Μια απρόσμενη εξέλιξη σημάδεψε την πρεμιέρα της «Ειρήνης» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου. Η ισχυρή καταιγίδα ανάγκασε τους διοργανωτές να διακόψουν οριστικά την παράσταση, περίπου μία ώρα μετά την έναρξή της. Η Ζέτα Μακρυπούλια βρισκόταν στα παρασκήνια και δεν πρόλαβε τελικά να πραγματοποιήσει την πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου.
Ζέτα Μακρυπούλια: Η νεροποντή που σταμάτησε την παράσταση
Η παράσταση είχε ξεκινήσει στις 21:00 μπροστά σε περίπου 7.000 θεατές, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τις κερκίδες του Αρχαίου Θεάτρου. Από νωρίς, τα πυκνά σύννεφα, οι αστραπές και η πτώση της θερμοκρασίας είχαν δημιουργήσει ανησυχία, με αρκετούς θεατές να έχουν μαζί τους ομπρέλες, αδιάβροχα και ζεστά ρούχα. Οι πρώτες σταγόνες έπεσαν ενώ η παράσταση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Οι ηθοποιοί συνέχισαν αρχικά να παίζουν, παρά τη βροχή και την αναστάτωση στις κερκίδες, ενώ το κοινό παρέμενε στις θέσεις του, ελπίζοντας ότι το φαινόμενο θα υποχωρούσε. Μέσα σε λίγα λεπτά, όμως, η βροχόπτωση έγινε καταρρακτώδης. Εκατοντάδες ομπρέλες άνοιξαν στις εξέδρες, ενώ αρκετοί θεατές χρησιμοποίησαν ακόμη και τα μαξιλαράκια των πέτρινων καθισμάτων για να προστατευθούν. Η ορχήστρα γέμισε νερά και η ασφαλής συνέχιση της παράστασης κατέστη αδύνατη. Τα φώτα άναψαν και από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε ότι η παράσταση διακόπτεται λόγω των καιρικών συνθηκών και για λόγους ασφαλείας. Το κοινό κλήθηκε να ακολουθήσει τις υποδείξεις του προσωπικού και να κινηθεί ήρεμα προς τις εξόδους, με την αποχώρηση να ολοκληρώνεται οργανωμένα και χωρίς απρόοπτα.
Η Ζέτα Μακρυπούλια έμεινε στα παρασκήνια
Η διακοπή έγινε λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη είσοδο της Ζέτας Μακρυπούλια, η οποία θα εμφανιζόταν για πρώτη φορά στη σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου. Η ηθοποιός είδε από τα παρασκήνια το κατάμεστο θέατρο να αδειάζει, χωρίς να προλάβει να συναντήσει το κοινό. Λίγες ώρες νωρίτερα, η ίδια είχε μοιραστεί τη συγκίνησή της για το σημαντικό θεατρικό βήμα, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τις πρόβες. «Έφτασε η μεγάλη μέρα. Κυρίως νιώθω ευγνωμοσύνη», είχε γράψει, αναφερόμενη στην εμπειρία της στον «ιερό χώρο» της Επιδαύρου και ευχαριστώντας τον Νίκο Καραθάνο, τον Φοίβο Δεληβοριά και τον Άγγελο Τριανταφύλλου για το κοινό τους ταξίδι.
Το θερμό χειροκρότημα των θεατών
Παρά την απογοήτευση για την πρόωρη διακοπή, το κοινό χάρισε ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα στους ηθοποιούς και στους υπόλοιπους συντελεστές, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους να συνεχίσουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ο Φοίβος Δεληβοριάς ευχαρίστησε τους θεατές μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, γράφοντας: «Σας ευχαριστούμε τόσο πολύ! Μπορεί να ζήσαμε μισή παράσταση, αλλά ήμασταν τόσο μαζί! Ας πούμε ότι ήταν το baby shower της παράστασης. Σας περιμένουμε αύριο, και στις υπόλοιπες βραδιές της περιοδείας, να φέρουμε την “Ειρήνη” οριστικά στη Γη».
Η παραγωγή, με τον υπότιτλο «Μια επίσκεψη στο έργο του Αριστοφάνη», παρουσιάζεται σε σύλληψη και σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Τη διασκευή, το πρωτότυπο κείμενο και τα τραγούδια υπογράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς, ενώ στη σκηνοθεσία συνεργάζεται ο Άγγελος Τριανταφύλλου. Πρόκειται για μια σύγχρονη, μουσική ανάγνωση της κωμωδίας που παρουσίασε για πρώτη φορά ο Αριστοφάνης το 421 π.Χ., λίγο πριν από τη Νικίειο Ειρήνη. Η παράσταση επαναφέρει στο σήμερα τη σύγκρουση ανάμεσα στον παραλογισμό του πολέμου και στην ανάγκη των απλών ανθρώπων για ζωή, εργασία, έρωτα και συλλογική ευημερία.
Τι ισχύει για τη δεύτερη παράσταση και τα εισιτήρια
Η δεύτερη προγραμματισμένη παράσταση του Σαββάτου 25 Ιουλίου, στις 21:00, παραμένει κανονικά στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια αλλαγή.
Η πρεμιέρα της Παρασκευής δεν αναμένεται να μεταφερθεί σε νέα ημερομηνία, καθώς είχε ήδη παρουσιαστεί περίπου μία ώρα από τη συνολική διάρκεια της μίας ώρας και 40 λεπτών. Σύμφωνα με τους επίσημους όρους του Φεστιβάλ, δεν προβλέπεται επιστροφή του αντιτίμου όταν μια παράσταση διακόπτεται λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αφού έχει ξεπεραστεί το μισό της διάρκειάς της.