Εισαγγελείς στην Ισπανία απήγγειλαν κατηγορίες στην ποπ σταρ Shakira για τη μη καταβολή φόρου ύψους 6,7 εκατομμυρίων ευρώ για το εισόδημά της το 2018, ανακοίνωσαν οι Αρχές την Τρίτη.

Η 46χρονη Shakira φέρεται να χρησιμοποίησε μια υπεράκτια εταιρεία που εδρεύει σε φορολογικό παράδεισο στις Μπαχάμες για να αποφύγει την πληρωμή του φόρου, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς της Βαρκελώνης.

Η Shakira έχει ειδοποιηθεί για τις κατηγορίες στο Μαϊάμι, όπου ζει πλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Νέα μπλεξίματα για τη Σακίρα – Ξανά στο στόχαστρο για υπόθεση φοροδιαφυγής


Οι νομικοί μπελάδες της Shakira στην Ισπανία

Η Κολομβιανή τραγουδίστρια, το πλήρες όνομα της οποίας είναι Shakira Isabel Mebarak Ripoll, πρόκειται να δικαστεί στη Βαρκελώνη στις 20 Νοεμβρίου σε μια ξεχωριστή υπόθεση, όσον αφορά το πού έζησε στο διάστημα μεταξύ 2012-14.

Σε αυτή την υπόθεση, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η Shakira δεν κατέβαλε φόρο 14,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι εισαγγελείς στη Βαρκελώνη ισχυρίστηκαν ότι η Κολομβιανή σταρ διέμεινε περισσότερο από το ήμισυ της περιόδου 2012-14 στην Ισπανία και ως εκ τούτου θα έπρεπε να είχε καταβάλει φόρους στη χώρα, παρόλο που η επίσημη κατοικία της ήταν στις Μπαχάμες.

Επιθεωρητές της ισπανικής εφορίας ξεκίνησαν την τελευταία υπόθεση εναντίον της Shakira τον περασμένο Ιούλιο. Ύστερα από εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, οι εισαγγελείς αποφάσισαν να της απαγγείλουν κατηγορίες. Ημερομηνία για τη δίκη δεν έχει ακόμη οριστεί για τη νέα αυτή υπόθεση.

Η εταιρεία δημόσιων σχέσεων Llorente y Cuenca, που είχε χειριστεί στο παρελθόν τις υποθέσεις της Shakira, δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο. Τον περασμένο Ιούλιο ανέφερε ότι η τραγουδίστρια «ενεργούσε πάντα σύννομα και με τη συμβουλή των οικονομικών συμβούλων της».

Η Shakira έχει συνδεθεί με την Ισπανία αφότου ξεκίνησε η σχέση της με τον ποδοσφαιριστή Ζεράρδ Πικέ, που έχει αποσυρθεί πλέον από την ενεργό δράση. Το ζευγάρι, που έχει δύο παιδιά, ζούσε μαζί στη Βαρκελώνη μέχρι πέρυσι, οπότε και τερμάτισαν την ενδεκάχρονη σχέση τους.

Οι φορολογικές Αρχές της Ισπανίας έχουν βάλει την τελευταία δεκαετία στο σταυρόνημα τους άσους του ποδοσφαίρου, όπως ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, επειδή δεν κατέβαλαν στο ακέραιο τους φόρους που τους αναλογούσαν. Οι εν λόγω ποδοσφαιριστές κρίθηκαν ένοχοι για φοροδιαφυγή, αλλά απέφυγαν τη φυλάκιση χάρη σε μια διάταξη που επιτρέπει στον δικαστή να απαλλάσσει όσους παρανομούν για πρώτη φορά από ποινές φυλάκισης διάρκειας κάτω των δύο ετών.