Ημέρα πληρωμών είναι η σημερινή για τους φορολογούμενους καθώς είναι η τελευταία εργάσιμη του μήνα Οκτωβρίου. Όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Ήδη καταβλήθηκαν οι τρεις πρώτες δόσεις και σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της τέταρτης δόσης.

Η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022. Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο οι φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν περί τα 1,75 δις. ευρώ. Επίσης τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να καταβάλουν, στο ίδιο διάστημα, 950 εκατ. ευρώ.

Σήμερα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Εάν για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος επιβαρύνεται φέτος με ΕΝΦΙΑ 1.200 ευρώ, που κανονικά έπρεπε να πληρωθεί σε έξι δόσεις των 200 ευρώ, τότε σήμερα, θα πρέπει να καταβάλει 400 ευρώ. Η τελευταία δόση εξοφλείται τον Φεβρουάριο του 2022. Συνολικά, φυσικά και νομικά πρόσωπα πρέπει να πληρώσουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ για ΕΝΦΙΑ.

Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι άλλοι αμείβονται με μπλοκάκι θα πρέπει να πληρώσουν σήμερα το ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου του έτους, με το συνολικό ποσό να εκτιμάται ότι θα φτάνει το 1 δισ. ευρώ.

Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε ισχύ και η διαδικασία επανένταξης στις 100-120 δόσεις και η πληρωμή των δόσεων Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου να πρέπει να γίνει σήμερα.