Το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, έκλεισε σήμερα με ισχυρή άνοδο, στα 115,62 δολάρια το βαρέλι.

 Η αύξηση είναι +7,12% σε σύγκριση με την Παρασκευή και πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο εδώ και δέκα ημέρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εκτίναξη οφείλεται κυρίως στην ανησυχία που επικρατεί διεθνώς για ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

 Το αμερικανικό αργό (WTI), παράδοσης Απριλίου, κατέγραψε επίσης σημαντική άνοδο 7,08% και έκλεισε στα 112,12 δολάρια το βαρέλι. Είναι η πρώτη φορά που η τιμή του WTI ξεπερνά τα 110 δολάρια εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

 Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ συζητούν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, περιλαμβανομένων και μέτρων στον ενεργειακό και πετρελαϊκό τομέα της χώρας, είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Οι υπουργοί θα το συζητήσουν αυτό», δήλωσε ο Ζοσέπ Μπορέλ ενόψει της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες απαντώντας στο ερώτημα αν θα συζητηθεί και ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο».

 Το θέμα έχει προκαλέσει προφανώς μεγάλη ανησυχία στο Κρεμλίνο μετά και τις αντίστοιχες αποφάσεις ΗΠΑ και Βρετανίας με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ να διαμηνύει: «Ένα τέτοιο εμπάργκο θα είχε πολύ σοβαρή επίδραση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, επιζήμια επίδραση στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη. Αλλά οι Αμερικανοί δεν θα χάσουν τίποτα, είναι προφανές, θα αισθάνονται πολύ καλύτερα από τους Ευρωπαίους».

 Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ή πετρελαίου μέχρι στιγμής έχουν εξαιρεθεί από τις τιμωρητικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, λόγω του κόστους τους για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Η Γερμανία, ειδικότερα, έχει επικριθεί για την αντίθεσή της σε ένα άμεσο εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.