Στόχος μας η ψηφιακή σύνταξη ώστε από την 1η Ιουνίου 2020 το 1/3 των συντάξεων να βγαίνει αυθημερόν δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μηταράκης για το θέμα της έκδοσης των συντάξεων είπε χαρακτηριστικά ότι «Πρώτος στόχος που έθεσε εχθές ο κ.Βρούτσης είναι να καθιερώσουμε την ψηφιακή σύνταξη, να είναι πλέον πλήρως αυτοματοποιημένη η έκδοση των συντάξεων. Στόχος μας είναι την 1η Ιουνίου του 2020 τουλάχιστον το 1/3 των συντάξεων να βγαίνει αυθημερόν και εντός τετραετίας να ολοκληρωθεί αυτό το έργο και όλες οι συντάξεις πλέον να βγαίνουν ψηφιακά και ηλεκτρονικά. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει, χρειάζεται να γίνουν κάποιες αλλαγές στα συστήματα και να ψηφιοποιηθούνε και δεδομένα τα οποία έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ». Ενώ τόνισε πως «Η πρώτη επικοινωνία που κάναμε χθες ήταν με τον κ.Πιερρακάκη και με τον υφυπουργό του και θέλουμε να προτάξουμε το θέμα των συντάξεων και το θέμα της λειτουργίας των ασφαλιστικών φορέων στη διαδικασία της ψηφιακής ολοκλήρωσης».

Ο υφυπουργός Εργασίας επανέλαβε επίσης την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων το οποίο θα δώσει περισσότερη ασφάλεια στους συνταξιούχους και στους ασφαλισμένους, μεγαλύτερη εγγύηση για τη μελλοντική τους σύνταξη και ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο θα στηρίζεται σε βέλτιστες πρακτικές που εφάρμοζαν όλες οι χώρες του κόσμου.

Επιπλέον ο κ. Μηταράκης είπε ότι θα υπάρξει μείωση εισφορών στις κύριες συντάξεις κατά 25% και ότι αυτό είναι μέρος μιας συνολικής πολιτικής για τη μείωση των φορολογικών βαρών στην παραγωγική Ελλάδα, στη μεσαία τάξη.

Τέλος αναφέρθηκε και στις συντάξεις χηρείας τονίζοντας πως «Το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι οι συντάξεις χηρείας είναι πρώτη προτεραιότητα δικιά μου στο υπουργείο και ελπίζω άμεσα να μπορούμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο».