Στο νέο τεύχος:

STARTUPS: Delivery & Last Mile

Η ισχυροποίηση του delivery και του ηλεκτρονικού εμπορίου ήρθε μαζί με τη δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού, όπου τα πάντα έπρεπε να σταλούν απευθείας στο σπίτι μας, από τα ψώνια του σούπερ μάρκετ μέχρι το μεσημεριανό φαγητό. Καθώς, λοιπόν, την εποχή εκείνη το καταναλωτικό κοινό στράφηκε, ως λύση άμεσης ανάγκης, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν πολλές νέες επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, οι οποίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη ως προς την ταχύτητα παράδοσης όσο το δυνατόν περισσότερων δεμάτων αλλά και ποια θα λάβει τις καλύτερες αξιολογήσεις στο Διαδίκτυο. Όμως το last mile delivery διχάζει εταιρείες και καταναλωτές…

ΑΡΘΡΟ: Τα υπουργεία του μέλλοντος

Στην τετραετία που έρχεται αλλά και σε βάθος χρόνου, κάποια υπουργεία οφείλουν να μετασχηματιστούν, να εκσυγχρονιστούν, καθώς αναμένεται να πέσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος πάνω τους, ώστε να διατηρήσουν τη χώρα στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της προόδου. Τα υπουργεία τα οποία θα μας απασχολήσουν είναι: Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παρουσιάζουμε κάποιες από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα καθώς και τις συνέργειες που θα χρειαστεί να έχουν με άλλα υπουργεία.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Insurance στην Ελλάδα

Η αλήθεια είναι ότι όταν ακούμε τον όρο ασφάλιση στην Ελλάδα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι οι ατέλειωτες ουρές στο ΕΣΥ, οι αμέτρητες ώρες που ίσως χρειαστεί να περιμένουμε στα επείγοντα, οι μήνες που απαιτούνται συνήθως για να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον γιατρό που χρειαζόμαστε. Τα προβλήματα του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας μπορεί να είναι γνωστά, όμως κανείς δεν αρνείται την αξία της δωρεάν υγείας και περισσότερο τη συνεχή πάλη του κράτους ώστε αυτή να βελτιώνεται συνεχώς. Εδώ είναι που ίσως μπαίνει η συζήτηση για την ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα, η οποία παραδόξως δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θα περίμενε κανείς.

ΘΕΜΑ: Agrotech – Ποιες εταιρείες διακρίνονται

Η αγροτική παραγωγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Και μπορεί τα «μυστικά» της γεωργίας να έρχονται, σε πολλές περιπτώσεις, από τα βάθη των αιώνων, πλέον όμως οι εποχές αλλάζουν, Μαζί με αυτές, αλλάζει τόσο ο τρόπος με τον οποίο οι αγρότες δραστηριοποιούνται, όσα και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή τους. Η γεωργική τεχνολογία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό «όπλο» στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, ενώ στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του κόστους καλλιέργειας. Περιλαμβάνει μία σειρά από δράσεις όπως η βελτίωση των αγροτικών μηχανημάτων, η δημιουργία καινούργιων αλλά και η χρήση της τεχνολογίας για μία σειρά από σκοπούς.