Την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα εκδηλώνουν οι επενδυτές μέσα από το έντονο ενδιαφέρον τους για τα ελληνικά ομόλογα, με τους ελληνικούς τιτλους να δέχονται ώθηση από τις προσδοκίες για αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης λόγω των ταχύτατων εξελίξεων στο μέτωπο του προϋπολογισμού και της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.

Το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίστηκε και σήμερα, με την απόδοση του 10ετούς να κάνει νέα βουτιά και υποχωρεί έως το επίπεδο του 1,296%, χαμηλότερα από το ιστορικό χαμηλό του 1,31% που καταγράφηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, αντισταθμίζοντας και με το παραπάνω τις πιέσεις που σχετίζονταν με την επανέκδοση του 10ετούς από τον ΟΔΔΗΧ.



Καθοδικά κινείται η απόδοση του ελληνικού 5ετούς, κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 0,65% ενώ του 10ετούς, διολισθαίνει μία μονάδα βάσης, στο 1,38%.

Εύσημα από τους οίκους Moody’s και DBRS στο σχέδιο «Ηρακλής»

Ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο Ηρακλής δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και DBRS, επισημαίνοντας ότι θα λειτουργήσει θετικά στην αξιολόγηση της Ελλάδας και των τραπεζών.

Ειδικότερα, η Moody’s τονίζει ότι είναι «πιστωτικά θετικό γεγονός για τον τραπεζικό κλάδο καθώς προσφέρει ένα επιπλέον εργαλείο για να βελτιωθεί η ποιότητα ενεργητικού, επιταχύνοντας τη μείωση των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων.

Από την πλευρά της η DBRS διερωτάται αν ο «Ηρακλής» θα είναι τελικά ο ήρωας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οπως επισημαίνει, εάν εγκριθεί από την ελληνική Βουλή, θα διευκολύνει τις προσπάθειες των τραπεζών για τιτλοποιήσεις

Δε θεωρεί πως το πρόγραμμα «Ηρακλής» θα μεταμορφώσει αμέσως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο σημειώνει πως μπορεί να βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη.