Η Λυδία Κονιόρδου, μία από τις πιο σημαντικές και σεβαστές μορφές του ελληνικού θεάτρου, με πολυετή καλλιτεχνική πορεία και παρουσία τόσο στη σκηνή όσο και στην πολιτική, μίλησε στην εκπομπή Super Κατερίνα για τη συμμετοχή της στη διεθνή παραγωγή «Μαρία», όπου συμπρωταγωνιστεί με την Αντζελίνα Τζολί. Η εμβληματική Ελληνίδα ηθοποιός υποδύεται τη μητέρα της Μαρίας Κάλλας σε μια ταινία αφιερωμένη στα τελευταία χρόνια της μεγάλης ντίβας της όπερας. Η συζήτηση επεκτάθηκε στη συνεργασία της με τη Χολιγουντιανή σταρ, τις συνθήκες των γυρισμάτων, αλλά και στη θέση της γυναίκας στον χώρο της τέχνης μέσα από το πρίσμα του κινήματος #MeToo. Με ήθος, νηφαλιότητα και ειλικρίνεια, η Λυδία Κονιόρδου μίλησε για τη σκοτεινή πλευρά του θεάτρου, χωρίς όμως να παραβλέπει το φως που κρύβει μέσα του ο κόσμος της δημιουργίας.

Διαβάστε: Κονιόρδου για Τζολί: "Είναι επαγγελματίας - Ένα βράδυ μας κάλεσε για ποτό, και είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία κουβέντα"


Η συνάντηση με την Αντζελίνα Τζολί - Η ταινία και η ματιά της Μαρίας Κάλλας

«Γνωριστήκαμε σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα που βρεθήκαμε μαζί. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα γυναίκα με το θάρρος της γνώμης της, με πολύ ανοιχτή σχέση με τους γύρω της, γενναιόδωρη και ειλικρινή. Είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία όταν κάναμε τις σύντομες σκηνές μαζί της», είπε αρχικά η Λυδία Κονιόρδου για την Αντζελίνα Τζολί και συνέχισε για την ταινία «Μαρία»: «Η ταινία είναι γυρισμένη μέσα από τη ματιά της Μαρίας Κάλλας στις τελευταίες της στιγμές. Η ίδια αναδιπλώνει τη μνήμη της για όσα έζησε πριν φύγει».

 

Για τον πόλεμο, την κοινωνία και το metoo

«Βλέπουμε παντού σήμερα, μέσα στους αιώνες, κάποιος αδύναμος κρίκος να χρεώνεται έναν πόλεμο και όλη την τραυματική εμπειρία του πολέμου. Ενώ στην πραγματικότητα αυτός γίνεται από την απληστία των ανθρώπων, από την απληστία του πλούτου και από την ανάγκη για δόξα και δύναμη. Βεβαίως, το metoo είναι ένα στοιχείο που μας επιτρέπει σήμερα να μιλήσουμε για αυτά, γιατί μέχρι τώρα η γυναίκα, που βιαζόταν, έφταιγε η ίδια που βιάστηκε», είπε η Λυδία Κονιόρδου. «Το θέατρο, όπως όλοι οι χώροι, έχει την πλευρά που είναι υγιής, σοβαρή, επαγγελματική, αφιερωμένη στην τέχνη και υπάρχουν και περιπτώσεις που φεύγουν από αυτόν τον κανόνα και υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Αυτό δεν είναι όμως μόνο στο θέατρο, είναι σε όλους τους κλάδους». Και συνεχίζει η Λυδία Κονιόρδου: «Απλώς το θέατρο είναι ένας προβεβλημένος τόπος και όλα αυτά αποκτούν μια πολύ μεγάλη δημοσιότητα. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι γνωστοί, οπότε και παίρνουν μια άλλη διάσταση. Θεωρώ, όμως, ότι αυτά τα φαινόμενα δεν είναι γενικευμένα στο θέατρο φυσικά, αλλά υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Απλά εκεί δεν τολμάει κανείς να μιλήσει γιατί χάνει τη δουλειά του».

 

Για τη δική της στάση

«Εγώ δεν έχει βρεθεί να πρέπει να κάνω κάποια κίνηση για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, ίσως γιατί ήμουν πάρα πολύ σοβαρή και κλειστή. Έτσι δεν άφηνα περιθώρια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έτσι πρέπει να ’ναι ο άνθρωπος, εγώ απλώς ήμουν έτσι στα πρώτα μου χρόνια στο θέατρο».