Η τηλεδιάσκεψη των αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την Παρασκευή θα περιοριστεί σε μια πρώτη συζήτηση. Στο επίκεντρο της γερμανικής προεδρίας η αντιμετώπιση της πανδημίας, η προστασία του κλίματος και η ψηφιοποίηση.

 Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα στη γερμανική βουλή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Παρ΄ όλα αυτά, στην αρχή της πανδημίας όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αντέδρασαν με «εθνικά ανακλαστικά».

 «Αυτό ήταν απερίσκεπτο», τόνισε. Η πανδημία του κορωνοϊού είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ευρώπης. Όπως επεσήμανε, «η συνοχή και η αλληλεγγύη δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικές, όσο είναι σήμερα». Η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας θα βρίσκεται στο επίκεντρο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά τον Ιούλιο.

 Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ που έχει προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, η καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι η αυριανή τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα περιοριστεί σε μια πρώτη συζήτηση επί του  θέματος. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση να παρθεί έγκαιρα, έτσι ώστε να μπορέσουν να διατεθούν τα χρήματα από τις αρχές του 2021.

 Κλίμα, ψηφιοποίηση και Κίνα

 Δύο άλλα κεντρικά θέματα της γερμανικής προεδρίας θα είναι η ψηφιοποίηση και η προστασία του κλίματος. Η κ. Μέρκελ σκοπεύει να εντείνει τις τρέχουσες διαβουλεύσεις για μια ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα δεσμεύει τα κράτη μέλη της ΕΕ να μηδενίσουν ως το 2050 τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Συνεπώς θα πρέπει να προσαρμοστούν και οι ενδιάμεσοι στόχοι για το 2030.

 Αναφερόμενη στην Κίνα η κ. Μέρκελ διαφοροποιήθηκε από τη στάση των ΗΠΑ. Ενώ χαρακτήρισε το Πεκίνο στρατηγικό εταίρο της ΕΕ υποστήριξε την αναγκαιότητα του διαλόγου με την Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο η γερμανική προεδρία θα επικεντρωθεί σε ζητηματα που αφορούν την προστασία του κλίματος, στην επίτευξη συμφωνίας για την προστασία των επενδύσεων όπως και συννενόησης σε ό,τι αφορά μια κοινή πολιτική ΕΕ-Κίνας για την Αφρική. Η καγκελάριος άφησε όμως να εννοηθεί ότι η γερμανική προεδρία θα επιμείνει, περισσότερο απ’ ό,τι αυτό γινόταν στο παρελθόν, σε θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.