«Πρέπει να έχω περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να κάνω μεταρρυθμίσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ισχυρή κυρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ που είχαν μακριά από τις κάμερες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα όσα άκουσε ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Κριστίν Λαγκάρντ δείχνουν ότι η μάχη για τα πλεονάσματα θα είναι νικηφόρα. Οι συναντήσεις στη Φρανκφούρτη, επ’ ευκαιρία του αποχαιρετιστήριου δείπνου προς τιμήν του στενού συνεργάτη του Μάριο Ντράγκι, Μπενουά Κερέ, μόνον εθιμοτυπικές δεν ήταν. Το δεκαπεντάλεπτο τετ-α-τετ του κ. Μητσοτάκη με την πρώην επικεφαλής του ∆ΝΤ και νυν της ΕΚΤ, καθώς και η 20λεπτη συνάντηση της ελληνικής ομάδας -συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών- με τους τεχνοκράτες της ΕΚΤ ήταν «πυκνές» σε θεματολογία, αλλά πάνω απ’ όλα έγι-νε σαφές ότι οι δύο πλευρές βαδίζουν στο ίδιο μονοπάτι. Αποκτά, μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τετ-α-τετ και με δύο ακόμα βασικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής υπόθεσης: τον γνωστό και μη εξαιρετέο Πόουλ Τόμσεν και τον Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος πλέον έχει επιτελικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά παραμένει επόπτης της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΗ

Το «πρέσινγκ» του Κυριάκου Μητσοτάκη στους υψηλούς συνομιλητές του συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του δείπνου, όπου όσοι ήταν παρόντες μεταφέρουν ένα κλίμα απολύτως θετικό από τα όσα ανέφερε και περιέγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός για την Ελλάδα του αύριο, στον σύντομο χαιρετισμό του για τον Μπ. Κερέ. Φυσικά, το κλίμα και οι εντυπώσεις δεν αρκούν, αν δεν μετουσιωθούν σε πράξεις, αλλά η εκτενής συζήτηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους ομοτράπεζούς του, Κρ. Λαγκάρντ, Μ. Ντράγκι και Μπ. Κερέ, «έδειξε» προς δύο ημερομηνίες-κλειδιά, πριν συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020. Στις 16 Μαρτίου, αν όλα πάνε καλά και οι Γερμανοί δεν ξαναπετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, το Eurogroup αναμένεται ότι θα εγκρίνει την αλλαγή χρήσης των εσόδων από ANFA-SMP. Έτσι, τα έσοδα από τα κέρδη του ευρωσυστήματος, που υπολογίζονται σε 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, θα «πέφτουν», πλέον, στο ΑΕΠ, χρηματοδοτώντας επενδύσεις. Οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα θετικά αποτελέσματα στους ρυθμούς ανάπτυξης θα είναι τουλάχιστον 0,5 μονάδες, εκτοξεύοντας το ΑΕΠ πολύ πάνω από το ψυχολογικό όριο του 3%.

mitsotakis-lagkard-imerominies


Τέλος Απριλίου, η Eurostat θα δώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για το πλεόνασμα του 2019, επιβεβαιώνοντας και τυπικά ότι η Ελλάδα υπερκάλυψε για μια ακόμα φορά τον στόχο, τηρώντας έτσι τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα, στην Αθήνα, στο ΓΛΚ θα έχουν τα πρώτα ασφαλή στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2020. Η ελληνική πλευρά θα είναι τότε έτοιμη να θέσει επισήμως το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων, και στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου -που είναι η δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία- μπορούν να ληφθούν οι αποφάσεις που θα τονώσουν σημαντικά την ελληνική οικονομία. Φυσικά, ουδείς πετάει στα σύννεφα ότι αυτή η πορεία θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για αναθεώρηση της συμφωνίας του 2018 για το ελληνικό χρέος, η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί να περάσει (και) από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο οι συμμαχίες που «χτίζει» η Αθήνα θα παίξουν τον ρόλο τους.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα θετικά αποτελέσματα στους ρυθμούς ανάπτυξης θα είναι τουλάχιστον 0,5 μονάδες, εκτοξεύοντας το ΑΕΠ πάνω από το όριο του 3%

∆εν είναι μυστικό ότι η Κρ. Λαγκάρντ, ως επικεφαλής του ∆ΝΤ αλλά και λίγο πριν αναλάβει το τιμόνι της ΕΚΤ, είχε εκφράσει την πεποίθησή της ότι τα υψηλά πλεονάσματα «πνίγουν» την προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να ξεφύγει από το τέλμα της κρίσης. Αν και είναι προφανές ότι από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ δεν μπορεί να εκφράζεται δημοσίως με ανάλογη ευθύτητα και ευκολία, η Αθήνα στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται τις πολιτικές -κατά βάση- διαπιστώσεις της για τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της Ελλάδας, αλλά τη δουλειά των τεχνοκρατών της ΕΚΤ. Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η δουλειά ήδη «τρέχει».
Πέρα από το ∆ΝΤ, που πλέον δεν έχει το ίδιο ειδικό βάρος στο ελληνικό ζήτημα και τον ESM, δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος εκπονούσε και εκπονεί η ΕΚΤ, με τη διαφορά ότι δεν τη δημοσιοποιεί αλλά τη χρησιμοποιεί... εσωτερικώς. Οι πληροφορίες αναφέρουν, λοιπόν, ότι στην επικαιροποίηση της ανάλυσης, που είναι σε εξέλιξη, έχει ενσωματωθεί πλήρως η ραγδαία μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, κάτι που οδηγεί στην επιθυμητή αποκλιμάκωση του χρέους ακόμα και με μικρότερα πλεονάσματα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αντίστοιχη παραδοχή οδηγείται και ο γερμανοκρατούμενος ESM, αλλά με πιο συντηρητικούς ρυθμούς, για προφανείς πολιτικούς λόγους..

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ