Τουλάχιστον 53 ηγέτες κρατών, οι CEOs των ισχυρότερων επιχειρήσεων και τραπεζών του πλανήτη, καθώς και μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου βρίσκονται ανάμεσα στους 2.800 συμμετέχοντες στη φετινή Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που ξεκινά την Τρίτη στο Νταβός. Η επετειακή 50ή συνεδρίαση του φόρουμ των πλουσίων και ισχυρών πραγματοποιείται στη σκιά των κλιμακούμενων γεωπολιτικών εντάσεων και των συνεχιζόμενων εμπορικών συγκρούσεων. Όμως, φέτος το βασικό θέμα του Φόρουμ κινείται γύρω από τη βιωσιμότητα, καθώς ο «άνδρας του Νταβός» φοβάται την κλιματική αλλαγή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Αυτό δείχνει η φετινή έκδοση της καθιερωμένης έρευνας του World Economic Forum για τους μεγάλους κινδύνους της εποχής. Για πρώτη φορά στην ιστορία της έρευνας, οι 750 decision makers που ερωτήθηκαν σχετικά ανέδειξαν στο top 5 των κινδύνων της επόμενης 10ετίας μόνο περιβαλλοντικά ζητήματα. Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές έως την αποτυχία των υπευθύνων να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, η ατζέντα του Νταβός έχει απομακρυνθεί αισθητά από τα θέματα που απασχολούσαν το Φόρουμ τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι φόβοι ενός νέου κραχ (πριν από μία δεκαετία), έδωσαν τη σειρά τους στον προβληματισμό για τις οικονομικές ανισότητες (2012-2014) και μετά στις ανησυχίες για το μεταναστευτικό ρεύμα (2016). Και μπορεί ο «άνδρας του Νταβός» να ανησυχεί πάνω από όλα για το περιβάλλον, όμως αυτό δεν πρόκειται να τον αποτρέψει από το να ταξιδέψει έως αυτό το ορεινό θέρετρο των Αλπεων με το ιδιωτικό του αεροπλάνο. Η δημόσια κατακραυγή για τις εκπομπές ρύπων από τα εκατοντάδες τζετ που προσγειώνονται στα γειτονικά αεροδρόμια κάθε χρόνο τέτοια εποχή οδήγησαν φέτος το Φόρουμ να πάρει τα μέτρα του. Οι διοργανωτές πληρώνουν για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές ρύπων που προκαλεί η Σύνοδος, τοποθετούν φωτοβολταϊκά στη στέγη του βασικού συνεδριακού κέντρου του Νταβός, βάφουν τους τοίχους των εγκαταστάσεών του με μπογιές από φύκια και διακοσμούν τους χώρους των συναντήσεων με χαλιά φτιαγμένα από ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος.

Για δεύτερη χρονιά, άλλωστε, την παράσταση αναμένεται να κλέψει η νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία θα επιστρέψει στο Νταβός, για να απαιτήσει από όλους τους συμμετέχοντες να διακόψουν άμεσα κάθε επένδυση στους υδρογονάνθρακες. Το τελεσίγραφό της δεν αναμένεται -και δεν θα μπορούσε- να βρει ουσιαστική ανταπόκριση, όμως η εμφάνισή της αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των media. Και όσο τα φώτα της δημοσιότητας θα πέφτουν πάνω στη 17χρονη Γκρέτα, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Νταβός θα κλείνονται οι συμφωνίες -επιχειρηματικές αλλά και πολιτικές- που πείθουν κάθε χρόνο μερικές από τις πιο σημαντικές και πολυάσχολες προσωπικότητες του πλανήτη να ανηφορίσουν στις Άλπεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που απείχε πέρυσι από το Φόρουμ εξαιτίας του shutdown της κυβέρνησης, θα δώσει φέτος το «παρών» μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών, Εμπορίου, Εργασίας και Μεταφορών των ΗΠΑ. Παρόντες θα είναι, επίσης, η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της, Τζάρεντ Κούσνερ, ως σύμβουλοι του προέδρου, καθώς και ο αντιπρόσωπος Εμπορίου, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, ο οποίος θα έχει σημαντική συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρινό Λεμέρ, σχετικά με τη φορολόγηση των αμερικανικών γιγάντων της τεχνολογίας από το Παρίσι.

Και ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Ζαβάντ Ζαρίφ, ακύρωσε τελικά την παρουσία του στο Νταβός, οι τεταμένες σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη αναμένεται να είναι βασικό θέμα συζήτησης τόσο στο πάνελ με τίτλο «Το Ιράκ στο νέο στρατηγικό πλαίσιο» όσο και σε πολλά από τα πηγαδάκια που θα στηθούν στους διαδρόμους του συνεδρίου.

Για δεύτερη χρονιά την παράσταση αναμένεται να κλέψει η νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ


Ηχηρή θα είναι η απουσία του Μπόρις Τζόνσον, η κυβέρνηση του οποίου μποϊκοτάρει το Νταβός (αφού μόνο στον υπουργό Οικονομικών, Σατζίντ Τζαβίντ, επετράπη να παρευρεθεί, έστω και στο παρά πέντε του Brexit). Ομως, ανάμεσα σε εκείνους που θα επιστρέψουν και πάλι στο Νταβός είναι «βετεράνοι» του Φόρουμ, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο ισχυρός άνδρας της BlackRock, Λάρι Φινκ. Ανάμεσα στα νέα πρόσωπα που φέτος θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής είναι η νεαρότερη πρωθυπουργός του κόσμου, η Φινλανδή Σάνα Μάριν, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αλλά και ο Ρεν Ζενγκφέι, ο ιδρυτής του κινεζικού γίγαντα της Huawei, που βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στον Ψυχρό Πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας για τις νέες τεχνολογίες και το 5G. Και βέβαια ο πρίγκιπας Κάρολος θα αφήσει για λίγο στην άκρη τα προβλήματα της βασιλικής οικογένειας για να επιστρέψει στο Νταβός έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια, προκειμένου να ανακοινώσει μια νέα πρωτοβουλία για το περιβάλλον.