Έντονες φαίνεται πως είναι οι σκέψεις της κυβέρνησης για… τρέξιμο του ανοίγματος των καταστημάτων εστίασης.

Μάλιστα μετά τη χθεσινή ιδιαίτερα προσεκτική έναρξη της «νέας εποχής» η κυβέρνηση βάζει ένα νέο πλάνο στο τραπέζι τουλάχιστον για τους ανοικτούς χώρους.

Συγκεκριμένα όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξή του στα Παταπολιτικά 90,1 και τον Παναγιώτη Τζένο μετά τις 18 Μαΐου οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης που είναι προγραμματισμένο να γίνει αρχές Ιουνίου. Μάλιστα ο υφυπουργός τόνισε πως εάν δεν υπάρξει διασπορά του κορονοϊού κάποια μέτρα θα αρθούν νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παπαθανάσης αναγνώρισε την αγωνία του εμπορικού κόσμου που θέλει να ανοίξει τα καταστήματα του ενώ είπε πως η επανεκκίνηση είναι κρίσιμο να γίνει με μεγάλη προσοχή, ενώ είπε πως αναμένεται η ειδική επιτροπή να δει το αποτύπωμα που έχει στην κοινωνία η σταδιακή άρση των μέτρων.

Ο Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1, μίλησε για το ίδιο θέμα της εστίασης και είπε τα εξής: «Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, θα δούμε το επόμενο διάστημα τα μέτρα που θα ληφθούν», ενώ έκανε σαφές ότι ο Υπουργός Εσωτερικών και οι Δήμοι της χώρας έχουν ήδη συμφωνήσει σε παραχώρηση περισσότερου χώρου και σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη. Οι επιχειρηματίες του κλάδου, εκπρόσωποι των οποίων θα έχουν σήμερα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το γεγονός ότι θα δουλέψουν από 1η Ιουνίου με τα μισά τραπέζια. Μάλιστα, ομάδα επιχειρηματιών της εστίασης από τη Θεσσαλονίκη, ζητεί να δοθεί η δυνατότητα παράτασης του προσωρινού λουκέτου μέχρι το τέλος του χρόνου, για να γλιτώσουν έξοδα.

Έτσι η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να ενισχύσει όσο μπορεί τους χώρους εστίασης με ανοικτούς χώρους ή να «δώσουν» χώρο για τραπεζοκαθίσματα ακόμη και στον… δρόμο.

Φυσικά, πολλά θα κριθούν εντός της ημέρας αφού αναμένεται και ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των συναρμόδιων υπουργείων με θέμα την επαναφορά στην κανονικότητα του κλάδου της εστίασης, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να επαναλειτουργήσει αρχές Ιουνίου.

Ενδεικτικές εξάλλου είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να εισηγηθεί να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, «εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα κοροναϊού, αυτή την εβδομάδα που επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα».