Πάνω από 1.000.000 τόνους τροφίμων πετούν κάθε χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά, τα μισά εκ των οποίων θα μπορούσαν με ασφάλεια να καταναλωθούν και όχι να καταλήξουν στα σκουπίδια! Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από 18μηνη έρευνα που διενήργησε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο η ΑΒ Βασιλόπουλος, με σκοπό τη διερεύνηση και την αξιολόγηση της σπατάλης τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική της αλυσίδα και σε κάθε στάδιο της παραγωγής, από το αγρόκτημα έως το πιάτο. Σύμφωνα με την έρευνα, η σπατάλη τροφίμων στον οικιακό τομέα ξεπερνά το 50% της συνολικής σπατάλης και κάθε πολίτης στην Ελλάδα, πετά κάθε χρόνο 98,2 κιλά τροφίμων από το νοικοκυριό του, ενώ για μια τετραμελή οικογένεια, το νούμερο αυτό αγγίζει τα 392,8 κιλά τροφίμων ετησίως. Παράλληλα, η σπατάλη τροφίμων προκαλεί ανυπολόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων, οι οποίοι διατίθενται για την παραγωγή τροφίμων που τελικά δεν καταναλώνονται.

Ειδικότερα, κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια από κάθε νοικοκυριό:

-35,6 κιλά σε λαχανικά

-24,8 κιλά σε φρούτα

-22 κιλά σε αρτοσκευάσματα

-20 κιλά σε γαλακτοκομικά

-12,4 κιλά σε ζυμαρικά και ρύζι

-10,8 κιλά σε πατάτες

-10,4 κιλά σε κρέας και ψάρι

-4,4 κιλά σε αυγά

Η ΑΒ Βασιλόπουλος βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των συμπερασμάτων της έρευνας, προκειμένου να συντονίσει τις δράσεις της στο μέλλον. Η συνεργασία της με το WWF Ελλάς είναι τριετής. Η έρευνα διενεργήθηκε σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της ΑΒ Βασιλόπουλος και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Σε αυτή συμμετείχαν 772 νοικοκυριά, στα οποία μελετήθηκαν εξαντλητικά οι ποσότητες τροφίμων που καταλήγουν ως απόβλητα.

*Δημοσιεύτηκε στην On Time