Καθώς είναι ραγδαίες οι εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων και τα δεδομένα ανατρέπονται σε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια επιχείρηση για την ανάπτυξη της ανοσίας των πληθυσμών στον ιό SARS-CoV-2, οι προβλέψεις των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών που τα παράγουν παραμένουν εξίσου ρευστές.

Αναμφισβήτητα οι παρασκευαστές των εμβολίων τεχνολογίας mRNA, δηλαδή οι Pfizer-BioNTech και Moderna, θα επωφεληθούν φέτος περισσότερο από αυτήν την πρωτοφανή εκστρατεία εμβολιασμών που επί του παρόντος λαμβάνει χώρα, κυρίως, στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις αποδόσεις των μετοχών σήμερα ποικίλουν από τυχόν επιπλοκές των εμβολίων, ενδεχόμενα εμπόδια στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις παραγγελίες των κυβερνήσεων, το αντίτιμο για την απόκτησή τους αλλά και τα περιθώρια ανάπτυξης κάθε εταιρείας. Μέχρι σήμερα τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna είναι τα πιο προσφιλή στην κοινή γνώμη και στους επενδυτές. Με μια πρώτη ματιά προκαλεί έκπληξη η άνοδος της μετοχής της Pfizer κατά 9,12% το τελευταίο 12μήνο έναντι της BioNTech που έχει αναρριχηθεί 237%.

Όμως η Pfizer είναι ένας καθιερωμένος παίκτης στον αμερικανικό φαρμακευτικό κλάδο. Ιδρύθηκε το 1849. Είχε περσινά κέρδη 9,6 δις δολαρίων και απασχολεί 80.000 άτομα. H ΒioNTech δημιουργήθηκε από το ζεύγος επιστημόνων Σαχίν-Τουρετσί το 2008. Διαθέτει προσωπικό 1.300 ατόμων και έχει κάνει αλματώδη πρόοδο εν μέσω της πανδημίας.

Αξιοσημείωτη περίπτωση είναι και η Moderna. Έχει χαράξει μια πορεία 11ετίας χωρίς κέρδη και διέθετε προσωπικό 830 ατόμων προ πανδημίας. Αλλά το τελευταίο 12μήνο, η μετοχή της ενισχύθηκε πάνω από 232%. Αποδόσεις δε 910% έχει παρουσιάσει η Novavax χωρίς να ξεκινήσει η διανομή του πρωτεϊνικού εμβολίου της.

Τέλη Μαρτίου, η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 96% έναντι του αρνητικού στελέχους του κορωνοϊού, 86% στη βρετανική μετάλλαξη και 49% στη νοτιοαφρικανική. Έγκριση δεν έχει δοθεί ακόμη από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας ή της Ε.Ε, ενώ η υπογραφή μιας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες έχει καθυστερήσει εδώ και εβδομάδες λόγω δυσκολιών στην εξασφάλιση πρώτων υλών στις ευρωπαϊκές μονάδες της.

Όμως οι προσδοκίες των επενδυτών είναι υψηλές καθώς το εμβόλιο της Novavax απαιτεί συνθήκες χαμηλής ψύξης όπως το AstraZeneca και σε αντίθεση με εκείνα των Pfizer-BioNTech και Moderna.

Μετά τη δυσπιστία που καλλιεργήθηκε για τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson&Johnson ύστερα από μια σειρά περιστατικών με θρομβώσεις που φαίνεται να συσχετίζονται με αυτά, η Pfizer-BioNTech βγαίνει ακόμη πιο κερδισμένη. Δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις παραδόσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη για να αναπληρώσει το κενό.

Δεν είναι τυχαίο που η μετοχή της AstraZeneca έχει υποχωρήσει πάνω από 8% το τελευταίο 12μήνο, ενώ τα αντίστοιχα κέρδη της Johnson&Johnson περιορίζονται στο 6,21%.

Μέχρι την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, τα τριμηνιαία έσοδα από τα εμβόλια για τη νόσο Covid-19 προβλέπεται πως θα έχουν ξεπεράσει τα 18 δις δολάρια, εκ των οποίων 11 δις δολάρια θα αφορούν τις Pfizer-BioNTech και Moderna, ενώ τα υπόλοιπα θα επιμεριστούν μεταξύ των Johnson&Johnson, AstraZeneca και Novavax, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Bernstein.

Η Barclays υπολογίζει πως οι πωλήσεις της Pfizer θα κινηθούν φέτος στα 21 δις δολάρια και της Moderna στα 19,6 δις δολάρια. Από τα εμβόλια τους ιικών φορέων, η Johnson&Johnson προσβλέπει σε πωλήσεις έως και 10 δις δολαρίων και η AstraZeneca σε 2 με 3 δις δολάρια.

Παραμένει ασαφές πότε θα κλείσει το κεφάλαιο των εμβολίων κατά του ιού SARS-CoV-2 και κατ’ επέκταση έως ποιο βαθμό θα επωφελούνται οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Global Data, οι συνολικές πωλήσεις της Novavax προβλέπεται να κινηθούν στα 33,3 δις δολάρια την περίοδο 2021-27.

Εάν χρειαστεί να συνεχιστούν οι τακτικοί εμβολιασμοί όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης τότε η Johnson&Johnson αποκτά μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές του αναπτυσσόμενου κόσμου επειδή το εμβόλιο της είναι μονοδοσικό και κοστίζει αρκετά λιγότερα από αυτά των Pfizer-BioNTech και Moderna.

Εάν επιμείνει η νόσος Covid-19, η πίτα των εμβολίων ενδεχομένως να χωριστεί σε περισσότερα κομμάτια. Ήδη χώρες στην Ασία και τον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουν συνάψει συμφωνίες για την παραλαβή του κινέζικου Sinovac. Η Δύση δεν θα πρέπει να παραβλέπει επίσης το ανταγωνιστικό SputnikV της Ρωσίας.

Πάνω από 50 χώρες έχουν υπογράψει συμβόλαια με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας στην Ε.Ε. Ήδη η Μόσχα εξετάζει την έναρξη τουριστικού προγράμματος στη χώρα για όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν από τον Ιούλιο. Άρα είναι αρκετά τα υποψήφια εμβόλια που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο.