Σε παρτίδα πόκερ για δυνατούς παίκτες εξελίχθηκε το Eurogroup όπως ήταν αναμενόμενο. όπως και να έχει όμως παραμένει το οποίο είναι καθοριστικό για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης.

Αν και η Γερμανία παρέμεινε σταθερή στο «nein» που είχε δηλώση από την πρώτη στιγμή, αλλά κια το «βέτο» από την πλευρά της Ιταλίας θεωρητικά βρέθηκε η χρυσή τομή και η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα το πρωί στις 11:00 ώρα Ελλάδος.

Όμως χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μια πολύ σημαντική κίνηση ανακοινώνοντας ότι θα δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είναι στην κατηγορία junk ως ενέχυρα, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη ρευστότητα.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα αυξήσει προσωρινά την ανοχή σε κινδύνους, προκειμένου να στηρίξει την πίστωση στην οικονομία. Το πακέτο που υπογράφηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο την Τρίτη περιλαμβάνει επίσης ευκολότερες προϋποθέσεις για τη χρήση πρόσθετων δανειακών απαιτήσεων και γενική μείωση των περικοπών, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Πλέον οι ελληνικοί τίτλοι πληρούν (για πρώτη φορά από το 2018) τις απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με αυτή την κίνηση προσφέρεται ανακούφιση στις τράπεζες των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης και ρευστότητα στη χώρα μας, καθώς επαναφέρεται η παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Τα «δώρα» αυτά δόθηκαν στη χώρα για να αντιμετωπίσει μια λαίλαπα για την οποία αντικειμενικά δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το παρασκήνιο

Όλα ξεκίνησαν χθες το απόγευμα με ένα σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε ο Πρόεδρος Σεντένο για δαπάνες μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ. Τα 540 δισ. (100 από Κομισιόν, 200 από ΕΤΕπ και 240 από ESM με προληπτικά κεφάλαια υπό όρους και «μνημόνιο» χωρίς Τρόικα) απέχουν αρκετά από τα 700 δισ. ή το 1 τρισ. ευρώ που ακούγονταν τις προηγούμενες μέρες.

Στο μπλοκ χωρών της ευρωζώνης που είναι υπέρ του κορωνο-ομόλογου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Ιταλία που θέλει φτηνή και μεγάλου ύψους χρηματοδότηση για να καλύψει το τεράστιο οικονομικό κόστος που της έχει προκαλέσει ο κοροναϊός.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, το σοκ για την ιταλική οικονομία, εξαιτίας της κρίσης του κοροναϊού, είναι γενικευμένο και χωρίς προηγούμενο. Τα περιοριστικά μέτρα που η κυβέρνηση Κόντε επέβαλε έως τώρα, προκάλεσαν το κλείσιμο 2,2 εκατομμυρίων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για το 49% του συνόλου και για το 65% των εταιριών που εξάγουν. Συνολικά απασχολούν 7,4 εκατομμύρια εργαζομένους.

Στο δεύτερο μπλοκ χωρών ηγείται η Γερμανία. Το Βερολίνο απορρίπτει ασυζητητί οποιοδήποτε μέτρο, όπως το ευρωομόλογο κοροναϊού, το οποίο οδηγεί σε αμοιβαιοποίηση των χρεών. Με πιο απλά λόγια οι «ισχυροί» της ευρωζώνης δεν θέλουν να έχουν την όποια ευθύνη για τα χρέη των «αδύναμων». Το μπλοκ της Γερμανίας θέλει η χρηματοδότηση να γίνει από τον ESM. O ESM μπορεί να δανείσει φτηνά, αλλά υπό όρους, δηλαδή με κάποιου τύπου Μνημόνιο.