Σφόδρα πιθανή είναι η κατάθεση βελτιωμένων προσφορών από τους δύο διεκδικητές της ΔΕΠΑ Υποδομών, όπως λένε πρόσωπα που παρακολουθούν τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Οι οικονομικές προσφορές της ιταλικής Italgas και του τσέχικου ενεργειακού ομίλου EPH (φέρεται να συνεργάζεται με τον επενδυτικό όμιλο Emma Delta του δισεκατομμυριούχου Γ. Σμετς) θα ανοίξουν στη συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ την ερχόμενη Πέμπτη. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να ζητήσει βελτιωμένη προσφορά ακόμα και αν η μεταξύ τους διαφορά είναι μεγαλύτερη του 15%. Τα νούμερα που μπορούν να αντλήσουν το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ (ελέγχουν το 35%) από την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών δεν είναι αμελητέα. Μπορούν να φτάσουν και τα 600 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σχεδόν μηδενική θεωρείται πως είναι η πιθανότητα παράτασης του διαγωνισμού για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου ορισμένα στελέχη ομίλων που ενδιαφέρονται. Οι υποψήφιοι έχουν κληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στις 17 Σεπτεμβρίου. Και όπως ακούγεται θα είναι πολλοί. Μένει να δούμε αν θα είναι περισσότεροι από την Ηγουμενίτσα…

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εδώ έχουμε παράταση
Δεύτερη παράταση έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου του σχετικού με την υιοθέτηση Κοινοτική Οδηγίας που αφορά στην αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αν και τα σχόλια που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα μετά βίας ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού, ο υπουργός έδωσε δεύτερη παράταση, μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου στην σχετική διαβούλευση. Η πρώτη παράταση δόθηκε πριν περίπου μια εβδομάδα και όριζε ως λήξη της δημόσιας διαβούλευσης την Παρασκευή 27 Αυγούστου.

Τα μόνα και λιγοστά σχόλια που έχουν πέσει μέχρι στιγμής είναι το πόσο προβληματική αρχή είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και ότι θα πρέπει αργά ή γρήγορα η ρύθμιση του ανταγωνισμού των ηλεκτρονικών επικοινωνιών να έλθει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για να δούμε αν θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις τις επόμενες ημέρες.

Σε τι ελπίζουν στην Attica Bank
Εν μέσω τραπεζικών σχεδίων, ανακοινώσεων, συνελεύσεων και τολμηρών projects, η Attica Bank κάνει την προσπάθειά της. Εν όψει μιας κρίσιμης στιγμής για την επιβίωσή της- που δεν είναι άλλη από τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στη γενική συνέλευση στις 15/9) για ποσό από 120 – 240 εκατ ευρώ ( θα δείξει…)-, η Τράπεζα προσπαθεί και να εκσυγχρονισθεί και να ισχυροποιήσει τη θέση της – κάτι που φάνηκε και από την αύξηση των εσόδων, απόρροια της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης.

Η στήλη στέκεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Attica καθώς έγινε κατορθωτό να παρουσιάσει αύξηση στις ψηφιακές πληρωμές. Έτσι, οι χρήστες e-banking αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ενεργοί πελάτες των ψηφιακών υπηρεσιών (internet & mobile banking) της Attica Bank για το α’ εξάμηνο του 2021 σημείωσαν αξιόλογη αύξηση που ανήλθε σε 25% σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του 2020.

Το ποσοστό των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν από πελάτες μέσω των ψηφιακών δικτύων της Τράπεζας (e-banking & m-banking) αυξήθηκε κατά 34,5% σε ετήσια βάση. Ειδικά, οι διενεργούμενες συναλλαγές μέσω mobile banking παρουσίασαν ετήσια αύξηση 110%.

Επιχορήγηση 100 χιλ. ευρώ για 1 εκατ. start–ups
Πρόταση για την δημιουργία 1 εκατομμυρίου start-ups στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030 κατέθεσε στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ο οργανισμός Νέων Επιχειρηματιών της ΕΕ. Με βάση την πρόταση, κάθε start-up θα πρέπει να υποστηριχθεί με το ποσό των 100.000 ευρώ είτε ως απ’ ευθείας επιχορήγηση είτε ως συμβουλευτική, mentoring και χρηματοοικονομική καθοδήγηση. Συνολικά, δηλαδή, η ΕΕ και τα κράτη – μέλη με την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα και της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εξασφαλίσουν 10 δις ευρώ ετησίως και να τα κατευθύνουν στη στήριξη των start-ups. Με δεδομένη την άνθηση του οικοσυστήματος των start-ups στην Ελλάδα αλλά και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, είναι προφανές ότι η πρόταση θα τύχει ευρείας υποστήριξης.