Το κακό κλίµα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ µε τα αλληλοκαρφώµατα, τις διαφορετικές απόψεις και τις αντιπαραθέσεις για τη στρατηγική του κόµµατος έχει µεταφερθεί και στα φιλικά ΜΜΕ. Ο ανταγωνισµός µεταξύ τους έχει κορυφωθεί, ιδίως από τη στιγµή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποχωρήσει από την εξουσία και δεν µπορεί µε τους… πατροπαράδοτους τρόπους να στηρίξει το σύνολο των ΜΜΕ που τα προηγούµενα χρόνια ήταν στο πλευρό του. Ηδη, γνωρίζοντες της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο των µίντια αναφέρουν ότι µια σειρά από ΜΜΕ που σχετίζονται µε τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε οριακό σηµείο και µπορεί το προσεχές διάστηµα να αντιµετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η «Νέα Σελίδα», που µετά από ένα διάστηµα όπου κυριολεκτικά αποθέωνε το µεγαλείο του Αλέξη Τσίπρα και τα επιτεύγµατα της προηγούµενης κυβέρνησης, στα τελευταία της φύλλα ασκεί δριµύτατη κριτική στον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Απόρροια της σύγκρουσης του εκδότη της εφηµερίδας, Ηλία Λιβάνη, µε τον Αλέξη Τσίπρα είναι η αποχώρηση της δηµοσιογράφου Κατερίνας Ακριβοπούλου.

Την ίδια στιγµή, η πραγµατικότητα είναι αρκούντως δύσκολη και για κοµµατικά µέσα, µε τους επιτελείς των οικονοµικών του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία µε την Πολιτική Γραµµατεία να ψάχνουν τους τρόπους στήριξης τόσο της ιστορικής εφηµερίδας «Αυγή» όσο και του ραδιοφωνικού σταθµού «Στο Κόκκινο».

Ταυτοχρόνως, τα προσκείµενα µέσα προσπαθούν να βρουν την κατάλληλη δοσολογία στην παρουσίαση των εντάσεων που επικρατούν πίσω από τις κουίντες της Κουµουνδούρου. Και αυτό γιατί από τη µία δεν θέλουν να φανεί ότι έχουν αλλάξει γραµµή και κάνουν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη ανησυχούν µήπως εµφανιστούν ότι δεν έχουν τις ειδήσεις και την αντίστοιχη πληροφόρηση από τα τεκταινόµενα στην αξιωµατική αντιπολίτευση. Ενδεικτική του ανταγωνιστικού κλίµατος που καταγράφεται στα ΣΥΡΙΖΑϊκά µίντια είναι και η κόντρα που προέκυψε µε αφορµή τον νέο διοικητή της ΕΥΠ µεταξύ της «Εφηµερίδας των Συντακτών» και του «Documento». Οι δύο εφηµερίδες συγκρούσθηκαν δηµοσίως για το ποια δηµοσίευσε πρώτη αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τον επικεφαλής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέοντα.

Η ΠΡΩΤΙΑ

«Πανηγυρίζουν στην ιστοσελίδα της “Εφηµερίδας των Συντακτών” ότι πρώτοι ανέδειξαν το θέµα µε το πτυχίο του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, αλλά, δυστυχώς, θα πρέπει να τους στενοχωρήσουµε…», σχολίασε το «Documento».

Στη σχετική αναφορά απάντησαν τα επιτελικά στελέχη της «Εφηµερίδας των Συντακτών», που προφανώς είχαν το δίκιο µε το µέρος τους, µιας και οι ηµεροµηνίες που έγιναν τα δηµοσιεύµατα της «ΕΦ. ΣΥΝ.» τους επιβεβαιώνουν. Εκτός από τα ΜΜΕ, αυτοί που φαίνεται να έχουν διχαστεί είναι οι δηµοσιογράφοι που καταθέτουν δηµοσίως τις απόψεις τους για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόµενο διάστηµα.

Η πιο ουσιαστική διαφωνία σχετίζεται µε το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ανοιχτεί στην Κεντροαριστερά και τα ανοίγµατα αυτά να αποτυπωθούν και µε τις µαζικές εγγραφές µελών. Οσοι στηρίζουν τη γραµµή αυτή, ακολουθούν ιδιαιτέρως επιθετική αρθρογραφία, µε άµεσες ή έµµεσες αναφορές σε ιστορικά στελέχη του κόµµατος.

Ο πλέον «στοχοποιηµένος» είναι ο γραµµατέας της Κεντρικής Επιτροπής, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έχει γίνει αποδέκτης αρνητικών σχολίων ακόµα και από αρθρογράφους της «Αυγής» αλλά και από σχολιαστές που είναι συνοµιλητές του Αλέξη Τσίπρα και τακτικά µε τις παρεµβάσεις τους µεταφέρουν τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού.

Στο πρόσωπο του κ. Σκουρλέτη, αλλά και σε άλλα στελέχη, έχουν βρεθεί «οι εσωτερικοί εχθροί», που, κατά τους σχολιαστές, δεν αφήνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προσαρµοστεί στις σύγχρονες ανάγκες και στα νέα δεδοµένα.

Στην πορεία προς το συνέδριο, αλλά και ενόψει της νέας πραγµατικότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι οι εντάσεις θα οξυνθούν και θα φέρουν σε ακόµα πιο δύσκολη θέση τα φιλικά µίντια.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 7/9/2019