Πρεμιέρα σήμερα Πέμπτη 1/10 για το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Η εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» παρουσιάζει αναλυτικά ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν και ποιοι μπορούν να προσληφθούν. Βασική προϋπόθεση για τις προς ένταξη επιχειρήσεις να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες.

Το πρόγραμμα προσφέρει επιδότηση 100% των φορολογικών εισφορών ενώ υπάρχει εξάμηνη ρήτρα μη απολύσεων.

Επιφυλάξεις έχουν πάντως διατυπωθεί ως προς μία συγκεκριμένη παράμετρο αναφορικά με το πρόγραμμα: ναι μεν υπάρχει εξάμηνη ρήτρα μη απολύσεων, ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη απαγόρευσης απολύσεων προτού ενταχθούν οι επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης σχολιαζοντας το θέμα τόνισε ότι απαιτείται ειδική ρήτρα όπως και σε ανάλογα προγράμματα στο παρελθόν προκειμένου να προστατεύονται οι εργαζόμενοι.

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Ο κ. Κουτρουμάνης έδωσε επίσης πληροφορίες για το πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Εκτιμάται ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Σε ό,τι αφορά τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαϊου 2016, και είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, θα δουν μια αύξηση αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2019.

Τέλος ο κ. Κουτρουμάνης στάθηκε στις καθυστερήσεις απονομής των συντάξεων, σχολιάζοντας ότι και στο παρελθόν υπήρχαν προβλήματα όμως αυτό που συμβαινει σήμερα δεν έχει προηγούμενο.

Τέλος σημειώνεται ότι παρατείνεται για ένα μήνα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Γέφυρα» μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.