«Σίγουρα και ο καταναλωτής και η επιχείρηση όταν τα μέτρα αρχίσουν να εφαρμόζονται θα δει καλύτερες μέρες, θα βοηθήσει και τον τουρισμό άρα θεωρώ ότι ήταν θετικά και ήταν και η δικαίωση όλης αυτής της προσπάθειας που κάναμε μέχρι τώρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Όταν 3,2 δις δίνονται για το θέμα του ενεργειακού είναι ένα μεγάλο ποσό και με μεγάλη χαρά το αποδεχόμαστε. Αυτό ζητάγαμε και λέγαμε εν αντιθέσει με κάποιους, ότι πρέπει να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος διότι οδηγούνται σε τεράστια καταστροφή οι επιχειρήσεις και βέβαια σε ασφυξία τα νοικοκυριά. Το χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση γιατί θεωρούμε οτι θα αλλάξει τα δεδομένα στο επόμενο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

«Τα μέτρα που ακούστηκαν είναι θετικότατα γιατί όταν κάποια στιγμή ο άλλος πληρώνει λιγότερο ρεύμα θα έχει χρήματα να δαπανήσει στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η επιχείρηση θα μπορεί να αντέξει το κόστος λειτουργίας της και να καταφέρνει να αποπληρώνει υποχρεώσεις. Οι παρατηρήσεις μας είναι πρώτον ότι όλα αυτά θα γίνουν μετά τον Ιούλιο άρα μέχρι τον Ιούλιο έχουμε τον Μάιο όπου όπως έχω πει πολλές φορές μετά τον 9,4 που έχουμε σήμερα στον πληθωρισμό του Απριλίου η εκτίμηση μου είναι ότι θα φτάσουμε κοντά στο 10,5 με 11% , ο μεγαλύτερος πληθωρισμός μετά το 1980. Τον Απρίλιο είχαμε τρομερά ανοδικές τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας που σημαίνει ότι θα δούμε πολύ φουσκωμένους τους λογαριασμούς. Έχουμε δύο δύσκολους μήνες», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Η παρατήρηση του πρωθυπουργού είναι ότι περιμένουμε η Ευρώπη να πάρει κάποια θέση για το ενεργειακό. Προς το παρόν παίρνουν από μόνες τους κάποιες χώρες της Ευρώπης αλλά θα πρέπει η Ευρώπη να σκεφτεί ότι επειδή ακριβώς, ακούσατε στα μέτρα ότι είναι για ένα χρόνο αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός μας είπε ότι το πρόβλημα του ενεργειακού θα το έχουμε τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του ’23...», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει κάτι προς τις χώρες με τη μορφή δανείου από οικονομικές πηγές της ΕΕ, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε: «Δεν ξέρω αν αυτό εξυπηρετεί, εγώ είμαι της άποψης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει ένα πλαφόν στις τιμές ενέργειας και αυτό θα λύσει το πρόβλημα ενώ το άλλο είναι δανεικά. Είναι σαν αυτό σήμερα τα 3,2 δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό- σωστά λεω εγώ- αλλά η αρχική σκέψη ήταν να δούμε πόσο το έχουν παρακάνει οι εταιρίες της ενέργειας, αν θα μπορούμε να ελέγξουμε τις τιμές και εδώ υπενθυμίζω δύο παρατηρήσεις που με ευθύνη πολλών κομμάτων έχει γίνει δηλαδή μπήκαμε στο χρηματιστήριο το ενεργειακό βάλαμε το 100% όταν στην Γερμανία είναι το 20% και ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι το 33».

«Πρέπει να το ξανασκεφτούμε μιας και έχουμε να διανύσουμε μεγάλο διάστημα. Και η άλλη παρατήρηση είναι ότι ο κόσμος περιμένει ότι ξαφνικά αύριο το πρωί θα μειωθούν οι τιμές. Δεν θα μειωθούν οι τιμές γιατί θα αρχίσουν να παίρνουν λεφτά όλοι από τον Ιούλιο άρα σημαίνει ότι έχουμε να διανύσουμε δύο δύσκολους μήνες. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικά τα μέτρα, περιμένουμε η Ευρώπη να μην αφήσει το θέμα γιατί αυτό θα δημιουργήσει και προβλήματα συνοχής μελλοντικά στην Ευρώπη και βεβαίως περιμένουμε να γίνουν ενέργειες ώστε ουσιαστικά επειδή έχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε θα πρέπει να γίνει έλεγχος στις εταιρείες της ενέργειας και να σταματήσουν αυτό το ράλι ανατιμήσεων που κάνουν, που εκμεταλλεύονται ουσιαστικά το ότι αυτές οι εταιρείες βρίσκονται στο χρηματιστήριο. Σίγουρα όμως και ο καταναλωτής και η επιχείρηση όταν τα μέτρα αρχίσουν να εφαρμόζονται θα δει καλύτερες μέρες, θα βοηθήσει και τον τουρισμό άρα θεωρώ ότι ήταν θετικά και ήταν και η δικαίωση όλης αυτής της προσπάθειας που κάναμε μέχρι τώρα», επισήμανε στη συνέχεια.

Για την ρήτρα αναπροσαρμογής, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Θα μου άρεσε να φέρετε οποιονδήποτε άνθρωπο να μας εξηγήσει πως βγαίνει η ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι παράλογο μέχρι σήμερα να μην δίνεται απάντηση πως βγαίνει η ρήτρα αναπροσαρμογής, κανείς δεν ξέρει να μας πει. Ένας αλγόριθμός που δεν μπορεί κανείς να τον καταλάβει».

Για το χρηματιστήριο ενέργειας, ανέφερε: «Ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 33% και επιμένω σε αυτό γιατί δεν είναι ένα θέμα το οποίο θα τελειώσει σε 2-3 μήνες και επιμένω να λεω ότι δεν είναι ένα θέμα ελληνικό. Αυτό το θέμα είναι μεγάλο και πρέπει να το δούμε γιατί όλες οι εξελίξεις στην ενέργεια είναι σημαντικές. Για παράδειγμα σε λίγες μέρες πρέπει να πληρώσουμε τη Ρωσία σε ρούβλια ή σε ευρώ , πολύ σημαντικό για το μέλλον του τι θα συμβεί στην ενέργεια. Το δεύτερο είναι ότι όσο κρατάει ο πόλεμος ξέρουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα και η ενέργεια θα αυξάνεται άρα θα πρέπει να πάρει μέτρα η χώρα μας, αντίστοιχα με αυτά που παίρνουν οι ευρωπαϊκές χώρες, για να οπλιστεί η χώρα στο ενεργειακό για ένα μεγάλο διάστημα δεν ήταν όπως στην αρχή πιστεύαμε ένα διάστημα 2- 3 ή 5 μηνών αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη ουρά ακόμη».