Από τα περιοδικά των δεκαετιών των ’50s και των ’60s, δύο ήταν αυτά που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη αίσθηση στο αναγνωστικό κοινό, λόγω της ριζοσπαστικής θεματολογίας τους. Εκτός από τη «ροζ» απόχρωση τους, είχαν άλλο ένα κοινό, καθώς ήταν σαφές ότι το δεύτερο «πάτησε» πάνω στο όνομα του πρώτου, αλλάζοντας απλώς σειρά στις δύο συνθετικές λέξεις.

Ο λόγος για το «Χτυποκάρδι» που κυκλοφόρησε στις αρχές του 1957 και το «Καρδιοχτύπι», που βγήκε στα περίπτερα το 1965.

Τότε, κανείς δεν περίμενε από τον ελληνικό τύπο να φιλοξενεί αισθησιακές φωτογραφίες, και μάλιστα σε εξώφυλλο. Και όμως τα θρυλικά περιοδικά της εποχής ξεσήκωσαν το ελληνικό κοινό και έσπασαν τα ταμπού, σε μια εποχή που όλα λογοκρίνονταν.

Φιλοξένησαν μερικές από τις ομορφότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, σε περιβάλλον που θύμιζαν περισσότερο αμερικάνικο περιοδικό, παρά ελληνικό.

Επώνυμες κοπέλες της εποχής ήταν η Ρίκα Διαλυνά, Έλενα Ναθαναήλ, και άλλες πολλές που πόζαραν στο εξώφυλλο, με τις φωτογραφίες τους να έχουν γίνει θέμα συζήτησης, και μάλιστα τα έντυπα ξεπουλούσαν μέσα σε λίγα λεπτά. Έκλεισε όμως τον κύκλο τους, και πλέον θεωρείται συλλεκτικό και μεγάλης αξίας.