Αυτό το Σάββατο όσοι επιλέξουν να αγοράσουν την εφημερίδα Παραπολιτικά με τις προσφορές, θα αποκτήσουν και όλα τα παρακάτω:

Η Απελευθέρωση ενός Έθνους: Το Σάββατο 09.04 ο τελευταίος τόμος της μνημειώδους σειράς ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

1600Χ640_2

 

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ - Από την Επανάσταση των Ελλήνων στην ίδρυση του ελληνικού κράτους

 

Μη χάσετε αυτό το Σάββατο 09.04 με τα Παραπολιτικά τον τελευταίο τόμο της μνημειώδους ιστορικής σειράς «Η απελευθέρωση ενός έθνους», με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας- Η προσωπικότητα και η διακυβέρνησή του» μέρος Β’, ο οποίος ολοκληρώνει το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του πρώτου κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Όλα τα έργα και οι εμβληματικές κινήσεις του μεγάλου αυτού πολιτικού άντρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του (1828-1831) μέχρι τη στιγμή της άδικης και άνανδρης δολοφονίας του.

Σε αυτό τον τόμο, θα δούμε τις διπλωματικές προσπάθειες ενός σπουδαίου και διεθνώς αναγνωρισμένου πολιτικού όσον αφορά την καθιέρωση των συνόρων της ανεξάρτητης Ελλάδας, αλλά και τις επίπονες προσπάθειές του να συγκροτήσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Ο Καποδίστριας επέβαλε, με τρόπο που ίσως κάποιοι χαρακτήριζαν αυταρχικό και συγκεντρωτικό θεσμούς και καινοτομίες που ακόμη κανείς στη σύγχρονη πατρίδα μας δεν του έχει πιστώσει.

 

Για παράδειγμα, θεσμοθετήθηκε επί των ημερών του τα ελληνικά εμπορικά πλοία να φέρουν την ελληνική σημαία και μόνον, ώστε με την παρουσία τους στα ξένα λιμάνια να επιτυγχάνεται, σε ένα ακόμα πεδίο, η αναγνώριση της ανεξάρτητης υπόστασης του ελληνικού κράτους.

Επίσης, στη διάρκεια της θητείας του, άρχισαν οι πρώτες οικοδομικές εργασίες για τη δημιουργία δημόσιων υποδομών, όπως σχολεία, εκκλησίες, υδραγωγεία, δρόμοι, γέφυρες και κρατικές υπηρεσίες. Το εμπόριο ενισχύθηκε, και η Ερμούπολη της Σύρου έγινε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια ολόκληρης της Μεσογείου.

Ίσως όμως η πιο εμβληματική κίνηση αυτού του μεγάλου πολιτικού άντρα ήταν η απόφαση για διανομή των εθνικών γαιών στους ακτήμονες. Ο Καποδίστριας ήθελε να διαμορφώσει μια νέα αγροτική τάξη, χειραφετημένη από την παλιά ελίτ των γαιοκτημόνων πρώην κοτζαμπάσηδων.

 

Ωστόσο, όλα αυτά μπορεί τώρα σε εμάς να φαίνονται απολύτως λογικοφανή και απαραίτητα για τη θεμελίωση ενός λειτουργικού κράτους, την εποχή εκείνη όμως δεν ήταν τόσο απλό. Οι τάξεις των προνομιούχων Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν είδαν σχεδόν τίποτα από όλα αυτά με καλό μάτι – οι αλλαγές θα ανέτρεπαν τη θέση τους και θα απειλούσαν τα επί αιώνες κεκτημένα τους. Μανιάτες, Υδραίοι, αλλά και πολλοί άλλοι, ακόμη και πρώην οπλαρχηγοί που στην αρχή τον είχαν υποδεχθεί μετά βαΐων και κλάδων, μετά στρέφονταν ανοιχτά εναντίον του και στόχευαν στην ανατροπή του.

 

Και όλο αυτό το επιθετικό κλίμα εις βάρος του κλιμακώθηκε τόσο, που έφτασε στην άδικη και άνανδρη δολοφονία του. Μια δολοφονία που, μάλιστα, τότε ανακοινώθηκε με ύμνους προς τους Μαυρομιχαλαίους. Όμως, δύο εβδομάδες πριν από τη δολοφονία είχε γίνει κάτι άλλο. Η Διάσκεψη του Λονδίνου αποφάσισε οι πρέσβεις των τριών Δυνάμεων να ζητήσουν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να δεχτεί για τα σύνορα της Ελλάδας τη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού, με βάση τα επιχειρήματα που είχε εκθέσει ο Καποδίστριας.

Η ειρωνεία είχε χρωματίσει άλλη μια φορά την Ιστορία.

 

«Η Απελευθέρωση ενός Έθνους» είναι μια μνημειώδης ιστορική σειρά σε υπερπολυτελείς σκληρόδετους τόμους, από τα “Ελληνικά Γράμματα”, και κυκλοφορεί για πρώτη φορά με εφημερίδα.

 

Είναι μια πρωτότυπη έκδοση που ήρθε να καλύψει ένα κενό έρευνας και ιστορικής μελέτης, αποκαλύπτοντας αθέατες πλευρές της παλιγγενεσίας των Ελλήνων. Από την προεπαναστατική εποχή και την περίοδο της προετοιμασίας του Αγώνα μέχρι και τα χρόνια της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια. Τον δρόμο από το σκοτάδι της οθωμανικής κατάκτησης στο φως της ανεξαρτησίας.

Το έργο υπογράφουν κορυφαίοι σύγχρονοι ιστορικοί, ειδικοί πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές, με την επιστημονική επιμέλεια των Θάνου Βερέμη και Αντώνη Κλάψη.

Στις σελίδες του περιλαμβάνει, για πρώτη φορά σε κοινή έκδοση:  Σπάνιες φωτογραφίες από τα μεγαλύτερα Μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου, εθνικές Πινακοθήκες, βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές. Και επίσης: Κείμενα - ντοκουμέντα από διπλωματικά αρχεία, μαρτυρίες και ημερολόγια περιηγητών, αλλά και απομνημονεύματα Αγωνιστών της Επανάστασης.

Όλοι οι τόμοι αφηγούνται με τρόπο επιστημονικό, αλλά και άκρως γλαφυρό, την πορεία της Εθνεγερσίας. Σκιαγραφούν σπουδαίες προσωπικότητες και αναλύουν καθοριστικά πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα, καθώς και άγνωστες όψεις της ιστορικής αυτής φάσης.

Είναι γραμμένοι από ιστορικούς και πολιτικούς επιστήμονες, εξειδικευμένους στη συγκεκριμένη περίοδο και διανθίζονται με άρθρα από εγνωσμένου κύρους ιστορικούς, φιλολόγους, θεολόγους, ακαδημαϊκούς όπως η Μαρία Ευθυμίου, ο Αλέξης Πολίτης, ο Μάριος Μπέγζος, ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, η Σοφία Σφυρόερα κ.ά, καθώς και από νέους επιστήμονες που φωτίζουν παραγνωρισμένες πτυχές του Αγώνα.

Επίσης όλοι οι τόμοι είναι πλούσια εικονογραφημένοι με σπάνιο και πρωτότυπο υλικό από μεγάλα ελληνικά ιδρύματα και μουσεία, όπως το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κ.ά., με τα οποία έχει υπάρξει στενή και αγαστή συνεργασία για την υλοποίηση του έργου, αλλά και από τα σπουδαιότερα μουσεία του εξωτερικού όπως το Ερμιτάζ, το Λούβρο, το Βατικανό, το Τοπ Καπί και πολλά ακόμη.

ΜΑΖΙ,

«OI ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ»

ΑΠΟ ΤΟ Α ΩΣ ΤΟ Ω, ΣΕ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

1600Χ640_aisopos

 

Αυτό το Σάββατο 09.04 με τα Παραπολιτικά επιλέξτε ένα εγχειρίδιο ζωής από τον μεγαλύτερο παραμυθά όλων των αιώνων!

Οι αγαπημένοι μύθοι, για μικρούς και μεγάλους που μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων αλλά και των άλλων λαών του κόσμου. Μέσα σε αυτούς ο Αίσωπος επαινεί τις αρετές των ανθρώπων όπως την εργατικότητα, την τιμιότητα, την ειλικρίνεια, την υπομονή και επικρίνει τα ελαττώματά τους όπως την πονηριά, την τεμπελιά, την επιπολαιότητα και τους εγωισμούς, παρουσιάζοντάς τα μέσα από ζώα κυρίως, που μιλούν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι! Στο πρωτότυπο κείμενο στα Αρχαία Ελληνικά και στην μετάφρασή τους στα Νέα Ελληνικά.

ΑΙΣΩΠΟΣ, Ο ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ

«Πρόσεξε μη χάσεις την ουσία προσπαθώντας να πιάσεις τη σκιά».

Ο Αίσωπος, ο πιο μεγάλος παραμυθάς του κόσμου, ήταν ένας αρχαίος Έλληνας μυθοποιός, ο πατέρας του λογοτεχνικού είδους που σήμερα ονομάζεται παραβολή ή αλληγορία και ο κορυφαίος της λεγόμενης διδακτικής μυθολογίας. Είναι ο διασημότερος από τους αρχαίους μυθοποιούς, αναμφισβήτητος πατέρας του αρχαίου μύθου.

 

ΑΚΟΜΗ,

Αυτό το Σάββατο τα Παραπολιτικά σας προσφέρουν συναρπαστικά αναγνώσματα σύγχρονης ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας!


1600Χ640_biblia

Επιλέξτε ανάμεσα από επιτυχημένα και αγαπημένα μυθιστορήματα της σύγχρονης ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας και απολαύστε μοναδικές ιστορίες που θα σας κρατήσουν ονειρεμένη συντροφιά.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ,

Τα Παραπολιτικά σας πάνε θέατρο και σας κάνουν ΔΩΡΟ 2 εισιτήρια στην τιμή του ενός, για την παιδική θεατρική παράσταση «Δον Κιχώτης»!

1600Χ640_paidiko

 

Τα Παραπολιτικά που κυκλοφορούν το Σάββατο 09.04 σας πάνε θέατρο μαζί με τους μικρούς μας φίλους και σας κάνουν ΔΩΡΟ 2 εισιτήρια στην τιμή του ενός, για την παράσταση «Δον Κιχώτης»!

«Δον Κιχώτης»! Τo αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες παρουσιάζεται από τις 7 Νοεμβρίου στην Παιδική σκηνή του Μικρού Χόρν, από τις Μαγικές Σβούρες, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη.

Αυτή είναι η στιγμή που το θέατρο θα υπερασπιστεί το όνειρο γιατί ο Δον Κιχώτης, ο αγαπημένος ονειροπόλος ήρωας όλων μας, έρχεται για να μας δείξει ένα δρόμο καινούργιο, πιο φωτεινό και πιο αισιόδοξο!

Με το άλογό του καλπάζει στη φαντασία του, κάνει το ανέφικτο εφικτό, πολεμάει τα σκοτάδια και προτάσσει την αγάπη στην κακία!

Η παράσταση, γεμάτη ευαισθησία και απίστευτο  χιούμορ, υμνεί στο πρόσωπο του πανέξυπνου Σάντσο, του πιστού συντρόφου του Δον Κιχώτη, τη φιλία και τη συντροφικότητα, την αφοσίωση στους ανθρώπους και τη δύναμη που αποκτούμε, όταν ελπίζουμε όλοι μαζί.

Τα παιδιά μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη και όλων των συντελεστών της παράστασης ζουν τα κατορθώματα ενός ήρωα που αγαπά την περιπέτεια της  ζωής και τολμά να τη ζήσει παρά τα εμπόδια.  Οι Ανεμόμυλοι είναι πάντα εδώ και μεις οι Δον Κιχώτες με πανοπλία το όνειρο.

Η εντυπωσιακή παράσταση δίνει στους μικρούς θεατές την ευκαιρία                               να «συναντηθούν» με στοιχεία του Ισπανικού Πολιτισμού.

Τα κοστούμια της παράστασης  είναι εμπνευσμένα από πίνακες ζωγράφων που εμπνεύστηκαν ή έζησαν στην Ισπανία όπως ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο), ο Βελάσκεθ, ο Γκόγια και ο Σαλβατόρ Νταλί.

Τα σκηνικά έχουν αναφορές σε πίνακες ζωγράφων  και δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Η εξαιρετική μουσική, πηγάζει εξ όλοκλήρου από τη μεγάλη παράδοση των Ισπανών συνθετών. Τα τραγούδια βασίζονται σε παραδοσιακά ισπανικά  τραγούδια, ειδικά διασκευασμένα για τα παιδιά.

Συντελεστές:

Κείμενο -      Σκηνοθεσία :           Δημήτρης Αδάμης

Σκηνικά                                 :           Παναγιώτης Κουλουράς

Επιμέλεια κοστουμιών    :           Δόμνα Ζαφειροπούλου – Μαγικές σβούρες

Κίνηση                                   :           Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης

Ενορχήστρωση-Διασκευή:          Γιώργος Κωνσταντινίδης

Μουσική Διδασκαλία       :           Ιωάννα Εμμανουήλ

Μουσική Επιμέλεια          :           Δημήτρης Αδάμης

Boηθός σκηνοθέτη            :           Πετρούλα Μαντζουκίδου

 

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) :

Δημήτρης Σταμούλης ,    Τάσος Ράπτης , Μαριλίζα Χρονέα,      Παναγιώτης Καλαντζής,  Έλενα Πελαγία,      Νατάσα Στεφανάτου

Θέατρο ΜΙΚΡΟ ΧΟΡΝ-ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (Αμερικής 10, Αθήνα)

Τρόποι εξαργύρωσης του κουπονιού: 

Α. Mε την προσκόμιση του κουπονιού στα ταμεία του θεάτρου Αλίκη, Αμερικής 4, Αθήνα, (10:30 - 19:00. Τηλ. επικοινωνίας 211 1000365 και 211- 1026277).

 

Β. στην ηλεκτρονική διεύθυνση της παράστασης στη Viva:

https://www.viva.gr/tickets/theater/mikro-horn/don-kichotis/  με τη χρήση του κωδικού don .

Η προσκόμιση του κουπονιού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραλαβή των εισιτηρίων.

Το κουπόνι ισχύει αποκλειστικά και μόνο για την προμήθεια δύο (2) εισιτηρίων στην τιμή του ενός (1). Ισχύει για τις παραστάσεις α) Κυριακή 3/4, ώρες 11:30 και 15:00 και β) Κυριακή 10/4,  ώρες 11:30 και 15:00.

ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

 «α) Κάθε αντίτυπο του φύλλου της εβδομαδιαίας κυκλοφορίας εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» από τις  02-04-2022 έως τις 09-04-2022 θα περιέχει ένα (1) κουπόνι του οποίου ο κάτοχος-αναγνώστης της εφημερίδας, θα κάνει χρήση του κατά την αγορά εισιτηρίων για την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Δον Κιχώτης», η οποία προβάλλεται στο θέατρο «Μικρό Χορν – Παιδική Σκηνή», οδός Αμερικής, αρ. 10, στην Αθήνα, άπαξ, η οποία θα προβάλλεται στο ανωτέρω θέατρο, για τις εξής ημέρες: α) Κυριακή 3/4 ώρα 11:30 π.μ. και 15:00 μ.μ. και β) α) Κυριακή 10/4 ώρα 11:30 π.μ. και 15:00 μ.μ. προκειμένου να προμηθευτεί δύο (2) εισιτήρια για την ανωτέρω παράσταση στην τιμή του ενός (Τιμή εισιτηρίου 12 Ευρώ). Η δυνατότητα εξαργύρωσης είναι από τις 02-04-2022 έως τις 09-04-2022.

β) Το κουπόνι ισχύει αποκλειστικά και μόνο για την προμήθεια δύο (2) εισιτηρίων στην τιμή του ενός (1), για την θέαση της ανωτέρω θεατρικής παράστασης και μπορεί να γίνει χρήση του άπαξ. Η εξαργύρωση του κουπονιού θα γίνεται είτε με την προσκoμιδή του κουπονιού στα ταμεία του θεάτρου Αλίκη, Αμερικής 4, Αθήνα, (όπου η πληρωμή της αξίας του ενός εισιτηρίου θα γίνεται αποκλειστικά με πιστωτική κάρτα) από τις 10:30 το πρωί μέχρι τις 19:00. Τηλ. επικοινωνίας 211- 1026277, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της παράστασης στη Viva: https://www.viva.gr/tickets/theater/mikro-horn/don-kichotis/ με τη χρήση του κωδικού «don» και τους τρόπους πληρωμής που δέχεται η Viva. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η δυνατότητα εξαργύρωσης είναι από τις 02-04-2022 έως τις 09-04-2022.

γ) Η προμήθεια δύο (2) εισιτηρίων στην τιμή του ενός (1), χορηγείται άπαξ ανά κουπόνι και είναι δυνατή η αθροιστική χρήση άνω του ενός κουπονιού ανά αγορά δύο (2) εισιτηρίων, την οποία το ανωτέρω θέατρο υποχρεούται να χορηγήσει στους αναγνώστες της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» καθ’όλη τη διάρκεια ισχύος της προσφοράς και δεν ανταλλάσσεται με χρήματα. Η ισχύς της προσφοράς είναι από τις από τις 2-4-2022 και έως τις 9-3-2022 και θα διαφημίζεται προωθητικώς, κατά την διακριτική ευχέρεια της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

δ) Η προσκομιδή του κουπονιού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραλαβή των εισιτηρίων και οι χρήστες του οφείλουν να να έχουν μαζί έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ταυτότητά τους για την πιστοποίηση των στοιχείων τους στο θέατρο ή όπως άλλως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

ε) Η εταιρεία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και οι λοιπές ιδιοκτήτριες εταιρείες των μέσων στα οποία τυχόν θα διαφημίζεται η παρούσα ενέργεια ουδεμία ευθύνη φέρουν για οποιοδήποτε πραγματικό, νομικό ή άλλης φύσεως ελάττωμα τυχόν παρουσιάσει η παρούσα προσφορά καθώς και για οποιαδήποτε βλάβη τυχόν προκληθεί στον χρήστη-αναγνώστη του κουπονιού εξ οιουδήποτε λόγου και αιτίας. Δεν φέρουν επίσης καμία ευθύνη σχετική με καθυστερήσεις, αλλαγές, ακυρώσεις, ματαιώσεις, αδυναμία αξιοποίησης της παρούσας προσφοράς εξαιτίας τοπικών αργιών και εορτών ή άλλων συνθηκών που εμποδίζουν την χρήση του κουπονιού και οι οποίες δεν αποδίδονται σε δόλο ή βαριά αμέλειά τους. Επίσης, ουδεμία ευθύνη φέρουν σε περίπτωση που δεν δύνανται να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το παρόν για λόγους ανωτέρας βίας, και ουδόλως εγγυώνται καθ' οιονδήποτε τρόπο για την ποιότητα/καταλληλότητα/εμπορευσιμότητα οιουδήποτε προϊόντος/υπηρεσίας της παρούσας προσφοράς, καθώς και ουδεμία ευθύνη φέρουν για οιαδήποτε απώλεια ή ζημία (συμπεριλαμβανομένης της έμμεσης ή αποθετικής ζημίας) ή σωματική βλάβη ή περιουσιακή ζημία ήθελε τυχόν υποστεί οιοσδήποτε ένεκα της αξιοποίησης της παρούσας προσφοράς, αλλά αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΜΕΛΙΣΜΑ EVENTS ΑΜΚΕ» που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Κρέοντος, αρ. 133, με Α.Φ.Μ 996856012 και ΔOY: Α’ Αθηνών.

στ) Κάθε διαφορά σχετικά με την διάθεση της παρούσας προσφοράς διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δικαστηρίων των Αθηνών, ενώ η αποδοχή του κουπονιού σημαίνει αποδοχή των ανωτέρω όρων. Οι όροι θα παραμείνουν δημοσιευμένοι στην ιστοσελίδα www.parapolitika.gr και δύνανται να διαφοροποιούνται άνευ προγενέστερης ενημέρωσης.»