Ένα μακρόπνοο πλάνο μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να προσελκύσει στην Ελλάδα ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς, είτε ξένους είτε Έλληνες που έχουν την έδρα της επιχείρησής του αλλού
 
Αναλυτικότερα, μετά τους πλούσιους αλλοδαπούς και τους συνταξιούχους του εξωτερικού, η κυβέρνηση θέλει να φέρει στην Ελλάδα ενεργούς επιχειρηματικά και επαγγελματικά ανθρώπους προκειμένου να εργασθούν στην Ελλάδα. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο έχει στραμμένη την προσοχή του κυρίως σε όσους σκέφτονται να φύγουν από την Βρετανία λόγω Brexit.

Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται ένα πλέγμα κινήτρων για να δελεάσει μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα κατοικούν και εργάζονται στο εξωτερικό να μετακομίσουν στη χώρα μας.

Μεταξύ των κινήτρων που εξετάζονται, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, είναι η μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος που θα πληρώνουν για 7 χρόνια όσοι μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Η ισχύουσα κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων ενσωματώνει συντελεστές που ξεκινούν από 9% και φθάνουν το 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Με το κίνητρο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο το παγκόσμιο εισόδημα που αποκτούν οι επαγγελματίες ή οι μισθωτοί που θα μετακομίσουν στην Ελλάδα θα φορολογείται κλιμακωτά με συντελεστές από 4,5% έως 22% .

«Τεχνολογία σημαίνει ότι τώρα μπορούμε να επιλέξουμε πού ζούμε και πού εργαζόμαστε» σχολίασε στο Bloomberg ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «μπορεί τώρα να προσφέρει φορολογικά κίνητρα καθώς και τον ήλιο».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει το καλό της ιστορικό στη διαχείριση της κρίσης κορονοϊού ως έναν τρόπο να δελεάσει ανθρώπους να μετακομίσουν στη χώρα -και υπόσχεται ότι το ήμισυ του εισοδήματός τους θα είναι απαλλαγμένο από φόρους. Η προσέλκυση ξένων και η αναστροφή του brain drain θεωρούνται «κλειδί» για την αλλαγή σελίδας στη χώρα που βγήκε από μια οικονομική κρίση διάρκειας 10 ετών που της κόστισε το 25% της οικονομικής της παραγωγής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα νέα κίνητρα θα εφαρμοστούν για μέγιστο διάστημα επτά ετών σε εργαζόμενους που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ή την επαγγελματική τους ιδιότητα, αν και θα αφορούν μόνο νέες θέσεις που δημιουργούνται στην Ελλάδα το 2021. Η προσφορά απευθύνεται επίσης σε όσους Έλληνες ζουν στο εξωτερικό εφόσον επιστρέψουν.
Συνταξιούχοι από το εξωτερικό

Για τους συνταξιούχους του εξωτερικού που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικίας στην Ελλάδα προβλέπεται ότι το παγκόσμιο εισόδημα τους φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 7%. Σύμφωνα με μεγάλα λογιστικά γραφεία, δεν είναι λίγοι οι αλλοδαποί συνταξιούχοι κυρίως από χώρες της Βόρειας Ευρώπης που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να έρθουν στην Ελλάδα.

Μάλιστα, από τις συνομιλίες των φοροτεχνικών προκύπτει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που επιθυμούν να έρθουν στη χώρα μας, την επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι. Ταυτόχρονα ζητούν πληροφορίες για ακίνητα καθώς θέλουν να συνοδεύσουν τα κίνητρα που παρέχει η Ελλάδα με την αγορά κατοικίας κυρίως σε παραθαλάσσιους και τουριστικούς προορισμούς. Για μια περίοδο 10 ετών, όσοι συνταξιούχοι μετακομίσουν στην Ελλάδα και έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό από σύνταξη, ή από επιχειρηματικές δραστηριότητες, ή διάφορες επενδύσεις, ή έσοδα από μίσθωση ακινήτων, θα καταβάλλουν πολύ χαμηλό φόρο.