Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησε η Αλεξάνδρα Σδούκου, ΓΓ υπουργείο Ενέργειας, αναφορικά με το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον, πότε ξεκινάει, και τι θα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα.
«Ο κορωνοϊός υπάρχει αλλά πρέπει να κινηθεί η οικονομία. Το πρόγραμμα εξοικονομώ είναι ένα πρόγραμμα που ωφελεί πολύ κόσμο, αυτούς που θέλουν να κάνουν παρεμβάσεις στα σπίτια τους, αλλά και όσους δουλεύουν γύρω από το πρόγραμμα. Θα βγει στις 11 Δεκεμβρίου ξεκινώντας από τις περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων νήσων, και κάθε τρεις μέρες θα ανοίγει μία καινούργια περιφέρεια», είπε η κ. Σδούκου.

«Το πρόγραμμα αυτό το προαναγγείλαμε μήνες νωρίτερα ώστε ο κόσμος να κάνει τη σχετική προετοιμασία. Το πρώτο είναι να καλέσει έναν ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να κατατάξει το σπίτι του σε μία ενεργειακή κατηγορία. Για να είναι επιλέξιμο το σπίτι θα πρέπει να είναι σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της κατηγορίας Γ. Θα πρέπει να εκδώσει το ενεργειακό πιστοποιητικό, γιατί αυτό θα είναι μέτρο σύγκρισης, αφού θα γίνει και στο τέλος με νέο ενεργειακό πιστοποιητικό», συνέχισε η ίδια.

«Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε αρκετούς μήνες ώστε ο κόσμος να μπορεί να κάνει τις διαδικασίες αυτές. Η διαδικασία, πέραν αυτών, είναι απλή γιατί ο ιδιοκτήτες ακινήτου χρειάζεται απλά να διαθέτει κάποια βασικά δικαιολογητικά που τα έχει έτσι και αλλιώς σπίτι του. Πρέπει να έχει την οικοδομική άδεια, και λαμβάνοντας υπόψιν τη δυσκολία που υπάρχει αυτή την περίοδο, έχουμε αντικαταστήσει αυτό το δικαιολογητικό με μία υπεύθυνη δήλωση», εξήγησε η κ. Σδούκου.

Η επιδότηση ξεκινά από 35% και φτάνει μέχρι και το 85%, ενώ αφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομικό εισόδημα έως 50 χιλιάδες ευρώ, και οικογενειακό εισόδημα έως 70.000 ευρώ. Η επιδότηση αφορά σε αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, έξυπνο φωτισμό, αναβάθμιση ασανσέρ και φωτισμού και φορτιστές οχημάτων.

«Στα προηγούμενα Εξοικονομώ μπορούσε κανείς να κάνει τις γνωστές παρεμβάσεις, όπως κουφώματα. Στο καινούργιο Εξοικονομώ θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα να προκύψει και κάποια ενεργειακή αυτονομία. Όπως να βάλει ένα φωτοβολταϊκό ή μια μικρή μπαταρία. Να βάλει έξυπνα συστήματα στο σπίτι. Πρέπει να πετύχουμε μια σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση ως χώρα και να αλλάξει η κουλτούρα μας στον τρόπο που καταναλώνουμε την ενέργεια», εξήγησε η κ. Σδούκου.

«Κάθε ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα αυτή, μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός που υπάρχει για κάθε περιφέρεια. Έχουμε 850 εκατ. από το ΕΣΠΑ και έχουμε διεκδικήσει από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης με σκοπό στο υπουργείο κάθε χρόνο να βάζουμε ένα ποσό στο Εξοικονομώ», κατέληξε η κ. Σδούκου.