Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελµατίες και επιχειρήσεις µπορούν έως την προσεχή Τετάρτη (24/2) να καταθέσουν αίτηση για να ενταχθούν στην 6η επιστρεπτέα προκαταβολή. Τα ποσά θα κυµαίνονται από 500 έως 50.000 ευρώ. Αυτός ο κύκλος θα αφορά επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και θα καλύπτει τον τζίρο Ιανουαρίου 2021. Συνολικά θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ, µε πληρωµές την πρώτη εβδοµάδα του Μαρτίου. Αυτή η επιστρεπτέα περιλαµβάνει και τους επαγγελµατίες της εστίασης, µε κατώτατο όριο τα 500-1.000 ευρώ και µέγιστο τα 50.000 ευρώ.

Στην εστίαση, όπου υπάρχει το µέγα πρόβληµα, η επιχορήγηση θα κινηθεί ως εξής:

— Χωρίς εργαζοµένους €1.000
— Με 1 έως 5 εργαζοµένους €2.000
— Με 6 έως 20 εργαζοµένους €4.000
— Με 20+ εργαζοµένους €8.000

Πώς, όµως, θα δοθούν τα χρήµατα;

Οι ενδιαφερόµενες επιχειρήσεις καταθέτουν στην πλατφόρµα myBusinessSupport τα εξής οικονοµικά στοιχεία:
01. Επιχειρήσεις µε ΦΠΑ καταγράφουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ για κάθε µήνα.
02. Επιχειρήσεις χωρίς ΦΠΑ εγγράφουν τα ακαθάριστα έσοδα ανά µήνα, το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019, όπως και τα έξοδα του 2019.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνονται τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», καθώς πάµε σε διόρθωση σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις και τα τεκµήρια. ∆ηλαδή, το 30% των αποδείξεων να µην ισχύει σε πληττοµένους ή να µην ισχύει γενικώς η ποινή του 22%. Επ’ αυτού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Θ. Σκυλακάκης, είπε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή θα πραγµατοποιηθεί λαµβάνοντας υπόψη τις αντοχές των διαθεσίµων του ∆ηµοσίου».
Όσον αφορά τα τεκµήρια, φαίνεται ότι όσοι είναι στα 534 ευρώ θα τα αποφύγουν. Η κυβέρνηση διατυπώνει από καιρού εις καιρόν την άποψη ότι «πρέπει να ξαναδούµε τα τεκµήρια. Προφανώς, θα λειτουργήσουν, αλλά το πώς είναι µια τελείως διαφορετική υπόθεση. Είναι η πιο δύσκολη πλευρά, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν και τα δεδοµένα των προγραµµάτων στήριξης. Αυτό θα εξεταστεί το επόµενο διάστηµα».

Νέες οικονοµικές ενισχύσεις

01. Ιανουάριο και Φεβρουάριο, 534 ευρώ: Ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, εποχικοί σε τουριστικά γραφεία, χειµερινά καταλύµατα, χιονοδροµικά κέντρα.

02. Παρατείνονται για δύο µήνες η επιδότηση ανεργίας και το επίδοµα µακροχρονίως ανέργων και αυτοαπασχολουµένων – για όσους έληξε ή θα λήξει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2021.

03. Ξενοδοχειακά καταλύµατα 12µηνης λειτουργίας, µε άνω των 50 εργαζοµένων πλήρους απασχόλησης.

04. Κάλυψη εισφορών έως τις 31/3/2021 στα τουριστικά καταλύµατα 12µηνης λειτουργίας µε -70% ακαθάριστα έσοδα.

05. Επιχειρήσεις θεάτρων, µουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων, χώρων παραστάσεων, κινηµατογράφων και διανοµέων κινηµατογραφικών ταινιών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»