Τέλος στο γερµανικό εµπόδιο για το Ευρωπαϊκό Ταµείο Ανάκαµψης, το οποίο πρόκειται να χορηγήσει 750 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δανεισµό στις οικονοµίες των κρατών-µελών της Ε.Ε. ∆ηλαδή, στις δύο προσφυγές που έγιναν στο Οµοσπονδιακό Συνταγµατικό ∆ικαστήριο -η µία εκ των δύο από τον ευρωσκεπτικιστή πολιτικό Μπερντ Λούκε- µε το αιτιολογικό πως το χρηµατοδοτικό εργαλείο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου για την αντιµετώπιση των συνεπειών της πανδηµίας αντίκειται στις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Ετσι, ο Γερµανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνµάγερ, µπορεί πλέον να υπογράψει τον σχετικό νόµο (ήδη ψηφισµένο στη γερµανική Bundestag και Bundesrat), που επικυρώνει από γερµανικής πλευράς τη νέα ευρωπαϊκή Απόφαση Περί Ιδίων Πόρων για τον δανεισµό κατ’ εξαίρεση του ποσού των 750 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της έγκρισης του Πολυετούς ∆ηµοσιονοµικού Πλαισίου (MFF) για το διάστηµα 2021-2027.

Οι προσφυγές που είχαν κατατεθεί, το σκεπτικό της απόρριψής τους, η ικανοποίηση στην Ε.Ε. και η έναρξη της ενεργοποίησής του
Ουσιαστικά, το γερµανικό Συνταγµατικό ∆ικαστήριο απέρριψε το αίτηµα επείγουσας διακοπής της διαδικασίας επικύρωσης, αποδεχόµενο τον προσωρινό χαρακτήρα του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου να επιτρέψει στην Κοµισιόν τον έκτακτο δανεισµό των 750 δισεκατοµµυρίων ευρώ. Να σηµειωθεί πως η νέα Απόφαση Περί Ιδίων Πόρων αυξάνει επίσης κατά 0,6% του ΑΕΠ το ανώτατο όριο ετήσιων εισφορών προς τον κοινοτικό προϋπολογισµό έως το 2058, µε στόχο την αποπληρωµή των δανειακών κεφαλαίων. Οι ευρωσκεπτικιστές που επιχείρησαν να µπλοκάρουν το σχέδιο στο δικαστήριο της Καρλσρούης αντετίθεντο στον δανεισµό σε επίπεδο Βρυξελλών και φοβούνταν πως η Ευρώπη οδηγείται πιο κοντά σε µια δηµοσιονοµική ένωση. Παρότι η εξέταση του αιτήµατος θα συνεχιστεί από το δικαστήριο, λύνονται τα χέρια της γερµανικής κυβέρνησης για την έγκριση. Κατά πληροφορίες, η Ε.Ε. ανέµενε τις γερµανικές Αρχές προκειµένου να εκδώσει οµόλογα για το Ταµείο, έτσι ώστε οι χώρες-µέλη να µπορούν να λάβουν τουλάχιστον το 13% των συνολικών καταβολών το δεύτερο εξάµηνο του τρέχοντος έτους.

ταμειο_ανακαμψης_-_γραφημα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε µε ένα tweet την ικανοποίησή της για την απόφαση, η οποία αναµενόταν µε ανησυχία από τις Βρυξέλλες.

Μεταξύ των κρατών που θα ωφεληθούν από τον δανεισµό της Κοµισιόν µε χαµηλά επιτόκια θα είναι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Σύµφωνα µε τη Societe Generale, η Ελλάδα αναµένεται να είναι µεταξύ των χωρών µε τα µεγαλύτερα οφέλη.

Θέλει... χρόνο

Οµως, ακόµα και αυτή η εξέλιξη στη Γερµανία δεν σηµαίνει πως η ενεργοποίηση του Ταµείου θα είναι άµεση.

Μάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες του δικτύου CNBC, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, τα πρώτα κονδύλια -συγκεκριµένα οι προκαταβολές, που ανέρχονται στο 13%- θα µπορούσαν να καταβληθούν τον Ιούλιο. ∆εδοµένων των διαδικασιών, θα µπορούσαν να φτάσουν έως τον Σεπτέµβριο, παρότι η πίεση για κάλυψη των αναγκών των κρατών-µελών είναι µεγάλη.

Κι αυτό γιατί η Απόφαση Περί Ιδίων Πόρων πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις και των 27 κρατών-µελών (η Ελλάδα το έχει πράξει ήδη). Ωστόσο, εκτός από τη Γερµανία, εκκρεµεί ακόµη η έγκριση σε εννέα χώρες, την Αυστρία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουµανία.

Επίσης, για να µπορέσει να προχωρήσει η Κοµισιόν στον δανεισµό από τις αγορές, θα πρέπει πρώτα τα κράτη-µέλη να αποστείλουν στις Βρυξέλλες τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαµψης, όπως το δικό µας Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Εκτιµάται µάλιστα από τα πλέον άρτια. Η προθεσµία υποβολής για όλους ήταν στις 30 Απριλίου, όµως πλέον τα µέσα Μαΐου δείχνουν ως ένα πιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραµµα.

Πριν από µερικές ηµέρες, αποκλειστικά δηµοσιεύµατα του Reuters και άλλων Μέσων µετέφεραν πως η Ιταλία θα χάσει την προθεσµία, αλλά και πως η Κοµισιόν δεν είναι ικανοποιηµένη µε την τρέχουσα εκδοχή του εθνικού σχεδίου της. Η δε Ισπανία ζητούσε ευελιξία από την Κοµισιόν στο θέµα της κρατικής βοήθειας προς πληγείσες εταιρείες, πριν να παρουσιάσει λεπτοµέρειες του δικού της Εθνικού Ταµείου Ανάκαµψης εντός της ερχόµενης εβδοµάδας. Η διαδικασία έγκρισης αυτών των εθνικών σχεδίων αναµένεται επίσης να έχει κάποια διάρκεια, µέχρι η Κοµισιόν να καταλήξει σε κοινή παρακολούθηση και οµαλή διαδικασία εκταµίευσης. Από την ηµεροµηνία κατάθεσης, κανονικά η Επιτροπή έχει µέγιστο διάστηµα δύο µηνών για να εγκρίνει τεχνικά τα σχέδια, ακολουθεί η επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο και, τελικά, η υπογραφή των συµβάσεων από πλευράς Κοµισιόν µε τα κράτη-µέλη.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 24 Απριλίου