Άμεση θα είναι η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ήδη από τα εκκαθαριστικά του Αυγούστου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μείωση κατά 10% μεσοσταθμικά, η οποία θα αγγίξει κυρίως τους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία.

Οι έχοντες περιουσία άνω των 200 χιλιάδων ευρώ δεν θα δουν φέτος ελάφρυνση. 

Το 2020 ο φόρος θα μειωθεί περαιτέρω κατά 20% και η συγκεκριμένη μείωση, όπως κατ' επανάληψη είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα είναι οριζόντια, δηλαφή θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες, ανεξάρτητα από το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους.

Το 2021 θα υπάρξει και τρίτη μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ, ανεβάζοντας πλέον τη συνολική μείωση στο 30%. Και αυτή η ελάφρυνση θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου. Η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, του πλέον εμβληματικού φόρου των χρόνων των μνημονίων, θα συνοδευτεί και από άλλα μέτρα για τη στήριξη της οικοδομής.