REPORT #4

Αιμοδότες και αρπακτικά
Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα

Το τέταρτο τεύχος του REPORT, με θέμα «Αιμοδότες και αρπακτικά: Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα», κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, ένθετο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διαβάστε στο REPORT Δεκεμβρίου:

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ ΣΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Η ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας: Από τα πρώτα βήματα της κραταιάς κάποτε Εθνικής Τράπεζας μέχρι την εμφάνιση νέων τραπεζών, από τον κρατικό έλεγχο στην «απελευθέρωση των αγορών», έως την κρίση και το άνοιγμα ενός νέου οικονομικού και ιστορικού κύκλου, πιο αβέβαιου παρά ποτέ.
Γράφει ο Παναγιώτης Σωτήρης

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΜΜΕ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ: ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΜΕ

ΔΕΣΜΟΥΣ… ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Μια σχέση που διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με τρόπο που δύσκολα ξεχωρίζει το «ποιος καλύπτει ποιόν». Το μόνο σίγουρο είναι το ποιος πληρώνει: o φορολογούμενος.
Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
«Είναι ευκολότερο να κάνεις μια ληστεία ιδρύοντας μια τράπεζα, παρά απειλώντας έναν ταμία» είχε πει κάποτε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Η φράση του γερμανού ποιητή και συγγραφέα ίσως να αποτυπώνει με τον πιο τραχύ, αλλά και γλαφυρό τρόπο τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Γράφει η Πηνελόπη Ράπτη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΕΝΑΣ ΜΕΘΟΔΙΚΟΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Επίμονα και μεθοδικά ο Γιάννης Στουρνάρας κατάφερε να αποδείξει τη χρησιμότητά του σε διαφορετικά συστήματα εξουσίας και τελικά, κατά την περίοδο των μνημονίων, να κατοχυρώσει τη θέση του πρώτα ως υπουργός και μετά ως διοικητής της ΤτΕ και να διαμορφώσει όρους για τα επόμενα πολιτικά του βήματα.
Γράφει ο Άρης Χατζηγεωργίου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΛΑΣ: Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ
Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Μιχάλη Σάλλα υπήρξε καθοριστικό για τη διαμόρφωση του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας. Τώρα που αυτό καταρρέει, με ένα καζίνο χρεών να αναδύεται στη θέση του, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση να αποχωρήσει από το προσκήνιο.
Γράφει ο Γιάννης - Ορέστης Παπαδημητρίου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ
Έντονα ανταγωνιστικός, με αλλεργία στις κρατικές παρεμβάσεις και στις συνδικαλιστικές πιέσεις, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την κληρονομιά της οικογένειάς του, ο Γιάννης Κωστόπουλος στη μακρά του πορεία στον τραπεζικό χώρο ενσάρκωσε τον ιδεότυπο του τραπεζίτη.
Γράφει ο Χρήστος Νάτσης

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΟΥ «ΡΟΜΠΕΝ

ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΩΝ»
Μπορεί ο θάνατός του να στέρησε τη δυνατότητα να απαντήσει το πλήθος ερωτημάτων που γέννησε η δραστηριότητά του, ωστόσο η περίπτωση του Ανδρέα Βγενόπουλου παραμένει αυτή που συνδύασε τις πιο εντυπωσιακές επενδυτικές πρωτοβουλίες με τις πιο ηχηρές καταγγελίες για σκάνδαλα.
Γράφει ο Αυγουστίνος Ζενάκος

ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ

ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ
Ιδιοφυής στις επενδυτικές επιλογές του αλλά και αδίστακτος όποτε χρειάστηκε να παραβιάσει κανόνες, δεν θα διστάσει να έχει καλές σχέσεις με τη χούντα, για να βρει τη νέμεσή του μεταδικτατορικά στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του ίδιου ανθρώπου που προδικτατορικά τον είχε ευεργετήσει. Ο Στρατής Ανδρεάδης αποτελεί από μόνος του μια σελίδα στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Γράφει ο Παναγιώτης Σωτήρης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΣΤΗ ΒΙΑΙΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ: Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ
Αφού αρχικά η είσοδος στην ΟΝΕ αφαίρεσε από το ελληνικό κράτος τη δυνατότητα να ορίζει τη νομισματική πολιτική του, η εποχή των μνημονίων πρακτικά του στέρησε, σχεδόν καθολικά, τη δυνατότητα χάραξης οικονομικής πολιτικής. Από τη λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος ως τοποτηρητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τις αναβαθμισμένες αρμοδιότητες του ΤΧΣ και τις παρεμβάσεις του SSM, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οδηγείται από την επιτήρηση στη βίαιη αναδιάρθρωση.
Γράφει ο Γιάννης Ορέστης Παπαδημητρίου

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ανελέητος πόλεµος για τον έλεγχο των διοικήσεων των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών, µε τον SSM να κινεί νήµατα και την κυβέρνηση σε ρόλο θεατή. Τεράστιος όγκος ιδιωτικών χρεών. Ξένοι «επενδυτές» που βλέπουν την Ελλάδα σαν χρυσή ευκαιρία εξασφάλισης γρήγορων κερδών και διεκδικούν τον έλεγχο των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων. Εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, οι οποίες είναι έτοιµες να ριχτούν πάνω στην ακίνητη περιουσία επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Γράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

ΛΗΣΤΕΙΑ, σκίτσο του Σπύρου Δερβενιώτη

REPORT
Μηνιαίο περιοδικό έρευνας

Το τέταρτο τεύχος κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, ένθετο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ