Στα μέσα του επόμενου μήνα και συγκεκριμένα, την 16η Ιουνίου 2022, αναμένεται η εκκίνηση του ΕΣΠΑ. Την εκκίνηση θα δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Καλαμάτα, όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για το νέο ΕΣΠΑ. Μέχρι τότε, αναμένεται να έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, το σύνολο των Τομεακών Προγραμμάτων.

Σημειώνεται ότι η χώρα έχει υποβάλλει επισήμως στις Βρυξέλλες το σύνολο των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής φέρεται να έχει λάβει έγκριση μόνο το ΤΠ της «Ανταγωνιστικότητας». Τα νέα Τομεακά Προγράμματα που στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι γνωστά ως Επιχειρησιακά Προγράμματα, έχουν υποβληθεί για έγκριση το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2021. Απαιτήθηκαν έτσι περισσότερο από έξι μήνες διαβουλεύσεων με τις κοινοτικές αρχές, πριν αυτά αρχίσουν να λαμβάνουν εγκρίσεις.


Τη γνωστοποίηση για το εναρκτήριο λάκτισμα του ΕΣΠΑ έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με τίτλο «Το μέλλον του λιανικού Εμπορίου». Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «στις 16 Ιουνίου στην Καλαμάτα κάνουμε τη μεγάλη μας εκδήλωση ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπου θα ανακοινώνουμε τη έναρξη του νέου ΕΣΠΑ».

Η κυβέρνηση και το υπ. Ανάπτυξης αναμένεται να ξεκινήσει με το ΤΠ της «Ανταγωνιστικότητας». Το πρόγραμμα αυτό, ύψους 3,9 δισ. ευρώ «καίει» την κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στην στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω επιδοτήσεων διαφόρων δράσεων (πράσινης μετάβασης, ψηφιακού μετασχηματισμού κ.λπ.) έτσι ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της μεταπανδημικής αλλά και της ενεργειακής κρίσης.


Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, πέρυσι το καλοκαίρι, ήταν η πρώτη από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, που υπέβαλε και έλαβε έγκριση το βασικό κείμενο στρατηγικής (ΕΣΠΑ 2021-2027) για την νέα προγραμματική περίοδο. Και όλα δείχνουν ότι πάλι θα κόψει πρώτη και το νήμα στην Ε.Ε. για στις εγκρίσεις των επιμέρους Τομεακών Προγραμμάτων, παρόλο που αυτά άργησαν πολύ για να εγκριθούν.

Πάντως ο υπουργός κ. Γεωργιάδης, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή. «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος», είπε χαρακτηριστικά, «διότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας ήταν το πρώτο υπουργείο από όλα τα κράτη – μέλη που έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το γενικό πλαίσιο αρχών του ΕΣΠΑ ’21 – ’27 και είμαστε και οι πρώτοι που πήραμε την έγκριση των Τομεακών Προγραμμάτων, του νέου ΕΠΑνΕΚ δηλαδή, για να το πω λίγο απλά στη δικιά μας γλώσσα, για να ξεκινήσουμε πρώτοι από όλες τις χώρες της Ευρώπης την απορρόφηση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ».


Επίσης, η κυβέρνηση «καίγεται» ιδιαίτερα για το ΤΠ της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης», ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό υποβλήθηκε δεύτερο, μετά εκείνο της «Ανταγωνιστικότητας», καθώς ενδιαφέρει ιδιαίτερα η στήριξη των περιοχών της απολιγνιτοποίησης και κυρίως της Δυτ. Μακεδονίας. Το τρίτο πρόγραμμα που κατατέθηκε είναι εκείνο της «Πολιτικής Προστασίας», ύψους 0,7 δισ. ευρώ, το οποίο επίσης κρίνεται ως υψηλής προτεραιότητας για τη χώρα. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να αποκτηθούν πυροσβεστικά μέσα (αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ.) και άλλος βοηθητικός εξοπλισμός.

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού ύψους 26,3 δισ. ευρώ, απαρτίζεται από το εννέα Τομεακά Προγράμματα (ΤΠ) συνολικού ύψους 18,2 δισ. ευρώ, και 13 Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΤ) συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ.