Οι συνιστώσες της ΕΡΤ
Διχασμένοι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα της Δημόσιας Τηλεόρασης και τον έλεγχό της
Νέες, ανταγωνιστικές συνιστώσες, που δίνουν μάχη επιρροής για τη διαμόρφωση του καθεστώτος λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, έχουν «ξεπηδήσει» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου. Με το που άνοιξαν οι πύλες του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, όλοι όσοι προεκλογικά είχαν υποστηρίξει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων έχουν αρχίσει και διεκδικούν μερίδιο συμμετοχής στις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Έτσι, η υπόθεση της ΕΡΤ λαμβάνει χαρακτηριστικά εσωκομματικού εμφυλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο διχασμός εντός της Κουμουνδούρου σε επίπεδο ανώτατης κοινοβουλευτικής και κομματικής εκπροσώπησης πηγάζει από τις διαφορετικές προτιμήσεις που έχουν κορυφαία στελέχη της για τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν στη δημόσια τηλεόραση. Με βάση τα παραπάνω, αναδεικνύονται δύο σημαντικές συνιστώσες στους κόλπους της ΕΡΤ μεταξύ των εργαζομένων της: αυτή των δημοσιογράφων και αυτή των τεχνικών.
Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, επιχειρεί να αποσπάσει την εμπιστοσύνη των δημοσιογράφων που εργάζονται στη δημόσια τηλεόραση και να μειώσει την παρεμβατική επιρροή των τεχνικών, οι οποίοι διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο μετά την ενθάρρυνση που τους παρέχουν η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και η βουλευτής Ραχήλ Μακρή.
Μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κ. Κωνσταντοπούλου είναι προνομιακή συνομιλήτρια με την ΠΟΣΠΕΡΤ του Π. Καλφαγιάννη. Οι αλλαγές στην ΕΡΤ, όμως, πυροδότησαν και εντάσεις στις σχέσεις των φίλα προσκείμενων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο μέτωπο των επικοινωνιακών εξελίξεων της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα. Δηλαδή, μεταξύ της «Εφημερίδας των Συντακτών» και της «Αυγής». Το γεγονός ότι στο νέο ενημερωτικό οργανόγραμμα της ΕΡΤ επελέγησαν δημοσιογράφοι προερχόμενοι από την «Αυγή», όπως ο Στ. Καπάκος, είχε ως αποτέλεσμα τη δημοσιοποίηση αιχμηρών σχολίων από την «Εφημερίδα των Συντακτών», που έκανε λόγο για «κομματική σαβούρα». Κατά συνέπεια, προκλήθηκαν αντιδράσεις και αναγκάστηκε ο διευθυντής του προαναφερθέντος εντύπου να ζητήσει «δημόσια συγγνώμη».