H αξιολόγηση του δείκτη Digital Economy & Social Index (DESI) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2021 δείχνει ότι οι τηλεπικοινωνιακές χρεώσεις στη χώρα μας είναι «αλμυρές», αλλά ταυτόχρονα πως η Ελλάδα δεν είναι η ακριβότερη χώρα στην ΕΕ. Στη σταθερή τηλεφωνία υπάρχουν τουλάχιστον τρεις πιο «ακριβές» χώρες από την Ελλάδα και στην κινητή τηλεφωνία, τουλάχιστον έξι χώρες με υψηλότερες (κατά μέσο όρο) χρεώσεις.

Ειδικότερα, η αξιολόγηση των χρεώσεων που έκανε η εταιρεία Empirica για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνει ότι η χώρα μας εντάσσεται στο τρίτο cluster χωρών που περιλαμβάνει τις «σχετικά ακριβές» χώρες της ΕΕ. αναφορικά με τις κινητές επικοινωνίες, ενώ σε ό,τι αφορά στις σταθερές επικοινωνίες, η Ελλάδα εντάσσεται στο τέταρτο cluster που περιλαμβάνει τις «ακριβές» χώρες της ΕΕ. Κοντά της, και στις δύο αγορές σταθερής και κινητής, βρίσκονται χώρες όπως το Βέλγιο, η Κύπρος, η Πορτογαλία κ.ά.


Ειδικότερα, στη μελέτη «Mobile and Fixed Broadband Prices in Europe 2020» της Empirica που παρουσιάστηκε μαζί με την αξιολόγηση του δείκτη DESI της ΕΕ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 21η θέση μεταξύ 27 χωρών-μελών με βάση τις χρεώσεις της στις κινητές επικοινωνίες και στην 23η θέση με βάση τις χρεώσεις της στις σταθερές επικοινωνίες.

Ειδικά για τις σταθερές επικοινωνίες, η Ελλάδα εντάσσεται στις «σχετικά φθηνές» χώρες αναφορικά με τις συνδέσεις χαμηλών ταχυτήτων του Internet (12-30 Mbps), στις «σχετικά ακριβές» χώρες στις μεσαίες ταχύτητες διασύνδεσης (30-100 Mbps) και στις «ακριβές» χώρες στις μεγάλες ταχύτητες (άνω των 100 Mbps). Μάλιστα στα πακέτα πολύ υψηλών ταχυτήτων οι εφαρμοζόμενες χρεώσεις είναι έως και 80% υψηλότερες του μέσου όρου της ΕΕ. Αντίθετα στα πακέτα σταθερής με συνδέσεις κάτω των 30 Mbps, που πλέον συμβολίζουν την εποχή του χαλκού, πωλούνται έως 20% χαμηλότερα του μέσου όρου της ΕΕ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα δεν αξιολογείται στις συνδέσεις άνω των 200 Mbps, καθώς κατά την αξιολόγηση της Empirica, δεν υπήρχε εμπορική εκμετάλλευση ενός τέτοιου πακέτου στη χώρα μας για καταναλωτές. Πάντως, είναι ιδιαίτερα θετικό ότι παρά το ότι οι χρεώσεις παραμένουν υψηλές, αποκλιμακώνονται αισθητά από το 2018 και μετά.

Η ίδια αξιολόγηση ακόμη δείχνει ότι στην Ελλάδα το κόστος μετάβασης (premium) από μια σύνδεση 100 Mbps σε μία άλλη σύνδεση 200 Mbps, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Φτάνει μάλιστα να είναι έως εννέα φορές υψηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ. Παράλληλα δείχνει ότι η χώρα στερείται δικτύων υψηλών επιδόσεων και των εμποδίων που βάζουν οι πάροχοι στην μετακίνηση αυτή των καταναλωτών. «Οι καταναλωτές σε Ελλάδα, Εσθονία, Ολλανδία και Αυστρία, αντιμετωπίζουν υψηλά κόστη μετάβασής τους σε υψηλότερες ταχύτητες, πληρώνοντας πολύ πιο υψηλά κόστη απ’ ότι ο μέσος όρος στην ΕΕ.», αναφέρουν οι μελετητές της Empirica.


Στη συγκεκριμένη αγορά πάντως, πιο ακριβές χώρες από την Ελλάδα είναι η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Κύπρος. Η πιο φθηνή χώρα είναι η Λιθουανία, ενώ στην συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνεται η Φινλανδία.

Στην κινητή τηλεφωνία, η κατάσταση είναι λίγο πιο πολύπλοκη. Η Ελλάδα είναι «ακριβή» στα μεγάλα πακέτα φωνής και Internet (άνω των 5GB μηνιαίως) και «σχετικά φθηνή» ή «σχετικά ακριβή» στα μικρότερα πακέτα φωνής. Επίσης, η χώρα είναι «σχετικά φθηνή» στα πακέτα mobile Internet όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η υπηρεσία φωνής. Για παράδειγμα η χώρα είναι «σχετικά φθηνή» σε πακέτα δεδομένων άνω των 20 GB.

Στη συγκεκριμένη αγορά, πιο ακριβές χώρες από την Ελλάδα είναι η Σλοβενία, η Κροατία, η Ολλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, και η Ιρλανδία που θεωρείται η ακριβότερη χώρα στις συνδέσεις σταθερής στην ΕΕ. Η πιο φθηνή είναι η Λιθουανία.