Το Hive Social, ένα νέο «εναλλακτικό» app που κατατάσσεται στην κατηγορία των social media, έχει εκτοξεύσει τους χρήστες του, την στιγμή που όλο και περισσότεροι επιλέγουν να εγκαταλείψουν το Twitter.

Τις τελευταίες μέρες, νέες εφαρμογές εμφανίζονται στο προσκήνιο ως αντικαταστάτες του Twitter, το οποίο χάνει διαρκώς έδαφος στις προτιμήσεις του διαδικτυακού κοινού. Η αλλαγή του ιδιοκτήτη της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ο μετασχηματισμός της εταιρείας φαίνεται ότι επηρέασαν την άνοδο αντίστοιχων εφαρμογών.

Η πιο δημοφιλής εναλλακτική – έως τώρα – ήταν το Mastodon, ωστόσο αποτελεί μια εφαρμογή που αντιμετωπίζει αρκετά ζητήματα, όπως το πολύπλοκο signup αλλά και παράπονα χρηστών σχετικά με τον σχεδιασμό της υπηρεσίας.

Η άνοδος του Hive

Ένα άλλο application που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Twitter, είναι το Hive, το οποίο τείνει να γίνει νέο «στέκι» για τους ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν έναν τρόπο για να αναδιαμορφώσουν τις διαδικτυακές τους διασυνδέσεις και την εμπειρία που είχαν ως χρήστες του Twitter.

Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες η «μετανάστευση» στο Hive Social έχει γίνει trend στο Twitter, με πάνω από 50 χιλιάδες σχετικά tweets. Με αυτόν τον τρόπο, χιλιάδες χρήστες επιλέγουν να ενημερώνουν τους ακολούθούς τους για τα νέα τους προφίλ, αναρτώντας μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες.

Τι ακριβώς είναι το Hive Social

Το Hive app δανείζεται σε μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό που έχει το Twitter, αφού οι χρήστες έχουν ένα προφίλ το οποίο άλλοι χρήστες μπορούν να ακολουθήσουν, ώστε οι αναρτήσεις τους να εμφανίζονται στο feed των ακολούθων τους. Επίσης, έχει ομοιότητες και με το Instagram, αφού όσοι το χρησιμοποιούν έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται εικόνες υψηλής ανάλυσης.

To Hive έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 2019 και φαίνεται πως έχει ως βασική του αρχή την απλότητα. Τα posts εντώς της εφαρμογής δεν ταξινομούνται από κάποιον ειδικό αλγόριθμο, ενώ επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν shadow bans και λογαριασμοί υψηλότερης προτεραιότητας.

Η εφαρμογή συνδυάζει χαρακτηριστικά και από παλαιότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να παίζει ένα τραγούδι στο προφίλ τους, όπως ακριβώς υπήρχε η δυνατότατα να γίνεται και στο MySpace. Για αυτή τη λειτουργία το Hive δανείζεται την μουσική από το Apple Music.

Τα ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα και το απόρρητο

Παρά τα όσα είναι ήδη γνωστά, πολλά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης εφαρμογής παραμένουν άγνωστα. Ως ένα νέο app, τα μελλοντικά του σχέδια τόσο αναφορικά με την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών όσο και σχετικά με την ασφάλεια δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα.

Στον ισότοπο της εφαρμογής υπάρχουν οδηγίες οι οποίες απαγορεύουν την ρητορική μίσους, την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και άλλα. Μάλιστα, οι χρήστες εκείνοι που αδυνατούν να συμμορφωθούν με αυτούς τους κανόνες είναι πιθανό να βρουν τους λογαριασμούς τους προσωρινά ή και δια παντός απενεργοποιημένους. Στον ιστότοπο, επίσης, υπάρχει ένα σύντομο κείμενο Πολιτικής Απορρήτου, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται να δίνονται δεδομένα που συλλέγει η εφαρμογή, τα οποία περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές των ατόμων.

Παράλληλα όμως, «ζητά από τους χρήστες να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν ότι καμία μέθοδος αποστολής δεδομένων μέσω του διαδικτύου ή μέθοδος ηλεκτρονικής αποθήκευσης δεν είναι 100% ασφαλής και αξιόπιστη».

Σε ερώτηση του Independent για αυτές τις πολιτικές η εταιρεία δεν απάντησε απευθείας σχετικά με το πώς σκοπεύει να κερδίσει χρήματα και που πρόκειται να χρησιμοποιήσει στο μέλλον τα δεδομένα που συλλέγει.

Σε ανάρτηση της στο Twitter αναφέρει ότι δημιουργήθηκε από δύο άτομα και ότι είναι ευγνώμων για την υπομονή των ανθρώπων καθώς προσπαθεί να επεξεργαστεί τα προβλήματα που δημιουργούνται και την μεγάλη εισροή νέων χρηστών.

 Στο Twitter αναφέρουν ακόμα ότι εργάζονται με μεγάλη ταχύτητα με σκοπό να βελτιστοποιήσουν την εμπειρία των χρηστών της εφαρμογής. Μετά την μεγάλη ανταπόκριση πολλών χρηστών επέλεξαν να βρίσκονται σε επικοινωνία με νέους χρήστες και να σχεδιάσουν τα νέα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας.

Με πληροφορίες από Independent