Τον υψηλό στόχο για εισπράξεις 50 δισ. ευρώ το 2022 έχει βάλει η ΑΑΔΕ, η οποία για να τον πετύχει χρησιμοποιεί το «EISPRAXIS». Εν ολίγοις, με τη βοήθεια της τεχνολογίας προχωρά σε μπαράζ ελέγχων για αδήλωτα εισοδήματα και σε αυτόματες κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς.

Στη «φαρέτρα» της ΑΑΔΕ προστίθενται και οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες οι οποίες θα καλύπτουν περισσότερες περιπτώσεις συναλλαγών με την Εφορία, όπως η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς και η ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με αυτόματη παρακράτηση των οφειλών. Την ίδια ώρα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν με κάρτες εξωτερικού να πληρώνουν φόρους και τέλη, ενώ για τις συνολικές οφειλές τους θα ενημερώνονται από το κινητό τους τηλέφωνο μέσω ειδικής εφαρμογής.


Πληροφορίες από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι μέχρι τον Απρίλιο του νέου έτους, οπότε και θα είναι έτοιμο το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, θα δοθεί βαρύτητα σε τουλάχιστον 700 ελέγχους σε τυχαίο δείγμα άμεσων επιστροφών φόρων, σε φορολογούμενους που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν σημαντική δραστηριότητα, καθώς και σε αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις και από αξιοποίηση δεδομένων καρτών.

Επιπλέον, βαρύτητα θα δοθεί και σε διαφορές μεταξύ συνολικών ετήσιων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021.


Παράλληλα, θα ασχοληθεί πιο έντονα με τις διασταυρώσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχόμενων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές για μη δηλωθέντα εισοδήματα στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος και με τη διενέργεια τουλάχιστον 7.200 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY.

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες το 2022
Αναφορικά με τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα καλύπτουν περισσότερες περιπτώσεις συναλλαγών ο προγραμματισμός του 2022 προβλέπει:


Ανάπτυξη εφαρμογής κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
Διαδικασίες και ενέργειες για να γίνονται αποδεκτές κάρτες του εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων
Επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους. Περιλαμβάνεται και η ηλεκτρονική άρση του περιορισμού κατασχέσεων
Ανάπτυξη εφαρμογής για την ψηφιακή υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς
Υλοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων
Ανάπτυξη συστήματος για να αξιοποιούνται πληροφορίες και καταγγελίες
Ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαχείριση οφειλών και ρυθμίσεων. Αξιολόγηση χαρτοφυλακίου οφειλών και ρυθμίσεων – ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά οφειλετών. Νέο πλαίσιο ενημέρωσης για την τήρηση ρυθμίσεων. Προτεραιοποίηση λήψης αναγκαστικών μέτρων
Ψηφιακή σφράγιση και αποσφράγιση οχημάτων άλλων χωρών
Εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας
Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής
Πιλοτική ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets (ElenxisLive) – πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου – ψηφιακή έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους.
Στις νέες μεταρρυθμίσεις εντάσσονται και:
η επιτάχυνση των επιστροφών του ΦΠΑ
η εισαγωγή υπερ-αποσβέσεων δαπανών για πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση,
η κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας
το νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης