Το 2022 τέτοια εποχή η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού των φοροελαφρύνσεων που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις του Ιουλίου του 2019 και θα απομένουν μόνο τα τελευταία βήματα για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των συντελεστών του ΦΠΑ.

«Δεν πρόκειται για ευσεβείς πόθους, αλλά για βεβαιότητα, η οποία πηγάζει από τις αντοχές που επέδειξε η ελληνική οικονομία σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση και από τις εκτιμήσεις ότι η θεωρία του ελατηρίου θα βρει την εφαρμογή της στην περίπτωση της Ελλάδας», τονίζουν αρμόδιες πηγές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από τον ερχόμενο κιόλας μήνα θα δρομολογηθεί η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για το ΑΕΠ της φετινής χρονιάς. Το ντόμινο είναι προφανές. Οσο μεγαλώνει η «πίτα» της οικονομίας, τόσο διευρύνεται ο δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού, που βασίζεται στο δίπολο μεταρρυθμίσεις - φοροελαφρύνσεις.

Αυτό που επισημαίνουν οι ίδιες πηγές είναι ότι το 12μηνο πλάνο των ελαφρύνσεων διευκολύνεται και από την de facto κατάργηση των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων των επόμενων ετών, η οποία αναμένεται να λάβει επίσημη μορφή με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Δεν πρέπει να λησμονεί, άλλωστε, κανείς ότι ήδη ο ESM και η ΕΚΤ έχουν βάλει τη σφραγίδα του βιώσιμου στο ελληνικό χρέος, παρά τις δημοσιονομικές αποκλίσεις της περσινής και της φετινής χρονιάς και ενώ ήδη η Αθήνα έχει προαναγγείλει, μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας, την «προσγείωση» των πλεονασμάτων στα επίπεδα του 2%-2,5% για τα επόμενα χρόνια.

Θα έβλεπαν μείωση οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες ακινήτων 


Η κυβερνητική θητεία ξεκίνησε με το «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και, αν δεν είχε προκύψει η «βόμβα» του κορονοϊού, φέτος οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έβλεπαν νέα μείωση του φόρου κατά 8%. Το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι με την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2022 θα «κλειδώσει» η αρχική δέσμευση για «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έως τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δύσκολη άσκηση του «κουμπώματος» των νέων αντικειμενικών αξιών με τους νέους συντελεστές και τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με μακροοικονομικά σενάρια της επόμενης χρονιάς. Από το οικονομικό επιτελείο τονίζουν ότι το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο ή ελάχιστα ελλειμματικό, καθώς η υπαγωγή περίπου 3.500 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα θα υποχρεώσει χιλιάδες «έχοντες και κατέχοντες» να αποδώσουν επιπλέον φόρο τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Ο... «κουμπαράς» αυτός θα επιτρέψει, αφενός, την απορρόφηση των αυξήσεων σε άλλες περιοχές, όπου οι αντικειμενικές αξίες πήραν τον ανήφορο, αφετέρου, τη μείωση του φόρου σε μικρομεσαίους ιδιοκτήτες.

Η επόμενη χρονιά θα είναι απαλλαγμένη από την εισφορά αλληλεγγύης και αυτό έχει συμφωνηθεί ήδη με τους θεσμούς. Ωστόσο, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και το επόμενο βήμα: την πλήρη κατάργησή της από το 2023, βάζοντας τέλος στη διπλή φορολόγηση των εισοδημάτων που επέβαλε η πάλαι ποτέ τρόικα.

Υπάρχει, όμως, και... κερασάκι στην τούρτα: η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Οπως λένε κυβερνητικές πηγές, αν η πανδημία δεν είχε ανατρέψει τον προγραμματισμό, από φέτος κιόλας το μισητό τέλος επιτηδεύματος θα είχε «ψαλιδιστεί». Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, έως και την τελευταία στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούσαν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να «κουρέψουν» το τέλος επιτηδεύματος, τουλάχιστον σε επιχειρήσεις-επαγγελματίες που είχαν υποχρεωθεί σε αναστολή δραστηριότητας λόγω Covid.

Θετική οπτική


Σε κάθε περίπτωση, το καλοκαίρι του 2022 θα είναι πολύ πιο «ελαφρύ» για τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Κατ’ αρχάς, η προκαταβολή φόρου περιορίζεται σε μόνιμη βάση στο 80%, ενώ και ο φορολογικός συντελεστής νομικών προσώπων «ψαλιδίζεται» περαιτέρω, στο 22%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι, παρά την πανδημία, η κυβέρνηση θα έχει «προσγειώσει» τον συντελεστή κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δύο αυτές ελαφρύνσεις θα εφαρμοστούν στη φετινή χρήση, η οποία αναμένεται να είναι κερδοφόρα για πολλές επιχειρήσεις, αντιλαμβάνεται την ώθηση που θα δοθεί στην επιχειρηματικότητα. Ο σχεδιασμός για την τρέχουσα κυβερνητική θητεία ολοκληρώνεται με δύο ακόμα εμβληματικές ελαφρύνσεις:
  1. Την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε συνολικά να έχουν «ψαλιδιστεί» κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες,
  2.  τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 22% από 24% και στο 11% από 13%.
Και, αν σκεφτεί κανείς ότι από την επόμενη χρονιά θα έχουν αρχίσει να «φαίνονται» και οι ροές από τα 90 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού «πακέτου», μπορεί να αντιληφθεί γιατί ήδη έχει πλανάται οσμή εκλογών για την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2022...