Την ίδια στιγµή που εκδίδει την εφηµερίδα «Espresso», τίτλο που ανήκει σε κυπριακή εταιρεία του φυγόδικου επιχειρηµατία Πέτρου Κυριακίδη, ο µεγαλοεκδότης Ιωάννης (σ.σ. και όχι Γιάννης) Φιλιππάκης προσπαθεί να κατοχυρώσει παραπλήσια σήµατα, θέλοντας προφανώς να απαγκιστρωθεί από το ενοικιαστήριο του τίτλου που έχει συνάψει µε τον επιφανή απατεώνα. Ανεξάρτητα, όµως, από τις πονηριές του γνωστού εκδότη, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο ή, µάλλον, από τις διατυπώσεις δηµοσιότητας του υπουργείου Εµπορίου.

Τις προηγούµενες ηµέρες δηµοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου Εµπορίου τρεις απορριπτικές αποφάσεις επί δηλώσεων σηµάτων, και συγκεκριµένα οι µε αριθµό ΕΞ2435/23-052017, ΕΞ2434/23-05-2017 και ΕΞ2433/23-05-2017 αποφάσεις τις αρµόδιας εξετάστριας αναφορικά µε τα εµπορικά σήµατα «Espresso Winter», «Espresso Wedding» και «Espresso Summer» που προσπάθησε να κατοχυρώσει η εταιρεία του µεγαλοεκδότη της «∆ηµοκρατίας», Ι. Φιλιππάκη. Και λέµε «προσπάθησε» διότι η αρµόδια εξετάστρια έκρινε ότι «το διακριτικό στοιχείο του σηµείου του οποίου ζητείται η καταχώριση (Espresso) εµπεριέχεται στο προγενέστερο εθνικό σήµα το οποίο προστατεύεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Η διαπιστωθείσα ταυτότητα/συνάφεια των προϊόντων σε συνδυασµό µε την ταυτότητα του διακριτικού σηµείου (Espresso) µπορεί να δηµιουργήσει στον καταναλωτή την εντύπωση ότι τα προϊόντα στην κλάση 16 που το προς καταχώριση σηµείο διακρίνει προέρχονται από την ί δια επιχεί ρηση ή επιχειρήσεις που συνδέονται οικονοµικά µεταξύ τους, στη συγκεκριµένη περίπτωση από την επιχείρηση του δικαιούχου του προγενέστερου σήµατος».

Και τούτο διότι ο έλεγχος της Υπηρεσίας Σηµάτων κατέδειξε ότι «το σηµείο του οποίου ζητείται η καταχώριση προσκρούει στο ακόλουθο προγενέστερο ηµεδαπό σήµα µε ισχύ στην Ελλάδα: 155025/2401-2001 Espresso Κυριακής της εταιρείας IBETT Limited µε έδρα εις Κωστάκη Παντελίδη 1, Λευκωσία Κύπρου, υφιστάµενης ταυτότη-τας/οµοιότητας προϊόντων (δηλ. εφηµερίδων) και σηµείων (δηλ. η λέξη Espresso) που δεν επέτρεψαν την κατοχύρωσή τους, απορρίπτοντας µάλιστα τις σχετικές ενστάσεις της καταθέτριας εταιρείας του συναλλασσόµενου µε τον φυγόδικο επιχειρηµατία Κυριακίδη, κ. Ι. Φιλιππάκη».

Μετά από αυτά, είτε ο κ. Φιλιππάκης υπέστη κάποιας µορφής αµνησία, «ξεχνώντας» ότι το σήµα «Espresso» και τα όµοιά του ανήκουν στην κυπριακή εταιρεία µε την επωνυµία IBETT Ltd, από την οποία η εταιρεία του τα χρησιµοποιεί µέσω συµβάσεων παραχώρησης (!) δεκαετούς διάρκειας, και µάλιστα επ’ αµοιβή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, είτε για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει εκτίµησε ότι η τωρινή φερόµενη ιδιοκτήτριά τους -µε την οποία ισχυρίζεται ότι ουδεµία σχέση έχει ο φυγόδικος Κυριακίδηςουδεµία αντίρρηση θα έφερε ως προς τη συγκεκριµένη κατοχύρωση τριών πανοµοιότυπων σηµάτων, στην όλως απίθανη περίπτωση που η αίτηση κατοχύρωσής τους γινόταν δεκτή.

Πρόκειται για ακόµα µία «περίεργη» συγκυρία που θα πρέπει να τύχει εισαγγελικής έρευνας και µάλιστα γύρω από ένα δηµοσιογραφικό θέµα σχετικά µε το οποίο τα «Π» έχουν κάνει πλείστες αποκαλύψεις, ενώ θυµίζουµε ότι για τις σχετικές µεταβιβάσεις κατατέθηκε επώνυµη καταγγελία από τον Παναγιώτη Τζένο στους οικονοµικούς εισαγγελείς, συνοδευόµενη από πληθώρα στοιχείων που προκάλεσαν τη διενέργεια της σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης. Μετά και από αυτή την κουτοπονηριά, αναµένουµε µε ενδιαφέρον την αντίδραση του προϊσταµένου των οικονοµικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου.

Εκτός κι αν ο κ. Φιλιππάκης απολαµβάνει ιδιαίτερης µεταχείρισης.