Ο Γιάννης Βούρος υπήρξε ζεν πρεμιέ του θεάτρου και της τηλεόρασης. Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και τα κοινά, καθώς διετέλεσε δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο ηθοποιός μιλάει για την εποχή που έμεινε «ταπί» και εξομολογείται ότι υπήρξε στιγμή που είχε μόνο 2 ευρώ για να βάλει βενζίνη. Θυμάται την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τις συμβουλές που του έδωσε και τις προτάσεις για καριέρα στην Αμερική. Ακόμα, αναφέρεται στον γιο του, Στέφανο, που κάνει ομιλίες για τα άτομα με αναπηρία.

Γνωρίζουμε ότι υπήρξες ΠΑΣΟΚ. Πώς και πήρες την απόφαση να κατέβεις στις ευρωεκλογές με τον Ανδρέα Λοβέρδο;
Όσοι παρακολουθούν τη διαδρομή μου από το 2012 και μετά σίγουρα θα έχουν διαπιστώσει ότι ακολούθησα έναν δρόμο έξω από στενά κομματικά στεγανά. Σε αυτόν συνέχισα και κατά την αυτοδιοικητική μου πορεία στα δρώμενα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Τόσο στο ψηφοδέλτιο του 2019 όσο και σε αυτό του Οκτωβρίου του 2023 συμμετείχαν συμπολίτισσες και συμπολίτες μου με διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες. Τοπικά στελέχη προερχόμενα τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και άνθρωποι ανένταχτοι, που κινούνταν και κινούνται εκτός κομματικών μηχανισμών. Πέραν αυτών, εδώ και αρκετά χρόνια πρέπει να αναφέρω πως δεν συμμετείχα σε κάποιο κομματικό όργανο (Κ.Ε. κ.λπ.), ενώ και στην ΠΕΔΑ και στην ΚΕΔΕ είχα μια καλή, πιστεύω, συνεργασία με αυτοδιοικητικούς και δημάρχους, ανεξαρτήτως κομματικής αφετηρίας. Με αυτά, λοιπόν, ως δεδομένα, η πρόσφατη απόφασή μου δεν νομίζω πως εξέπληξε τους φίλους ή τους συνεργάτες μου.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος τους Δημοκράτες;
Αρχικά, για να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση. Για τα λάθη, τις παραλείψεις ή την αδράνειά της σε ορισμένα ζητήματα που όλοι μας έχουμε διαπιστώσει αυτά τα πέντε χρόνια που ασκεί εξουσία. Μένοντας παράλληλα μακριά από ακραίες φωνές, που επί της ουσίας δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα άλλο παρά μόνο στείρα άρνηση. Παράλληλα, να αναφέρουμε επίσης πως στις ευρωεκλογές σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η σταθερότητα της κυβέρνησης. Και αυτό είναι ένα στοιχείο με το οποίο προφανώς και διαφωνώ με τα λεγόμενα των στελεχών και την επικοινωνιακή στρατηγική της Ν.Δ. Για κυβέρνηση ψηφίσαμε τον Ιούνιο του 2023 και θα ξαναψηφίσουμε το 2027! Τώρα έχουμε ευρωεκλογές και ψηφίζουμε για τους 21 ευρωβουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στηρίζοντας λοιπόν τους Δημοκράτες, στηρίζουμε ένα κόμμα μετριοπαθές, ένα κόμμα πατριωτικό και συνάμα συνετό, ένα κόμμα μεταρρυθμιστικό και πολυσυλλεκτικό, ένα κόμμα που αναδεικνύει το θέμα της ακρίβειας, που αναδεικνύει το θέμα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας και πολλά ακόμα, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος που παρακολουθεί την καθημερινή μας δραστηριότητα, δίνοντας συγχρόνως λύσεις. Καταθέτοντας προτάσεις. Μένοντας μακριά από το «όχι σε όλα». Εν κατακλείδι, οι Δημοκράτες είναι ένα κόμμα που τοποθετείται στο κέντρο της πολιτικής σκηνής και απευθύνεται σε όλους όσοι ταυτίζονται με τα παραπάνω.

"Στην Αμερική μού πρότειναν να μείνω και να κάνω καριέρα με τις ρυτίδες μου"


Η σχέση σου με τον Ανδρέα Λοβέρδο;
Με τον Ανδρέα Λοβέρδο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και πάντα εκτιμούσα την πορεία του στην πολιτική. Από τον Ιανουάριο και μετά συζητήσαμε, μπορώ να πω, αρκετά, με κοινούς προβληματισμούς, αλλά και πολλές κοινές ιδέες. Η πρόταση να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο έγινε περίπου στα μέσα Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου αποφάσισα να την αποδεχθώ. Οφείλω να τον ευχαριστήσω για αυτή την άκρως τιμητική πρόταση και εκτιμώ πως θα έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία.

Έχεις μείνει «ταπί»;
Έχω ζήσει περιόδους που πήγαινα στο γύρισμα βάζοντας 2 ευρώ βενζίνη στη μηχανή μου. Έπρεπε να πάω στο γύρισμα και ήμουν «ταπί». Οι περίοδοι των καταστροφικών μου παραγωγών ήταν δύο συγκεκριμένες. Με άφησαν χωρίς χρήματα και είχα μείνει με 2 ευρώ για να ανταποκρίνομαι στις υποχρεώσεις μου απέναντι στο συμβόλαιό μου. Ήταν η περίοδος της... απουσίας αγελάδων.

Ποιο είναι το πιο extreme που έχεις κάνει;
Όταν ξεκίνησα την πρώτη μου παραγωγή, με προϋπολογισμό 104 εκατομμυρίων δραχμών, εγώ είχα μόνο τα 4 εκατομμύρια στην άκρη, υπογράφοντας 100 εκατομμύρια σε επιταγές. Μια τρέλα της εποχής και ένα ρίσκο... για το οποίο η Αλίκη Βουγιουκλάκη με είχε χαρακτηρίσει «τρελό». Κάναμε παρέα εκείνη την εποχή. Μου λέει: «Τι έχεις να πουλήσεις; Οικόπεδα ή σπίτι;». Εγώ είχα βέβαια ένα όραμα... Αποζημιώθηκα στο τέλος, γιατί είχα 500 εκατ. κέρδος.

Κάνατε παρέα με την Αλίκη. Πες μας γι’ αυτό.
Συχνάζαμε στα κοινά στέκια τη δεκαετία του ’90. Μάλιστα, η Αλίκη κοίμιζε στην αγκαλιά της τον γιο μου, Στέφανο. Το αγαπούσε αυτό το υπέροχο πλάσμα. Βγαίναμε μετά τις παραστάσεις και με συνδετικό κρίκο τον κοινό μας φίλο και παραγωγό -θεατρικό πατέρα, κάποιον από εμάς- Γιώργο Λεμπέση, σε ήσυχα ταβερνάκια. Καλλιτεχνικο-φιλική σχέση. Κάναμε συζητήσεις καριέρας για την Τέχνη. Δεν έτυχε να συνεργαστούμε ποτέ.

Σε συμβούλευε;

Όταν αποφάσισα να ανεβάσω το θεατρικό έργο «Χάρολντ και Μοντ», μου έλεγε η Αλίκη: «Τι πας να κάνεις;». Όταν της είπα την περίληψη του έργου, το βρήκε εμπορικό. Όταν ανέβηκε η παράσταση, μου έστειλε λουλούδια. Έπειτα από αυτό, η Αλίκη μού τόνιζε ότι είναι λάθος να επεμβαίνουμε στα σχέδια κάποιου και στο όποιο όραμα έχει, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Αυτές ήταν οι πιο ουσιαστικές μας συζητήσεις. Με είχε εντοπίσει από τα πρώτα μου βήματα και είχε προσέξει ότι το ταλέντο μου μαζί με τη λάμψη στην κάμερα θα με αναδείξουν.

Σαρώνει ο γιος σου, Στέφανος, στο ΤikΤok;
Ο Στέφανος, πέρα από τους εκατοντάδες followers και τα εκατομμύρια views, κάνει ομιλίες σε σχολεία, σε οργανισμούς και σε φορείς για τα θέματα αναπηρίας. Κάνει παρουσιάσεις σε TEDex. Έχει ανοίξει τα δικά του φτερά, μεγαλουργεί. Δεν μπαίνει στη λογική να μιλήσουμε εμείς για τον Στέφανο, αλλά αυτός να συζητάει για μας.

Καριέρα στο εξωτερικό;

Είχα πάει στην Αμερική και συνάντησα δύο ατζέντηδες. Μου είχαν πει να μείνω και ότι θα κάνω μεγάλη καριέρα λόγω των... ρυτίδων μου (γέλια). Μου έλεγαν: «Δεν υπάρχει πρόσωπο σαν το δικό σου», το σπασμένο πρόσωπο που γράφει κάπως στην κάμερα. Ίσως ήταν δύο λάθη που έκανα στην καριέρα μου, γιατί δύο φορές μού πρότειναν να μείνω στην Αμερική και δεν έμεινα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/04/2024