Η ιστορία της ξεκίνησε το 2005. Τότε συναρμολογούσε περί τα δύο με τρία φουσκωτά ετησίως. Το 2017 ο αριθμός τους εκτοξεύθηκε στα 50 ετησίως για να ξεπεράσει πλέον τα 100 ανά έτος, τα οποία πλέουν από το Μαϊάμι έως τη μακρινή Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή. Ήδη, περισσότερα από 600 σκάφη που έχουν ναυπηγηθεί στις εγκαταστάσεις της πλέουν στα νερά του πλανήτη.

Ο λόγος για την Technohull, που αποτελεί ίσως ένα από τα πιο επιτυχημένα επιχειρηματικά σχέδια, αφού έχει καταφέρει για κάποιους το ακατόρθωτο: να παράγει σκάφη αναψυχής, 100% ελληνικά, και να μπει στον παγκόσμιο χάρτη μιας αγοράς που σημειώνει σημαντική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Global Industry Analysts, Inc., η συγκεκριμένη «βιομηχανία» θα πιάσει τα 74,7 δισ. δολάρια μέχρι το 2022. Αναφορικά με τα πολυτελή σκάφη αναψυχής, η συγκεκριμένη αγορά, σύμφωνα με το reporter linker, αποτιμήθηκε το 2017 στα 5,703 δισ. δολάρια και αναμένεται να φθάσει τα 10,205 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, σημειώνοντας μέση ετήσια ανάπτυξη 7,8%.

79

Αυτή η μικρή, για τα παγκόσμια δεδομένα, εταιρεία που ίδρυσαν τρεις φίλοι το 2005 στο Μοσχάτο και στην οποία από το 2014 μπήκε βασικός μέτοχος ο Βλάσσης Γεωργάτος της γνωστής αλυσίδας μικρογευμάτων «Γρηγόρης» ανοίγει πανιά για ακόμα μεγαλύτερα ταξίδια. Πέρυσι η εταιρεία προχώρησε στην αγορά ενός οικοπέδου έκτασης 46.706,56 τ.μ., άρτιου και οικοδομήσιμου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Πάνορμος του Δήμου Λαυρεωτικής, στην οποία μετέφερε την παραγωγική της δραστηριότητα.

2_2
Εκεί, το νέο ναυπηγείο της Technohull λειτουργεί ως η πρώτη τέτοιου είδους ολοκληρωμένη, υπερσύγχρονη, κάθετη μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα. Αυτές τις εγκαταστάσεις επισκέφθηκε προ ημερών ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο υποδέχθηκαν ο Βλάσσης Γεωργάτος μαζί με τον Γεράσιμο Πετράτο, ιδιοκτήτες του ναυπηγείου Technohull, το οποίο απασχολεί ήδη 100 άτομα και σύντομα θα φτάσει τα 150, έχοντας συμβάλει στο brain gain ναυπηγών μηχανικών. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία εξάγει το 70% των σκαφών που κατασκευάζει στο εξωτερικό και ήδη είναι leader στην παγκόσμια αγορά φουσκωτών σκαφών.

Κατά τη χρήση του 2019, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 16,12%, στα 8.525.596,23 ευρώ, λόγω των αποτελεσματικών ενεργειών της, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 5.556,85 ευρώ και μετά την εγγραφή του φόρου προέκυψε ζημία ποσού -37.539,63 ευρώ. Το συνολικό ποσό του φόρου 43.096,48 ευρώ προέκυψε από τον φόρο εισοδήματος χρήσης ποσού 16.516,27 ευρώ και το ποσό 26.580,21 ως φόρος από διαφορές φορολογικού ελέγχου χρήσεων 2014-2018.

κ

Πέρυσι ο προερχόμενος από την ιδρυτική ομάδα που έστησε την εταιρεία Β. Τριζώνης μεταβίβασε το ποσοστό του στους Β. Γεωργάτο και Γ. Πετράτο. Ετσι, πλέον ο Βλάσσης Γεωργάτος κατέχει το 56,21% και ο Γεράσιμος Πετράτος το 33,81%.

ι

Κρατάει χρόνια η «κολώνια» με τη θάλασσα 

Θα πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε πως αυτή δεν είναι η μοναδική ενασχόληση της οικογένειας Γεωργάτου με τη θάλασσα. Από το 2017 διατηρεί την Perfect Yachts, με έδρα το Λαύριο. H Perfect Yachts στοχεύει σε άλλο target group, καθώς εισάγει και εμπορεύεται μεγαλύτερα σκάφη αναψυχής, ενώ παρέχει και υπηρεσίες στάθμευσης και συντήρησης.

1_2

Ο Βλάσσης Γεωργάτος γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Φοίτησε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Από νεαρή ηλικία είχε ανάμειξη στην τότε ακόμη οικογενειακή επιχείρηση «Γρηγόρης». Μετά το πέρας των σπουδών του, το 1992, ανέλαβε ενεργό δράση μέσω διοικητικών καθηκόντων. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο δίκτυο μικρογευμάτων και καφέ στην Ελλάδα και το ένατο μεγαλύτερο δίκτυο καφεστίασης στην Ευρώπη. Υπό τη διοίκηση του Βλάσση Γεωργάτου, η «Γρηγόρης» διαθέτει περισσότερα από 350 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία και Ρουμανία.

Παράλληλα με την αλυσίδα «Γρηγόρης» και το yachting, ο επιχειρηματίας έχει επεκταθεί επιχειρηματικά και στο real estate μέσω της V.G. Canto ΙΚΕ, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Σκοπός της εταιρείας είναι η αγορά, η πώληση, η ανέγερση, η κατασκευή, η εκμίσθωση και εν γένει η εκμετάλλευση ακινήτων και η σύσταση κοινοπραξιών. Η εταιρεία κατέχει αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση, με έκταση 4.020 μέτρα, το οποίο βρίσκεται στη θέση «Σάντα Μαρία» της Κοινότητας Ναούσης Πάρου. Σε αυτή την έκταση έχουν ανεγερθεί τρεις ισόγειες κατοικίες με πισίνα, η κατασκευή των οποίων ολοκληρώθηκε το περσινό καλοκαίρι.