Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο τοποθετήθηκε η
Μαργαρίτα Θεοδωράκη για τη διαμάχη που προκλήθηκε το καλοκαίρι σχετικά με την εκτέλεση έργων του
Μάνου Χατζιδάκι. Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη χαρακτήρισε «τεράστια βλακεία» την απαγόρευση που αφορούσε συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά στο Δίον. Παράλληλα μίλησε για τον πατέρα της, τη σχέση της με τα τραγούδια του και τη συμβουλή που κράτησε από εκείνον.
Διαβάστε: Συγκλονίζει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για τα παιδικά της χρόνια: "Μεγάλωσα ανάμεσα σε εξορίες, στρατόπεδα και φυλακές" (Βίντεο)
Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Με αυτό τον τρόπο ο κόσμος ξεχνάει τον Χατζιδάκι»
Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη μίλησε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026 στο «Στούντιο 4» και στη δημοσιογράφο Φανή Πλατσατούρα. Ερωτηθείσα για την υπόθεση του Μανώλη Μητσιά, απάντησε χωρίς περιστροφές. «Είναι τεράστια βλακεία, γιατί με αυτό τον τρόπο ο κόσμος ξεχνάει τον Χατζιδάκι». Και συνέχισε, «η δικιά μου η γενιά και λίγο παρακάτω, τον θυμούνται, αλλά οι νέοι δεν ξέρουν πια ποιος είναι ο Χατζιδάκις. Καταρχήν, πρέπει να σου πω ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2000 δεν γνωρίζουν ούτε τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο, τον Σαββόπουλο. Δεν ξέρουν. Είναι ένας άλλος κόσμος. Η κοινωνία προχωράει. Αλλά δεν είναι κρίμα για τον Μάνο Χατζιδάκι να υπάρχει αυτή η απαγόρευση; Ο πατέρας μου έλεγε πάντα “απαγορεύεται το απαγορεύεται”».
Τι είχε συμβεί στο Δίον
Η υπόθεση είχε ξεσπάσει στη συναυλία της 26ης Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, όταν δεν επετράπη στη συγκεκριμένη παραγωγή να παρουσιάσει τραγούδια του Νίκου Γκάτσου σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Ο Μανώλης Μητσιάς τελικά απήγγειλε τους στίχους από τον «Γιάννη τον Φονιά» αντί να τον τραγουδήσει. Ο
Γιώργος Χατζιδάκις είχε στη συνέχεια διευκρινίσει: «Ποτέ δεν απαγόρευσα στον κ. Μανώλη Μητσιά να τραγουδά το συγκεκριμένο τραγούδι». Όπως εξήγησε, η απαγόρευση «αφορούσε αποκλειστικά την εταιρεία παραγωγής και τη συγκεκριμένη σειρά συναυλιών».
«Τα τραγούδια ανήκουν στο κοινό»
Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη δήλωσε ακόμη: «Δεν έχω καμία επαφή με τον Γιώργο Χατζιδάκι, ούτε τον γνωρίζω, ούτε θέλω. Είναι μεγάλος άνθρωπος να αποφασίσει και να καταλάβει τι κακό κάνει στον Μάνο Χατζιδάκι». Και πρόσθεσε: «Γιατί τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι δεν του ανήκουν, ανήκουν στο κοινό, ανήκουν σε όλη τη γη. Δεν έχεις το δικαίωμα να απαγορεύσεις. Πρέπει να περάσουν εβδομήντα χρόνια μετά το θάνατό του για να επιτραπούν επιτέλους». Νομικά, η πνευματική ιδιοκτησία στην Ελλάδα προστατεύεται κατά κανόνα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του δημιουργού και για 70 χρόνια μετά τον θάνατό του. Στις μουσικές συνθέσεις με στίχους, η διάρκεια μπορεί να υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο επιζώντα συνδημιουργό, εφόσον μουσική και στίχοι δημιουργήθηκαν ειδικά για το ίδιο έργο.
«Πάντα θα ανεβαίνεις, πάντα μπροστά»
Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη αναφέρθηκε και στον Μίκη Θεοδωράκη: «Τα τραγούδια του μπαμπά τα ξέραμε όλα, γιατί τα “γεννούσε” ο μπαμπάς, όταν ήμασταν δίπλα του. Νιώθω ότι είναι και δικά μου τραγούδια». Για τη σημαντικότερη συμβουλή που κράτησε από εκείνον είπε, «να έχω πάντα τη δύναμη να πηγαίνω μπροστά. Να μη σταματάω. Μου έλεγε “πάντα θα ανεβαίνεις, πάντα μπροστά”».