Συμπληρώνονται ένα προς ένα τα κομμάτια του παζλ που αφορούν τη διαδοχή του πτωχευμένου tour operator Thomas Cook, «ακουμπώντας» σε σημαντικό βαθμό και την ελληνική τουριστική αγορά.

Επειτα από την κινεζική Fosun, που απέκτησε πρόσφατα το σήμα του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook, συμπεριλαμβανομένων των λογισμικών, των ονομάτων domain, των λογαριασμών κοινωνικών δικτύων και όλων των αδειών που σχετίζονται με το brand, μόλις προχθές, o τουρκικός ταξιδιωτικός όμιλοςAnex Tour ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά τεσσάρων tour operators - θυγατρικών του Thomas Cook (ενός ρωσικού και τριών γερμανικών).

Συγκεκριμένα, ο τουρκικός τουριστικός όμιλος Anex Tour, που ήταν - μετά τη Fosun - ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στον Thomas Cook, ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε συμφωνία για την εξαγορά του ρωσικού ταξιδιωτικού ομίλουIntourist και των γερμανικών ταξιδιωτικών οργανισμών Oger Tours, Bucher Reisen καιNeckermann. Και οι τέσσερις υπό εξαγορά εταιρείες, αποτελούσαν θυγατρικές του Thomas Cook.

Ειδικότερα, ο Anex Tour, εξαγοράζει τον ταξιδιωτικό όμιλο Intourist που αποτελούσε τον ρωσικό βραχίονα του Thomas Cook. Πρόκειται για τον ταξιδιωτικό οργανισμό που είχε δημιουργήσει το 1929 η τότε Σοβιετική Ενωση (ΕΣΣΔ) και ο οποίος ιδιωτικοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90. Μέσω του Intourist ο τουρκικός όμιλος Anex αποκτά σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της διακίνησης των ρώσων τουριστών προς την Τουρκία και όχι μόνο. Πάντως, είναι γνωστό ότι η ρωσική κυβέρνηση παραδοσιακά έχει στενό εποπτικό ρόλο στη διακίνηση ταξιδιωτών από και προς τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, η εξαγορά της Intourist από την Anex, πιθανότατα εντάσσεται στο ευρύτερο πλέγμα των αναβαθμισμένων σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας.

Σημειώνεται, ότι η αγορά της Ρωσίας συγκαταλέγεται στις σημαντικές (όχι η σημαντικότερη) για τον ελληνικό τουρισμό, κυρίως από πλευράς εσόδων. Η πλέον σημαντική, όμως, για τον ελληνικό τουρισμό είναι η αγορά της Γερμανίας, η οποία μαζί με τη βρετανική «εισφέρουν» κάθε χρόνο τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών στην Ελλάδα. Ετσι, η εξαγορά από τον τουρκικό όμιλο Anex Tour, των τριών γερμανικών θυγατρικών του πτωχευμένου Thomas Cook και συγκεκριμένα των Oger Tours, Bucher Reisen καιNeckermann, προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις για τον ελληνικό τουρισμό. Για παράδειγμα, ο Ogger Tours αποτελούσε το εμβληματικό όνομα του τουρκικού τουρισμού στις γερμανόφωνες αγορές της κεντρικής Ευρώπης.

Με τις κινήσεις αυτές από πλευράς Anex Tour, επιχειρείται κυρίως η «θωράκιση» των αφίξεων των ρώσων και γερμανών τουριστών στην Τουρκία. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του τουριστικού κλάδου, η Τουρκία επιχειρεί να «κλειδώσει» τα υψηλά μερίδια που έχει σεστρατηγικής σημασίας αγορές, όπως είναι αυτές της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Παράλληλα, στόχος του τουρκικού ομίλου, είναι να αναδειχθεί σε δεύτερο ισχυρότερο παγκόσμιο ταξιδιωτικό οργανισμό, μετά τον όμιλο TUI, διακινώντας ετησίως 8 εκατ. ταξιδιώτες. Επίσης, σε επίπεδο εσόδων, ο τουρκικός όμιλος φιλοδοξεί να φθάσειτα 10 δισ. ευρώαμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς των τεσσάρων θυγατρικών του Thomas Cook. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επικεφαλής του τουρκικού ομίλου, Necet Kockar, αυτό αποτελεί την πρώτη φάση του σχεδίου. Η αμέσως επόμενη φάση, θα περιλαμβάνει συζητήσεις και με την κινεζική Fosun για το ενδεχόμενο εξαγοράς και άλλων θυγατρικών του βρετανικού βραχίονα του Thomas Cook.

Πηγή: Τα Νέα