Είναι σίγουρα η πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία, όχι μόνο της χώρας, αλλά ολόκληρου του πλανήτη, που η όποια πρόβλεψη για το πώς θα είναι η οικονομία μετά την κρίση του κοροναϊού είναι από πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι πως οι συνθήκες έντονης ύφεσης που βιώνουμε αυτή την περίοδο οφείλονται στα μέτρα περιορισμού ενός προβλήματος, το οποίο δεν προκλήθηκε από λάθος χειρισμούς στην οικονομία ή από τη δημιουργία μιας φούσκας στις κεφαλαιαγορές και συγκεκριμένους κλάδους. Οφείλεται σε παράγοντες εκτός του οικονομικού και επιχειρηματικού πεδίου.
Απαιτείται αρμονία ανάμεσα στη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών για να μη χρεοκοπήσουν και στη σωστή διαχείριση των δημοσιονομικών

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι πρόκειται για μία πανδημία, για την αντιμετώπιση της οποίας δεν υπάρχει ακόμα φάρμακο, ούτε εμβόλιο.

Συνεπώς, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή καμία ορατή ημερομηνία λήξης του προβλήματος, ώστε να γίνει και ο αντίστοιχος σχεδιασμός.

Το σίγουρο είναι πως το τέλος της κρίσης πρέπει να βρει την οικονομία στην κατάλληλη εκείνη ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, από τη μια πλευρά, και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων από την άλλη. Στο δεύτερο σημείο, απαιτείται εκ νέου ισορροπία ανάμεσα στη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών για να μη χρεοκοπήσουν και στη σωστή διαχείριση των δημοσιονομικών, ώστε να μην αδειάσουν τα δημόσια ταμεία.

Παρά το γεγονός της ακύρωσης στην ουσία του Συμφώνου Σταθερότητας και της απελευθέρωσης 410 δισ. ευρώ από τον ESM, η μέχρι στιγμής εμμονή της Γερμανίας και των δορυφόρων της κατά του κορονο-ομολόγου περιορίζει την ευελιξία των κρατών-μελών, άρα και της Ελλάδας, στη λήψη αποφάσεων για τη στήριξη της οικονομίας.

Συνεπώς, πάντα μετά την προστασία της δημόσιας υγείας, προέχει η εφαρμογή του αποτελεσματικότερου δυνατού μείγματος μέτρων στήριξης, ώστε επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και κράτος να βρεθούν στο τέλος αυτής της κρίσης με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.