Μη χάσετε αυτό το Σάββατο 20.08 το παγκόσμιο best seller από τον κορυφαίο ιστορικό ερευνητή, Arrigo Petacco, για την ναυμαχία της Ναυπάκτου που ουσιαστικά άλλαξε την τύχη της Ευρώπης. Ένα βιβλίο - ντοκουμέντο με συναρπαστικές λεπτομέρειες, που αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια για τη γνωστή - άγνωστη αυτή στιγμή της ιστορίας, αποκλειστικά με τα Παραπολιτικά.
Ένα χαρακτηριστικο απόσπασμα από το βιβλίο - ντοκουμέντο:
«Αν έβλεπε κανείς από ψηλά τον στόλο του Ιερού Συνασπισμού και τον ισλαμικό, θα παρατηρούσε πως είχαν αντίστοιχα το σχήμα ενός σταυρού και μιας ημισελήνου, των συμβόλων των θρησκειών τους. Ίσως όμως και να επρόκειτο για μια απλή σύμπτωση…».
Εκείνο, ωστόσο, που κανείς δεν μπορεί να αποδώσει σε σύμπτωση ήταν η σύγκρουση του Ιερού Συνασπισμού με την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα θαλάσσια ύδατα της Ναυπάκτου, στις 7 Οκτωβρίου του 1571. Τον αιώνα που προηγήθηκε, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής είχε φτάσει ως τα τείχη της Βιέννης, ενώ οι μουεζίνηδες από τους μιναρέδες της αχανούς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κήρυσσαν την τζιχάντ, τον ιερό πόλεμο. Την ίδια εποχή η Ευρώπη σπαρασσόταν από τους θρησκευτικούς πολέμους. Η ναυμαχία της Ναυπάκτου κατάφερε να ενώσει τα ευρωπαϊκά έθνη για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού και να ανακόψει την πορεία των Οθωμανών. Ακόμη κι αν δεν χαράχτηκαν εκεί τα σύνορα της σημερινής Ευρώπης, σχηματίστηκε το πρόπλασμα της κοινής συνείδησης των εθνών που έγραψαν την ιστορία της. Ο Arrigo Petacco περιγράφει με συναρπαστικές λεπτομέρειες τη γνωστή - άγνωστη αυτή καμπή της ιστορίας.

ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ:
Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
ΟΙ ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
ΣΚΛΑΒΟΙ, ΕΞΩΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΛΑΚΙΔΕΣ
Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ
Η ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΙΣ ΓΑΛΕΡΕΣ
Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΙΣΚΟΣ
ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΠΑΠΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ
ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ «ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ»
Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΟΙ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ
Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Αρίγκο Πετάκο (1929-2018) γεννήθηκε στο Καστελνουόβο Μάγκρα στην επαρχία της Λα Σπέτσια στην Ιταλία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και ειδικός ανταποκριτής, υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας La Nazione και του περιοδικού Storia illustrata. Στο έργο του ως δημοσιογράφος, για το οποίο κέρδισε το βραβείο Saint Vincent το 1983, είχε την ευκαιρία να πάρει συνεντεύξεις από ορισμένους από τους πρωταγωνιστές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εξαιρετικά παραγωγικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος, μετέφερε αρκετά βιβλία στη μεγάλη οθόνη και γύρισε πολλές επιτυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές με ιστορικά θέματα στην ιταλική τηλεόραση. Στα βιβλία του καταπιανόταν με τα μεγάλα ερωτηματικά της ιστορίας, ανατρέποντας συχνά ορισμένες εκδοχές που θεωρούνται αναμφισβήτητες αλήθειες.