Μετά και την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, διευκρινίστηκε ότι στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως 31/3/2022 και το σχέδιο θέλει έως το τέλος Ιουνίου να έχουν εκδοθεί 75.000 κύριες συντάξεις.

Πρόκειται για «συντάξεις εμπιστοσύνης», δηλαδή το κράτος θα καταβάλει τη σύνταξη με τα στοιχεία που παρέχουν οι ασφαλισμένοι και σε δεύτερο χρόνο θα κάνει τη διασταύρωση.

Οι συντάξεις εμπιστοσύνης αφορούν ασφαλισμένους μόνο με ηλεκτρονικά στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στον e-ΕΦΚΑ και τα στοιχεία που προσκομίζει ο ίδιος ο ασφαλισμένος με υπεύθυνη δήλωση.

Δεκτές γίνονται οι δηλώσεις χωρίς παραστατικά, χωρίς διασταύρωση ή έλεγχο των στοιχείων, τα οποία θα ελέγχονται εκ των υστέρων.

Σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων από τον ασφαλισμένο, θα έχει ποινικές ευθύνες και επιστροφή αναδρομικών.

Όσον αφορά στις fast track συντάξεις, σχετίζονται με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1/4/2022 και η έκδοση της σύνταξης θα γίνεται σε τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Αν δεν εκδοθεί μέσα σε 3 μήνες, ο ασφαλισμένος θα προσκομίζει με υπεύθυνη δήλωση επιπλέον στοιχεία και παραστατικά.