Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους για τους κινδύνους της «εξάρτησης» από την Κίνα, που απειλεί σύμφωνα με τον ίδιο, τις δυτικές δημοκρατίες.

 «Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θέλει να σας αναγκάσει να επιλέξετε μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», είπε σε παρέμβασή του στη σύνοδο για τη Δημοκρατία, στην Κοπεγχάγη. «Δεν μπορούμε να διασκελίσουμε αυτήν την εναλλακτική χωρίς να απαρνηθούμε αυτό που είμαστε. Οι δημοκρατίες που εξαρτώνται από αυταρχικά καθεστώτα δεν αξίζουν το όνομά τους», ισχυρίστηκε.

 «Ελπίζω να ακούσω επιπλέον δημόσιες δηλώσεις εκ μέρους της Ευρώπης στο θέμα της κινεζικής πρόκλησης», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μία από τις σκληρότερες ομιλίες του έως σήμερα σε βάρος του Πεκίνου. «Πρέπει να μιλάμε ξεκάθαρα. Και κυρίως, πρέπει να ενεργούμε με αποφασιστικό τρόπο για να μην επιτρέψουμε καμία σύγχυση στην επιλογή μεταξύ της τυραννίας και της ελευθερίας», επέμεινε ο Μάικ Πομπέο, δύο ημέρες αφότου συναντήθηκε με τον υψηλόβαθμο Κινέζο διπλωμάτη Γιανγκ Γιετσί στη Χαβάη.