Η Eurovision 2025 πλησιάζει όλο και περισσότερο, αφού τον Μάιο θα διεξαχθεί ο μουσικός διαγωνισμός στη Βασιλεία της Ελβετίας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αναχωρήσει για την Ελβετία, ώστε να ξεκινήσει τις πρόβες για την εμφάνισή της η Klavdia με την «Αστερομάτα».

Eurovision 2025: Ποιος θα δώσει τους βαθμούς της ελληνικής επιτροπής τη βραδιά του Τελικού 

Υπενθυμίζεται πως ο Α' Ημιτελικός θα πραγματοποιηθεί στις 13/5, ο Β' Ημιτελικός στις 15/5 και ο Τελικός στις 17/5. Η Ελλάδα θα εμφανιστεί στον Β' Ημιτελικό για να αγωνιστεί για μια θέση στον μεγάλο Τελικό της Eurovision 2025. Φέτος η ΕΡΤ επέλεξε ένα γυναικείο πρόσωπο για να ανακοινώσει τη βαθμολογία της επιτροπής της Ελλάδας στη μεγάλη βραδιά του Τελικού. Το πρόσωπο αυτό είναι η ηθοποιός και παρουσιάστρια Τζένη Θεωνά. Στον σχολιασμό των δύο Ημιτελικών και του Τελικού επιστρέφουν, όπως ήδη γνωρίζουμε, η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Στις τρεις μεταδόσεις, στο στούντιο του Δεύτερου προγράμματος 103,7 θα βρίσκεται ο Δημήτρης Μεϊδάνης.

Eurovision 2025: Ριζικές αλλαγές στον διαγωνισμό - Τέλος στις συνεντεύξεις Τύπου και απαγόρευση σημαίων

Ο 67ος διαγωνισμός Eurovision, που θα διεξαχθεί στη Βασιλεία της Ελβετίας, φέρνει σημαντικές και ιστορικές αλλαγές, οι οποίες θα επηρεάσουν τον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), ενόψει της αντίστροφης μέτρησης για τη φετινή Eurovision, ανακοίνωσε δύο βασικές τροποποιήσεις στους κανονισμούς του θεσμού. Μετά τα γεγονότα του 2024, όταν ο διαγωνισμός πήρε έντονα πολιτική τροπή, η EBU προχωρά σε αλλαγές που αποσκοπούν στην αποπολιτικοποίηση και τη διατήρηση ενός ουδέτερου περιβάλλοντος. Οι συνεντεύξεις Τύπου, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν ένα καθιερωμένο μέρος της διαδικασίας μετά τους ημιτελικούς, καταργούνται οριστικά, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται η παρουσία σημαιών στον χώρο του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα επιτρέπεται να φέρουν μόνο τη σημαία της χώρας τους, με την απαγόρευση εμφάνισης άλλων σημαιών ή συμβόλων. Αυτό σημαίνει ότι συμβολισμοί όπως η σημαία του ουράνιου τόξου (Pride), καθώς και άλλες πολιτικές ή κοινωνικές σημαίες, όπως η σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, θα είναι απαγορευμένα. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλούς, καθώς αγγίζει βασικές αξίες του διαγωνισμού, όπως η ελευθερία έκφρασης και η διαφάνεια. Η EBU, όμως, επισημαίνει ότι στόχος των αλλαγών είναι η αποφυγή πολιτικών εντάσεων και η διατήρηση του διαγωνισμού ως ενός καθαρά μουσικού γεγονότος, απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές. Με αυτές τις αλλαγές, η Eurovision 2025 αναμένεται να είναι διαφορετική από ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν, με την EBU να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πιο «καθαρό» και ουδέτερο πλαίσιο για την παγκόσμια αυτή γιορτή της μουσικής.