηµένος, δίνει την εντύπωση ότι ίσως είναι απρόσιτος.

Τι απαντά ο ίδιος; «∆εν νοµίζω, όχι. (Με τον κόσµο που µε πλησιάζει) χαίροµαι πάρα πολύ, µε κάνουν ό,τι θέλουν. Για αυτό και κάποιες φορές, επειδή δύσκολα µπορώ να πω “όχι”, τους αποφεύγω όταν θέλω να είµαι πιο ήσυχος, όταν είµαι πιο κουρασµένος, και ίσως αυτό το πράγµα κάποιοι το παρεξηγούν που λέω: “Θέλω να πάµε κάπου ήσυχα, να µην έχει κόσµο”. Ή “Να βρούµε µια παραλία που να µην έχει κόσµο” ή “∆εν θέλω πολύ να βγω απόψε, γιατί θέλω να ησυχάσω”. Γιατί βγαίνω και ο κόσµος µού δείχνει την αγάπη του, µου µιλάνε, θέλουν να βγάζουν φωτογραφίες, να µε αγκαλιάζουν... Ολα αυτά είναι πολύ τιµητικά, αλλά από ένα σηµείο και µετά...

Τριάντα τρία χρόνια που είµαι στον χώρο της δισκογραφίας, ποτέ δεν έχω πει “όχι” σε κάποιον που µου είπε “Θέλω να βγάλουµε µια φωτογραφία”, “Θέλω να σου πω κάτι”. ∆εν µπορώ να πω “όχι”, γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ τιµητικό. Τι, επειδή βγαίνουµε και είµαστε γνωστοί; Ολοι είµαστε το ίδιο πράγµα», τονίζει.

Οι παραγωγές

Χρήµατα έχει βγάλει από τη µουσική; «Νοµίζω πως ναι. Εχω κάνει µέχρι τώρα 72 δίσκους και οι πωλήσεις τους έχουν περάσει τα 2,5 εκατοµµύρια. Επίσης, έχω κάνει -και κάνω- πάρα πολλές συναυλίες και, επειδή είµαι και παραγωγός σε πολλές δισκογραφικές δουλειές που έχω κάνει, έχω και τα δικαιώµατα των εργασιών των παραγωγών. Εχω συγκροτήσει µια κατάσταση ώστε να µπορώ να έχω ένα νοικοκυριό στη ζωή µου. Αυτό γίνεται µε µια λιτότητα. ∆εν ζω µε πολυτέλεια και δεν ζω γενικότερα γύρω από την ύλη. Χαίροµαι µε αυτά που κάνω, δεν θέλω να τοποθετώ το είναι µου σε αυτά. Ετσι, και η τέχνη µου και η ζωή µου δεν λειτουργούν µέσα από την απληστία και τη µαταιότητα», λέει χαρακτηριστικά.

∆οσµένος ολοκληρωτικά σε αυτό που κάνει, ο Πέτρος Γαϊτάνος εξηγεί πως η δουλειά είναι το µεγαλύτερο µέρος της ζωής του. «Μου αρέσει πάρα πολύ να χρησιµοποιώ τον χρόνο µου γύρω από τις τέχνες µου. Νοµίζω ότι ο περισσότερος χρόνος της ζωής µου ξοδεύεται εκεί. Εχω δουλέψει υπερβολικά πολύ στη ζωή µου και πάρα πολύ και στον χώρο της δουλειάς µου, στη δισκογραφία και στις συναυλίες. ∆ουλεύω πάρα πολύ, προσέχω πάρα πολύ όλα αυτά που κάνω στη δουλειά µου και αυτό είναι ένα στοιχείο που εκτιµά ο κόσµος. Ο,τι έχω κάνει είναι τόσο φίνο και τόσο προσεγµένο, που οι άνθρωποι, κατά το πλείστον, νιώθουν καλά σε αυτό και το αντιλαµβάνονται. Τους προάγει και τους ίδιους, που είναι και αυτός ένας στόχος δικός µου», λέει. Το πρόγραµµά του περιλαµβάνει λίγες συναυλίες.

«Οι εκλογές µάς τα µπέρδεψαν. Θα εστιαστεί η δραστηριότητα στον Αύγουστο και ιδιαιτέρως στον Σεπτέµβριο. Εχω µια παραγωγή που λέγεται “Ταξίδι στην Ιθάκη”, που είναι η ελληνική µουσική από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα. Aυτή την παραγωγή, που την έχω κάνει και διπλό CD, θα την παρουσιάσω στο Ασκληπιείο της Κω, στις 10 Σεπτεµβρίου. Eχω κάποιες συναυλίες που είναι αφιέρωµα στον Μίκη Θεοδωράκη και κάποιες οι οποίες θα έχουν γίνει µέχρι τον Οκτώβριο το πολύ και έχουν σχέση µε την ευρύτερη δισκογραφία µου», καταλήγει.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 19/8