Η «Κατάθεση Ψυχής» είναι ένας Κύκλος «Μουσικών» Εκπομπών που περιλαμβάνει αφηγήσεις κορυφαίων προσωπικοτήτων του ελληνικού τραγουδιού.

Καλλιτέχνες που χάραξαν με ανεξίτηλο τρόπο την πολιτισμική ιστορία του τόπου κυριολεκτικά «αποκαλύφθηκαν» σε εξομολογήσεις «από καρδιάς» στον Κώστα Μπαλαχούτη, συγγραφέα, στιχουργό ερευνητή και μουσικό παραγωγό με πλούσιο βιογραφικό, αξιοσημείωτη συνεπή διαδρομή και διακρίσεις.

Να σημειώσουμε πως τραγούδια όπως το «Φίλα με» και το «Κόκκινο ποτάμι» φέρουν τη στιχουργική υπογραφή του.



Η «χημεία» που έχει μαζί τους και η αλληλοεκτίμηση που διέπει τη σχέση μαζί τους λειτουργούν καταλυτικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Ακόμη και όσοι είχαν παραχωρήσει αρκετές συνεντεύξεις κατά την πολύχρονη δράση τους, αντιλαμβανόμενοι το ιδιαίτερο αποτύπωμα της εκπομπής προέβησαν σε «καταθέσεις» που υπερέβησαν τις προηγούμενες μαρτυρίες τους.

Οι περισσότεροι, στη μεστή ωριμότητά τους, θεωρούν τη συγκεκριμένη εκπομπή ως το απόλυτο «καταστάλαγμά» τους, την ταυτότητα τους στη ζωή και το τραγούδι που τόσο αγαπάμε.



Γι’ αυτό και η «Κατάθεση Ψυχής» έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και θερμή υποδοχή τόσο από το ευρύ κοινό όσο και γενικότερα από τον κόσμο των τεχνών και του πολιτισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναρτήσεις των μέχρι τώρα εκπομπών στο youtube, από λάτρεις του τραγουδιού, σημειώνουν νούμερα εκατοντάδων χιλιάδων θεάσεων και τα νούμερα αυτά συνεχώς κλιμακώνονται, έχοντας ήδη ξεπεράσει τις 250 χιλιάδες.



15 συνολικά εκπομπές, από δύο για τους Λευτέρη Παπαδόπουλο, Γιώργο Νταλάρα, Χρήστο Νικολόπουλο, Μανώλη Μητσιά, κι από μία για τους Μαρία Φαραντούρη, Πετρολούκα Χαλκιά, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό, Χρήστο Λεοντή, Γιώργο Χατζηνάσιο, Ελένη Ροδά.

Οι εκμυστηρεύσεις του διανθίζονται από σπάνιο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, λεζάντες, δίσκους, ντοκουμέντα και όχι μόνο…) καθώς και από «αυτοσχέδιες» μουσικές εκπλήξεις.



Η σκηνοθεσία των εκπομπών είναι του διακεκριμένου κινηματογραφιστή Ανδρέα Μαριανού ο οποίος και καθοδηγεί μια ομάδα άριστων συντελεστών με υψηλό επαγγελματικό χαρακτήρα και αισθητική.

Μακάρι να προκύψει και ένας δεύτερος κύκλος ανάλογων εκπομπών. Κι αυτό γιατί οι «Καταθέσεις» των καλλιτεχνών στον Κώστα Μπαλαχούτη αποτελούν πολιτισμική κιβωτό. Τέλος να σημειώσουμε πως τραγούδια όπως το «Φίλα με» και το «Κόκκινο ποτάμι», δύο από τις σημαντικότερες επιτυχίες των τελευταίων ετών φέρουν τη στιχουργική υπογραφή του.