Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης σήμερα Παρασκευή από το βήμα της Βουλής τόνισε την προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση προκειμένου η ΔΕΗ να μπορέσει ξανά να σταθεί στα πόδια της, καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε «έφτασε ένα βήμα από το χείλος της χρεοκοπίας» .


Η ΔΕΗ έχει μπει σε τροχιά εξυγίανσης



Ο υπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση παρέλαβε μια ΔΕΗ στο χείλος της χρεοκοπίας και με τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν από το καλοκαίρι του 2019, έχει μπει σε τροχιά εξυγίανσης.
«Όλα αυτά οδηγούν σε μία τελείως διαφορετική εικόνα της ΔΕΗ, κάτι που αποτυπώνεται και στην πορεία της μετοχής της» . Σε τρεις πυλώνες η πορεία εξυγίανσης: Απολιγνιτοποίηση, δυναμική είσοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

«Η ΔΕΗ και η εξυγίανσή της είναι βασικό παράδειγμα επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι εκεί, για να αποτελεί βασικό στοιχείο σύγκρισης δυο πολιτικών, από τη μια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε δήθεν με συμπόνια απέναντι στη ΔΕΗ, στους εργαζομένους της και στον δημόσιο τομέα, καταστρέφοντας ουσιαστικά την επιχείρηση. Και από την άλλη της δικής μας πολιτικής που ήρθε συντεταγμένα και συγκεκριμένα, με σχέδιο και πρόγραμμα που εφαρμόστηκαν έτσι ώστε μέσα σε έναν χρόνο η ΔΕΗ να αλλάξει εικόνα» , τόνισε ο κ. Χατζηδάκης έπειτα από επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της ΔΕΗ.


Η εικόνα της ΔΕΗ αποτυπώνεται στην πορεία της μετοχής της 

Υπενθυμίζοντας πως παρέλαβε τη ΔΕΗ στο χείλος της χρεοκοπίας λόγω επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έφερε ως παράδειγμα τη δέσμευση –στο τρίτο Μνημόνιο- για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ από το 95% στο 50% χωρίς ανταλλάγματα και η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, διά των οποίων η ΔΕΗ «έγραψε» ζημίες 600 εκατ. ευρώ, ενώ επωφελήθηκαν οι ανταγωνιστές της.

Με τα μέτρα που ελήφθησαν από το καλοκαίρι του 2019 και μετά (κατάργηση των ΝΟΜΕ, αύξηση τιμολογίων με ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, νόμος για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ), η ΔΕΗ επανήλθε σε τροχιά εξυγίανσης και έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- την συντεταγμένη απολιγνιτοποίηση, την δυναμική είσοδο στις ΑΠΕ, την μερική ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.


Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε πως «όλα αυτά οδηγούν σε μία τελείως διαφορετική εικόνα της ΔΕΗ, κάτι που αποτυπώνεται και στην πορεία της μετοχής της. Την παραλάβαμε ουσιαστικά γύρω στο ένα ευρώ και τώρα είναι περίπου στα 5 ευρώ. Συνωμοτούμε με ολόκληρη την αγορά, η οποία έρχεται και αποτιμά τελείως διαφορετικά από ό,τι εσείς την πορεία εξυγίανσης της ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.


Οι συμφωνίες με τις Βρυξέλλες δε ζημιώνουν τη ΔΕΗ 


Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στην λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε εμφατικά ότι «όποια συμφωνία κάνουμε με τις Βρυξέλλες για εκκρεμότητες του παρελθόντος δεν θα ζημιώσει τη ΔΕΗ ούτε ένα ευρώ».

Απαντώντας στην κριτική για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ, που αγνοεί ότι μεγάλο μέρος του όποιου ελλείμματος υπάρχει, γιατί λόγω του κοροναϊού σημειώθηκε μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και επειδή τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ συνδέονται με την κατανάλωση ρεύματος, όσο μικρότερη είναι η ζήτηση, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει. Μου προτείνετε να επιβαρύνω τα νοικοκυριά για να καλυφθεί το έλλειμμα; Εγώ δηλώνω εκ μέρους της κυβέρνησης ότι εμείς δεν θα αυξήσουμε το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος). Αυτή είναι η θέση μας», κατέληξε.